8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Aleš Mikeln v intervjuju za Demokracijo: »Tema dopolnilnega zavarovanja je izjemno pripravna, da se lahko vse druge teme, ki so dejansko problem v zdravstvu, pometejo pod preprogo.«

Pogovarjali smo se z Alešem Mikelnom, predsednikom uprave zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, ki opozarja, da v vsakem resnem zdravstvenem sistemu obstaja kombinacija javnega in zasebnega denarja.

 

Pred dnevi se je minister za zdravje Aleš Šabeder srečal s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije. Med gospodarstveniki je nato prevladalo stališče, da bodo stvari v zdravstvu še zelo razburjale javnost. Ali veste kaj več o tem?

Na sestanku nisem bil navzoč in ga težko komentiram. Predvidevam pa, da je šlo za pogovor o spremembah v zdravstvenem sistemu, predvsem pri financiranju, ki prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo. Zagotovo vsaka sprememba, ki se nanaša na denar, razburja javnost. Predvidevam, da je bilo to.

Minister je obljubil vladni predlog sprememb na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za december letos. Kaj se dogaja na tem področju?

Pravzaprav je to bolj vprašanje za ministra za zdravje. Mi smo na neki način odrinjeni od priprav teh sprememb, čeprav smo plačniki storitev ter imamo veliko strokovnega znanja in podatkov. Zavarovalnic kljub temu ne vključujejo v razprave, čeprav bi si mi to želeli. Zelo dobro poznamo vsebino in imamo tudi predloge rešitev oziroma izboljšav slovenskega zdravstva. Vendar se doslej kljub naši želji še nismo sešli z ministrom in z državnimi sekretarji, da bi se o tem pogovorili.

Se pravi, da se sploh še niste srečali, da bi vas kdo povprašal karkoli o tem?

Doslej smo bili enkrat na ministrstvu pri državnem sekretarju, ko smo ga seznanili z nujnostjo uskladitve premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predstavili smo mu številke, da so odhodki za zdravstvene storitve tako visoki, da smo prisiljeni dvigniti premijo. Takrat smo tudi povedali, da imamo določene predloge za popravke v sistemu, ki bi lahko vplivali na znižanje premije. Rečeno je bilo, da se bomo še srečali, ampak doslej do tega še ni prišlo.

Kaj pa v prejšnjih sestavah vlade, saj je zdajšnja dobesedno reciklirana? Ste se pogovarjali o tem, programi ukinitve dodatnega dopolnilnega zavarovanja so namreč politični šlager že nekaj časa?

S prejšnjimi vladami smo se srečevali zelo različno, odvisno od vsake vlade posebej. Srečal sem se z ministrom Samom Fakinom, pogovarjala sva se o tem, da zdravstvo potrebuje spremembe in kako lahko pri tem pomagamo v dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnicah. O ukinitvi zavarovanja se nisva pogovarjala. Je pa tako, da je slednje zelo lepa ideološka in politično priljubljena tema. Vendar pa je vprašanje, kako bo, če bomo ukinili dopolnilno zavarovanje. Ali bodo zaradi tega naše zdravstvene storitve boljše, ali bodo bolj dostopne in podobno. Skratka, tema dopolnilnega zavarovanja je izjemno pripravna, da se lahko vse druge teme, ki so dejansko problem v zdravstvu, pometejo pod preprogo. Po mojem mnenju bi morali v Sloveniji začeti najprej s košarico pravic. Kaj si v naši državi lahko privoščimo, da potem ne pride do primerov, kot je Kris in podobno. Naslednji korak je mreža izvajalcev. Kakšni izvajalci, kje in kaj bodo delali. Danes imamo 27 bolnišnic, 13 porodnišnic itd. Ali to potrebujemo? Kje bi bilo morda bolje poskrbeti za kakšno specializacijo? Nadalje se moramo pogovarjati o standardih in kakovosti pri teh izvajalcih. Na koncu moramo doreči, kako bomo vse to plačali. Mi pa se pogovarjamo o denarju, ker je to tako priročno, da se potem lahko na vse druge stvari pozabi.

Intervju je v celoti objavljen v novi številki Demokracije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine