8.6 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Ali Fajonova že napoveduje izstop SD iz koalicije ali bo raje sama odstopila? “Ne bodo nam drugi delali agende!” pravi

Piše: Gašper Blažič

Predsednica SD Tanja Fajon je ob 14h na sedežu SD na Nazorjevi v Ljubljani spregovorila na tiskovni konferenci. V svojem nastopu je napovedala, da bo v ponedeljek sklicana Konferenca SD, kjer bodo preverjali, kakšno je dejansko zaupanje članstva SD v sedanje vodstvo. 

Tanja Fajon, ki je bila videti pretresena, je priznala, da je sedaj stranka v težkem položaju. Ob tem je med vrsticami namignila tudi na možnost izstopa SD iz koalicije, saj naj bi napadi na SD prihajali tudi iz vladnih vrst, zlasti iz Gibanja Svoboda. S premierjem Robertom Golobom naj bi se sestala danes zvečer, ob njej bo tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han. Zaupanje do koalicijskih partnerjev je načeto, je priznala.

Fajonova je še dejala, da ne bo vrgla puške v koruzo in da dobiva v zadnjem času veliko spodbudnih sporočil. Zadnje tedne pa so imeli težke preizkušnje, pokazalo se je tudi precej neiskrenosti, je dejala. Sestanek s premierjem bo pokazal, ali imajo zaupanje, da v koaliciji nadaljujejo naprej.

Predsednica SD Tanja Fajon je v luči afere sodna stavba, ki pretresa stranko, sicer ocenila, da je SD v najtežji situaciji, odkar je sama prevzela njeno vodenje. O nadaljnjih korakih bo v ponedeljek razpravljala konferenca SD. Na večernem sestanku s premierjem Robertom Golobom pa se bodo pogovorili, ali imajo zaupanje, da v koaliciji nadaljujejo naprej.

Na SD in ministrico za pravosodje iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan namreč v zadnjih tednih letijo očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica je sicer po odtegnitvi podpore matične stranke in pozivih k odstopu sprejela objektivno odgovornost in predsedniku vlade ponudila odstop. Ta je napovedal, da ga bo sprejel.

“Stranka je v zadnjem času pod hudim pritiskom, letijo obtožbe, kritike na račun mnogih ljudi, odpirajo se številna vprašanja, tu so pristojni organi, ki raziskujejo,” je na današnji novinarski konferenci povzela predsednica SD Fajon. Omenjen negospodarni nakup pa po njenih besedah terja vrsto odgovorov, ki si jih želi tudi sama. “Vsi tisti, ki so bili politično ali krivdno vpleteni v nakup, verjamem, da bodo tudi odgovarjali,” je prepričana.

V ponedeljek je sicer zaradi očitkov o domnevni vpletenosti v sporni nakup odstopil generalni sekretar stranke Klemen Žibert. Fajon se mu je v današnji izjavi zahvalila za to potezo, s katero je po njenih besedah v določeni meri stranko razbremenil stopnjevanih pritiskov.

Kot predsednica SD pa ne bo pristajala, da kdorkoli blati članice in člane stranke, posebej vse tiste, ki danes trdo in odgovorno delajo. “Takšno blatenje ni na mestu, in če ima kdorkoli karkoli povedati o kom od naših članov, naj to sporoči, predvsem pa prijavi za to pristojnim organom,” je pozvala.

Obenem je zatrdila, da razume legitimne pozive vodstvu stranke, naj prevzame odgovornost, a stranka ima za to pristojne organe, ki bodo o tem odločali. “Ne bodo nam drugi delali agende,” je poudarila. O nadaljnjih korakih stranke bo med drugim članstvo razpravljalo na ponedeljkovi konferenci, najvišjem organu SD med dvema kongresoma. Pred razpravo med članstvom pa bi bilo po njenih besedah neodgovorno govoriti o tem, ali obstaja možnost, da se bo za marec napovedani statutarni kongres stranke prelevil v volilnega.

Ob tem je izpostavila, da ima vodstvo mandat volilnega kongresa, zato največjo odgovornost vidi v tem, da stranko odgovorno vodijo naprej. Vodenja stranke namreč ni prevzela zato, da jo bo vodila samo v dobrih časih, ampak tudi takrat, ko je najbolj težko, je zatrdila. Ocenila je, da je za stranko sedaj najtežji trenutek, odkar je njene vajeti leta 2020 prevzela sama. “A nisem nekdo, ki, ko se barka potaplja, vzame rešilni jopič, skoči z nje. To bi bilo najlažje. Zdaj je največja odgovornost, da zaradi našega članstva najdemo pravo pot naprej in ljudem povrnemo zaupanje,” je izpostavila.

Skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom se bo sicer danes sestala s predsednikom vlade Golobom. “Pričakujem predvsem, da se bomo iskreno pogovorili, ali imamo zaupanje, da sodelujemo v vladni koaliciji naprej, ali smo zavezani k temu, da izpolnjujemo naše koalicijske prioritete in da je to zaupanje med nami moč okrepiti,” je dejala Fajon.

Sama verjame, da politične alternative aktualni koaliciji ni. “Če bo zaupanje, če bo iskrenost, imamo mi željo s to vlado nadaljevati,” je dejala.

Ob zaostrovanju odnosov med največjo vladno stranko Gibanje Svoboda in SD tudi v parlamentarnih razpravah je Fajon kot samoumevno ocenila, da letijo iskrice po tem, ko je ministrica Švarc Pipan del odgovornosti prelila na posameznike v stranki. Tako priznava, da je zaupanje koalicijske partnerice načeto, zato je na mestu iskren pogovor. “Mogoče je bilo v zadnjem času malce preveč neiskrenosti,” je ocenila.

Premier Golob je sicer predvidoma za prihodnji teden napovedal tudi pogovore za čim prejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice. Na vprašanje, ali morda v SD to razumejo kot nezaupnico, pa je Fajon odvrnila: “Glede na to, da smo bili za to ministrstvo pristojni mi, se bomo zagotovo pogovarjali skupaj.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine