11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Ali je član SD Češko odprl svoje podjetje na Češkem zaradi “davčne optimizacije”?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Predsednica SD Tanja Fajon je pred dnevi sporočila, da je Sandi Češko prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Češko je sicer v političnih vodah stari znanec, tako da ponoven vstop v politiko niti ni presenečenje. Med letoma 1992 in 1997 je bil član Državnega sveta RS, Leta 2004 je z Milanom Kučanom soustanovil Forum 21 in postal član upravnega odbora. Češka seveda poznamo predvsem po Top Shopu in po Studiu Moderna (SM) ter kot enega najbogatejših Slovencev. “Med tistimi, ki so še vedno v davčnih oazah, so zakonca Login in njuna fundacija v Liechtensteinu, pa pidovski baron Igor Lah, ki deluje prek Cipra in Luksemburga, ter Sandi Češko, ki posluje prek Nizozemske in Cipra,” so lani junija poročale Finance – kar priča o tem, da se Češko s prodajo svoje polovice SM ni znebil čisto vsega. Dobro obveščeni viri so nam povedali, da ima v Švici podjetje, ki prodaja turistične kupone slovenskim potrošnikom za slovenske hotele. Po mnenju nekaterih finančnih strokovnjakov gre za primer, ki bi se ga morala lotiti Finančna uprava RS – Švica namreč ni EU in ima tajne transakcije ter dosti nižje davke za “off shore” podjetja kot Slovenija. 

Predsednica SD Tanja Fajon je pred dnevi sporočila, da je Sandi Češko prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Predsedstvo SD ga je namreč imenovalo za novega predsednika strokovnega sveta SD za gospodarstvo. Češko je prepričan, da “na star način ne bomo šli v nove čase,” poleg tega pa po njegovem mnenju lahko izzive in priložnosti uspešno obvladamo samo v skupnem in tvornem sodelovanju med državo, civilno družbo in gospodarstvom: “Ne stavimo samo na kapital, niti ne samo na moč države, verjamemo pa v moč družbe in sebe vidimo kot moderatorja in upravljalca teh tokov.” Vse lepo in prav, ampak ali Češko stoji za svojimi besedami in tvorno sodeluje z državo? To vprašanje je toliko bolj pomembno sedaj, ko se je eden najbogatejših Slovencev podal v politiko. Videti je namreč, da ima soustanovitelj Studia moderna podjetje Moderna Ventures SA registrirano v Švici. Kar seveda lahko pomeni, da je slovenska davkoplačevalska blagajna s tem prikrajšana – verjetno za ne prav malo. To poslovanje bomo še podrobneje preverili, na podjetje pa smo tudi naslovili vprašanja.

Švicarski naslov podjetja Moderna Ventures SA najdemo na spletni strani megabon.eu, ki prodaja kupone s popusti za turistične storitve. “V Studiu Moderna, ki glavnino zasluži prek TV-prodaje, preizkušajo nove poslovne modele: modnemu klubu Stilago se je pred kratkim pridružil turistični klub Megabon,” so Finance poročale leta 2012. Model je bil seveda tak, da so bon prodajali samo članom kluba, saj je bistvo prav v tem, da se kupce zadrži in z njimi gradi dolgoročnejši odnos. V diplomski nalogi iz leta 2017 najdemo podatek, da je portal specializiran za prodajo turističnih storitev in da se je leta 2015 Megabon razširil še na tuje trge. Leta 2017 je tako deloval na petih trgih in imel registriranih več kot 500 tisoč uporabnikov. Sistem je deloval tako, da je kupec Megabonu plačal 20 odstotkov cene, ostalo pa je plačal hotelirju po opravljeni storitvi.

Za Češka tovrstno davčno optimiziranje sicer ni nekaj novega, saj je zanj značilno, da večinoma posluje v davčno ugodnih okoljih. Leta 2003 je tudi sedež Moderne prenesel na Nizozemsko, o tem se je že pisalo. Lastniška struktura Studia Moderna ni javna, je leta 2018 pisal Siol. Podjetje, ki ima sedež v Zagorju ob Savi, je bil takrat uradno že več kot 15 let v lasti verige podjetij iz Nizozemske in Cipra. V njej ima ključno vlogo podjetje Studio Moderna Holdings, ki je v Amsterdamu registrirano na istem naslovu kot več deset drugih podjetij. Znano je, da so med njegovimi solastniki štirje mednarodni finančni skladi in investicijske družbe: Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic in JH Partners. “Še do lani je veljalo, da ima Sandi Češko, vrsto let eden ključnih gospodarstvenikov iz kroga Socialnih demokratov (SD), skupaj s partnerico Livijo Dolanc v lasti nekaj več kot polovični delež Studia Moderna Holdings. Obvladoval ga je prek ciprskega podjetja Kanatol. S tem je imel ključni vpliv na poslovne odločitve v slovenskem podjetju Studio Moderna, ki ga vodi Duško Kos,” je poročal Siol ter pojasnil, da je krovna družba na Nizozemskem, Studio Moderna pa ima v večini evropskih držav samostojna podjetja, ki tudi poslujejo med seboj. Samo slovenska družba Studio Moderna je v letu 2016 ustvarila okoli 38 milijonov evrov prihodkov od prodaje. “V Švici pa je medtem podjetje Top Shop International, ki je med drugim lastnik številnih blagovnih znamk Studia Moderna (Kosmodisk, Dormeo …), v letu 2016 pa je s slovensko družbo Studio Moderna ustvarila za okoli 27 milijonov evrov prometa,” so še zapisali. Zanimivo, o Češku se je pred kakšnim mesecem razpisal tudi Reporter, in sicer pod naslovom “Sandi Češko, lažni Božiček kosmodiska: šlo je za eno največjih tranzicijskih prevar“.

Podroben pregled najbogatejših Slovencev 2021
Drugi najpremožnejši Slovenec Sandi Češko z ženo Livijo Dolanc. Njuno premoženje je ocenjeno na 355 milijonov evrov. (Foto: Finance)

Leta 2019 smo lahko prebrali, da  podjetje Studio moderna v svojih vrstah nima več zagorskega podjetnika, saj je ta prodal svojo polovico v holdinški družbi, ki ima sedež na Nizozemskem. Svoj delež podjetja Studio Moderna je Češko prodal finančnim skladom, ki so že (bili) solastniki, je poročal portal instore.si. Za Finance je Češko povedal, da bo obdržal del posla, to pa je razvoj in trženje ležišč na zahodnih trgih. Poleg prodaje penastih vzmetnic in tehnologije penastih vzmeti se je Češko že pred leti, skupaj z družbo Boxmark Leather, podal še v letalsko industrijo – izdelujejo inovativne sedeže s penastimi vzmetmi. Iz Financ gre sicer razbrati, da je podjetje Studio Moderna Brands v celoti v njegovi lasti. To podjetje ima v lasti licence za izdelke, najpomembnejša je tehnologija octaspring, penastih vzmeti za ležišča Dormeo, in zanje Studiu Moderna Holding (pa tudi drugim zainteresiranim podjetjem) zaračunava licenčnine, poleg tega pa prodaja vzmetnice v Severni Ameriki. Zaradi te prodaje smo bili sprva v dvomih, ali je podjetje, ki stoji za Megabonom sploh še v Češkovih rokah. Pogled na Gvin je potrdil, da je.

Vir: Gvin

Češku ne gre toliko za davke, kot za transparentno davčno ureditev
“Kot sem povedal že ob selitvi sedeža na Nizozemsko pred leti, tega nisem naredil zaradi davkov. Nizozemska ima celo višje davčne stopnje, razen pri obdavčitvi dobička na kapitalski donos,” je Financam lani odgovoril Češko na vprašanje, ali bi ob zvišanju davčnih stopenj in zmanjšanju razlike do obdavčitve na domačem trgu družbo Studio Moderna Brands (SMB) priselil nazaj v Slovenijo. Na vprašanje, zakaj ne pride v Slovenijo je tudi povedal, da sta pomembni zelo jasna in učinkovita zakonodaja in celotna regulativa, vključno z zelo jasno in transparentno davčno ureditvijo. “Najameš ugledne svetovalce in veš, da ne boš imel težav, če slediš transparentni davčni politiki. Če narediš kakšno napako, pa se praviloma upošteva in preveri namen … V več kot 20 letih nisem imel niti enega opravka z davčnimi oblastmi, sodišči ali kakršnegakoli problem z državnimi institucijami,” je razložil in dodal, da globalni davek pozdravlja, saj je ta potreben. Bolj kot davki, je za Češka torej bolj pomembna transparentna davčna ureditev. Zanima nas, ali bo enako transparentno pojasnil, za koliko prikrajša slovensko davkoplačevalsko blagajno, s tem da ima podjetje registrirano v Švici.

 

Sorodne vsebine