-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Alenka Bratušek prodala letališče, dokončno uničila Adrio Airways, zdaj brezsramno napoveduje ustanovitev novega letalskega prevoznika

Piše: Vida Kocjan

Alenka Bratušek je bila za ministrico za infrastrukturo imenovana 13. septembra 2018, v času vlade Marjana Šarca, resor je vodila do 13. marca 2020. V tem času pa je bil takrat edini slovenski letalski prevoznik, družba Adria Airways dokončno potopljena. Namesto, da bi podjetje reševala, ga je dokončno potopila. Še pred tem je v vlogi predsednice vlade leta 2014 Nemcem prodala letališče, družbo Aerodrom Ljubljana.

Prihodki Adrie Airways so se leta 2018 povečali iz 159 milijonov evrov na 179 milijonov evrov. V podjetju je bilo 436 zaposlenih. Že pred tem so se v družbi pospešeno prilagajali trgu, nato je bil kritičen september 2019, ob koncu meseca so sporočili, da so uradno vložili predlog za stečaj, s čimer so končali 58 let svojega dela. Zaradi začetka stečajnega postopka so odpovedali vse načrtovane lete.

23. januarja 2020, le nekaj dni pred odstopom Marjana Šarca, je bilo premoženje Adrie Airways prodano na dražbi. Zmagovalec je bil Izet Rastoder, črnogorski poslovnež, znan po uvozu banan, kupnina je bila 45.000 evrov.

V vlogi predsednice vlade prodala letališče

Vendar to ni bila edina vloga Alenke Bratušek v dejavnosti letalstva. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana upravlja Aerodrom Ljubljana, ki je od leta 2014 naprej v lasti nemške družbe Fraport AG.

Aerodrom Ljubljana je bil namreč prodan frankfurtskemu letališču Fraport, prodal ga je Slovenski državnih holding (SDH), septembra 2014. To je v času, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Začetki prodaje so segali v jesen 2013 in se končali 5. septembra 2014.

Tega dne je namreč SDH sporočil, da je »po uspešno zaključenih pogajanjih med SDH in družbo Fraport AG iz Nemčije (Fraport) v svojem imenu in imenu in za račun Republike Slovenije skupaj s preostalimi člani konzorcija prodajalcev z družbo Fraport sklenil pogodbo o prodaji 2.868.116 (75,5%) delnic družbe Aerodrom Ljubljana, d. d..

Poleg SDH so pogodbo o prodaji delnic družbe Aerodrom Ljubljana podpisali še: Kapitalska družba, Zavarovalnica Triglav, KD Skladi, družba za upravljanje, Alpen Invest, družba za upravljanje investicijskih skladov, Modra Zavarovalnica in Abanka Vipa.

Vse se je torej dogajalo v času, ko je roko na letališčem in letalsko dejavnostjo v državi držala Alenka Bratušek.

Škodljiva Alenka Bratušek

Da je šlo za škodljiva ravnanja Bratuškove, ni dvoma. Primer je sosednja Hrvaška, ki je Nemcem zagrebško letališče dala v uporabo s koncesijo za 30 ali 40 let, Nemci so to letališče nato tudi obnovili. Bratuškova pa je (kot predsednica vlade) slovensko letališče prodala, s tem dokončno uničila Adrio Airways, ta je šla nato v stečaj v času, ko je bila ministrica.

Ob vsem tem Bratuškova v teh dneh brezsramno napoveduje ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika AIR Slovenija! Z denarjem davkoplačevalcev seveda. Po volitvah, če ji bo sploh še kdo nasedel.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine