4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Aleš Hojs za Demokracijo: Zavarovanje naših državljanov je osnovna naloga države!

Pogovarjali smo se s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, nekdanjim obrambnim ministrom in predsednikom Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke Alešem Hojsom. Na listi SDS v volilnem okraju Kamnik – Komenda kandidira za poslanca Državnega zbora Republike Slovenije.

 

Gospod Hojs, ste predsednik Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve. V preteklih dneh smo se spominjali obletnice razorožitve Teritorialne obrambe RS maja 1990 s strani takratne jugoslovanske zvezne armade. Pri tem je precej čudno vlogo odigral zadnji šef slovenske partije in takratni na novo izvoljeni predsednik slovenskega predsedstva Milan Kučan. Proti njemu ste zaradi tega maja 2016 vložili kazensko ovadbo. Kaj ste mu v njej očitali? Kaj se je zgodilo s to ovadbo?

Vemo samo to, da so ovadbo zavrgli, o čemer kljub našim zahtevam, celo preko upravnega sodišča, nismo bili pisno obveščeni. Skrajno nenavadno! Znova se je pokazalo, kako zelo odvisen od starih partijskih struktur je naš pravosodni sistem.

V četrtek ste se v Združenju VSO pred stavbo Občine Kočevje simbolično spomnili ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite 17. maja 1990. Nedvomno je bil to odgovor na razorožitev TO in tudi začetek nastajanja Slovenske vojske …

Gre za datum, ko se je začelo izvajati sramotno dejanje tedanje teritorialne obrambe pod vodstvom generala Hočevarja, ki je na podlagi ukaza jugoslovanske armade, ki za to niti ni bila pristojna, začela oddajati orožje jugoslovanski armadi. Takrat se je nekaj posameznikov prvič zavedelo, da bo treba formirati lastne oborožene sile, če želimo izpeljati projekt osamosvojitve Slovenije, s katerim je koalicija Demos zmagala na prvih večstrankarskih volitvah.

Naslednji mesec se bomo spominjali osamosvojitve Slovenije in agresije JLA na Slovenijo leta 1991. Napadla nas je agresorska vojska, katere simbol je bila rdeča zvezda. Kako gledate na Jankovićevo nezakonito postavljanje jamborov z rdečo zvezdo v Ljubljani? Gre za zavestno provokacijo?

Janković je tipičen predstavnik tako imenovane izrojene levice. Na Rožniku je prvega maja besedičil o pravičnosti, enakosti in socializmu, sam in njegova družina pa že leta živi od nepojasnjenih prihodkov, v zameno za seks ureja službo, na sodišču poskrbi, da se prisluhi v tej zadevi uničijo, upnikom ne poravnava dolgov pa še bi lahko našteval. Potem pa za ideološke ovce pove nekaj o partizanih in rdeči zvezdi in rdeča ambrozija se širi dalje. Prav neverjetno je, kako lahko s parolami, ki so v vsaki demokratični in razviti družbi preživete, še vedno »izganja fašiste«. Teh že desetletja ni nikjer več, zato gre po moji oceni za zavestno preusmerjanje pozornosti z aktualne problematike, ki ji levica ni kos (zdravstvo, bančne kraje, privilegirane pokojnine, skrb za migrante in ne za domače prebivalce …), na ideološke teme, kjer so že desetletja s pomočjo režimskih trobil nenadkriljivi.

V preteklih dneh smo se spominjali še ene obletnice, to je dneva Slovenske vojske. SV svoj dan zaznamuje 15. maja, v spomin na dogodek pred 27 leti, ko je Slovenija v učnih centrih na Igu in v Pekrah začela usposabljati svoje prve vojaške nabornike. Na ponedeljkovi osrednji slovesnosti na Brdu pri Kranju se je predsednik republike Borut Pahor zavzel za celovito prenovo in okrepitev sistema nacionalne varnosti. Še isti dan pa se je izvedelo, da so vojaški ladji Triglav odpovedali vsi trije motorji. Nedvomno je bilo to precej pomenljivo in sporočilno?

Borut Pahor je eden najbolj odgovornih, da je Slovenska vojska taka, kot je. Zato so njegovi pozivi, čeravno vsebinsko povsem ustrezni, kakšnih deset let prepozni. Ko je bil šef vlade, je Slovenska vojska izgubila največ, pa tudi kasneje kot predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil za ta sistem ni storil praktično nič. Sicer pa je tudi sam zase dejal, da ni moralna avtoriteta, zato se ne smemo čuditi, da se mnogi njegovi dobri predlogi izgubijo. Odpoved motorjev ladje Triglav pa prav simbolično prikazuje, kako v Slovenski vojski počasi odpoveduje prav vse.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine