0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Aleksandra Pivec: »Slovenija je zelo daleč od poštene demokracije – s tem pa zgubljajo ljudje, ki potrebujejo stranke s programom, ne samo z obrazom na prvi strani časopisov« 

Piše: Petra Janša 

»Podporniki stranke so ljudje, ki se vsak dan srečujejo s problemi, ki jih ideologija ne more rešiti. Kmetje, ki potrebujejo dobro kmetijsko politiko, spodbude za svoje delo in ohranjanje podeželske krajine ter skrbijo za našo varno hrano. Tudi v mestih,« je prepričana Aleksandra Pivec, predsednica stranke Naša dežela.  

Dr. Aleksandra Pivec se je rodila 26. marca 1972 na Ptuju. Leta 1999 je diplomirala, leta 2005 pa tudi doktorirala iz kemijskega inženirstva na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Kot mlada raziskovalka se je zaposlila na omenjeni fakulteti, kasneje je kot strokovna raziskovalka delala v Znanstvenoraziskovalnem središču Bistra na Ptuju in ga je šest let tudi vodila. Bila je članica treh vlad. Septembra 2016 se je zaposlila na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je od julija 2017 delovala tudi kot državna sekretarka, pristojna za razvoj in pomoč pri povezovanju interesov aktivnosti med Slovenci, ki živijo v zamejstvu in po svetu ter matično domovino in rojaki v Sloveniji na področjih kulture, izobraževanja, gospodarstva, mladih in sodelovanja v EU. V vladi Marjana Šarca je bila leta 2018 imenovana na mesto ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 14. novembra 2019 je potrdila, da je vložila kandidaturo za predsednico Demokratične stranke upokojencev Slovenije in bila na kongresu 18. januarja 2019 tudi izvoljena s tremi četrtinami volilnih glasov. V letu 2020 je izstopila iz stranke in odstopila kot ministrica. 24. 3. 2021 je ustanovila stranko Naša dežela in bila izvoljena za njeno predsednico, ki napoveduje uspešen preboj med parlamentarne stranke v letu 2022. Je ponosna mati dveh sinov. 

foto: Polona Avanzo

DEMOKRACIJA: Gospa Pivčeva, agresija Rusije na Ukrajino ne bo prinesla nič dobrega za svet, v katerem živimo. Ali pač? 

PIVČEVA: Rusija je agresor na suvereno in samostojno državo. Kolikor je cilj Rusije, da z vojno izsili priznanje aneksije Krima in Donbasa ter doseže ukrajinsko nevtralnost v odnosu med Natom in Rusijo, je to račun brez krčmarja, saj ne moremo privoliti v politiko vojne za dosego diplomatskih ciljev. Vsa vprašanja na temo, da je kriva zahodna politika, kar želi prikazati tudi del naše družboslovne stroke, so deplasirana. Nobenega opravičila ne more biti, ko država napade samostojno državo, ki napada ni z ničimer izzvala. Poudarjam, politiki in voditelji imajo zato na voljo najrazličnejše diplomatske poti, ki jih Rusija ni izkoristila. Na koncu pa gre samo za to, da v politični nesposobnosti življenja spet izgubljajo nedolžni ljudje. Žal pa ugotavljamo, da je evropski parlament obsodil Poljsko v času, ko je Poljska na svojih domovih (ne v begunskih taboriščih!) sprejela 1,5 milijona ukrajinskih beguncev! Prav zato ljudje izgubljajo še zadnje zaupanje v evropske institucije! 

DEMOKRACIJA: Kakšne posledice bo ruska agresija na Ukrajino imela na področju kmetijstva? 

PIVČEVA: Svet se je začel spreminjati že pred covidom-19, ko se je začela globalna digitalizacija. Covid-19 je svet spremenil radikalno, vojna v Ukrajini pa ne pušča dvoma, da nič več ne bo, kot je bilo. Predvsem se mora združiti Evropa kot celota – skupne rešitve za energetsko neodvisnost, varno preskrbo s hrano, skupno varnostno in zunanjo politiko in okrepitev proizvodnje v Evropi so ključne teme. Države pa se moramo posvetiti temu, kako bom pomagali ljudem, kmetom, obrtnikom, podjetjem, otrokom – da to obdobje ne samo preživimo, ampak da ga izkoristimo za temeljite reforme, nov družbeni dogovor, vzpostavitev temeljnih vrednot in modernizacijo države na vse področjih. Tako z vidika debirokratizacije, davčnih razbremenitev, podpore kmetom, obrtnikom in podjetnikom za razvoj, sprememb šolskega sistema, da se otroci prilagodijo tako v vsebinah kot sistemu dela in učenja. Predvsem pa, da na tej poti nikoli ne pozabimo na najranljivejše, ki ne zmorejo sprememb in bremen, predvsem pa tudi na starejše, ki morajo ne glede na težke čase dobiti poštene pokojnine, ki so jih sami zaslužili. 

Naše jasno sporočilo vsem je: mesta se morajo zavedati, da v teh časih postajajo odvisna od podeželja in dobre kmetijske politike, ki zagotavlja ohranjanje kmetov in varno prehransko verigo po dosegljivih cenah. Podeželje pa se mora zavedati, da te volitve pomenijo odločno in jasno postavitev kmeta na prvo mesto po prioritetah.  

DEMOKRACIJA: Kako vidite zdajšnje politično dogajanje v Sloveniji? Nastajajo nove stranke. Ne nazadnje, ste tudi vi predsednica nove stranke. Se je bolje povezovati ali bolje izključevati? 

PIVČEVA: Na žalost v Sloveniji volitev ne dobijo politične stranke, njihov program in vrednote, ampak mediji, ki vodijo politične kampanje različnim akterjem. Stranke, ki imamo skoraj 3.000 članov, 120 lokalnih odborov, obsežne in poglobljene programe, jasne vrednote in smo na terenu vsak dan vsed leto, so za medije nepomembne, obrazi, ki se skladajo s poslovno politiko medijev pa so rešitelji Slovenije, čeprav so brez programov, brez članstva  –  400 podpisov podpore zbirajo ves mesec. Izkoriščajo prirejene javnomnenjske ankete, ki so za nas nelegitimni del volilne kampanje. Nam bo računsko sodišče štelo svinčnike, ki smo jih razdelili ljudem, mediji pa 2 meseca na prvih straneh oglašujejo svoje favorite, pa sploh ne zapadejo v volilno kampanjo. Slovenija je zelo daleč od poštene demokracije – s tem pa zgubljajo ljudje, ki potrebujejo stranke s programom, ne samo z obrazom na prvi strani časopisov. 

foto: Polona Avanzo

DEMOKRACIJA: Kakšna je vaša politična vizija za prihodnost Slovenije?  

PIVČEVA: Slovenija je moderna država, kjer negovanje tradicionalnih vrednost in človekove pravice ter pravice do izbire niso v nasprotju. Slovenija je država, ki ima vitko in učinkovito javno birokracijo, ki je usmerjena v iskanje rešitev, ne represijo nad lastnimi državljani. Je država, kjer upokojenci dostojno živijo od svoje pokojnine ter v jeseni svojega življenja svobodno ustvarjajo in skrbijo za svoje zdravje in cilje. Slovenija je država, ki ceni zasebno lastnino in prosto podjetniško pobudo, kjer obrtniki in podjetniki niso v strahu, da jih bo represivni inšpekcijski sistem preganjal na vsakem koraku. Je država, ki zaupa, da so kmetje, obrtniki, podjetniki in tudi zaposleni v javnem sektorju zaupanja vredni ter lahko na podlagi dosežkov in dobrega dela napredujejo, pri tem pa jih ne omejujejo politična kadrovanja ali birokratske ovire. Slovenija je država, kjer mladih pri ustvarjanju ne skrbi, da bodo brez stanovanja, zaposlitve in se bodo odpirali svetu in od tam črpali ideje ter jih podjetno uveljavljali doma. Slovenija je država, kjer demokracija ne pomeni prevlade enega političnega pola – ampak med različnimi strankami vlada ustvarjalno in konstruktivno tekmovalnost in boj, da zmaga najboljša ideja in rešitev. Slovenija ima zdravstvo, ki sledi uporabnikom, ko ga potrebujejo in kjer ga potrebujejo. Je država, ki je ustvarjalna, podjetna, skrbi za svoj jezik, kulturo in je hkrati dovolj samozavestna, da je vključujoča do državljanov drugih narodnosti in do sonarodnjakov drugačnih prepričanj, nagnjenj in pogledov. 

DEMOKRACIJA: Kdo so vaši politični sodelavci? 

PIVČEVA: Podporniki stranke so ljudje, ki se vsakodnevno srečujejo s problemi, ki jih ideologija ne more rešiti. Kmetje, ki potrebujejo dobro kmetijsko politiko, spodbude za svoje delo in ohranjanje podeželske krajine ter skrbijo za našo varno hrano. Tudi v mestih. Naši podporniki so obrtniki in podjetniki, ki se soočajo s pretirano birokracijo države in z inšpekcijsko represijo na vsakem koraku. So upokojenci, ki po 40 letih dela ne dobijo zaslužene pokojnine, s katero bi dostojno živeli. So mladi, ki potrebujejo varno in spodbudno okolje za ustvarjanje tako na poklicnem področju kot pri ustvarjanju družine. So starši, ki imajo otroke v osnovni ali srednji šoli in si želijo sodobnejših programov ter spodbujanja njihovih potencialov in iskanja talentov. So ljudje, ki iz različnih objektivnih razlogov ne morejo nastopati na trgu dela in potrebujejo našo pomoč, ki jo kot družba zmoremo. Tudi s preprečevanjem zlorab prejemnikov socialnih podpor.  

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine