13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Alejandro Peña Esclusa: Goljufije so ključnega pomena za prihodnost demokracije na zahodu, saj nam demokracijo dobesedno kradejo

Piše: Kulturnimarksizem.si

Pogovor z  Alejandrom Peña Escluso, inženirjem, pisateljem, analitikom in političnim svetovalcem. Bil je začetnik prvih protestov v svoji državi proti režimu chavistov, eno leto je bil zaprt v zaporu El Helicoide (zapor, znan po mučenju) in je še vedno politični zapornik vesti. Je strokovnjak za forum v Sao Paulu in je napisal več knjig na to temo, pravkar pa je izdal knjigo “Los Fraudes Electorales del Foro de Sao Paulo” (Volilne goljufije foruma v Sao Paulu).

Na žalost je po volitvah vse pogosteje slišati besedo “goljufija”. V čem se te nove goljufije razlikujejo od starih?

Sodobne volilne goljufije so napredne, celovite, izvozne, se razvijajo in jih lahko izvaja ne le vlada, ampak tudi opozicija. Ta model so v Venezueli razvili Kubanci s Chávezovim soglasjem, saj je bila Venezuela laboratorij Castrovega komunističnega režima za mnoge stvari, od metodologij družbenega nadzora do novih oblik korupcije. Ta mehanizem volilnih goljufij je bil v Venezueli preizkušen na 29 volitvah: predsedniških, vladnih, regionalnih, lokalnih in referendumskih. Izvaža se tudi v druge države.

Z drugimi besedami, na vseh venezuelskih volitvah je prišlo do goljufije.

Na vseh in vedno več. Gre za novo tehniko, ki se razvija in za katero demokratični sektorji niso razvili protiteles, niso bili na tekočem. Ta volilna goljufija ima štiri nove vidike, ki pred petdesetimi leti niso obstajali, saj je prej goljufija pomenila krajo glasov na voliščih. Prvi je uporaba računalnikov v elektronskih glasovalnih napravah in, kjer se glasovi še vedno štejejo ročno, v preštevalnih napravah. Ta programska oprema je bila izvožena, v škandale pa je bilo vpletenih več podjetij, kot so Smartmatic, Indra ali Dominion. Drug vidik je manipuliranje z javnim mnenjem prek družbenih omrežij. Ta omrežja imajo na volitvah zelo pomembno vlogo, saj narekujejo trende in lahko z uporabo botov prepričajo javnost, da ima kandidat večjo podporo. Elon Musk, izvršni direktor Twitterja, je na primer trdil, da so ruski operaterji uporabili družbena omrežja, da bi dali prednost kampanji levičarja Petra v Kolumbiji.

Tretji dejavnik je sodobna uporaba socialnega inženiringa, kulturne vojne, s katero se manipulira z javnim razpoloženjem in odpravlja nasprotnike. V Kolumbiji je prišel na dan proces socialnega inženiringa, tako imenovani “petrovideos”, s katerim so z uporabo umazane vojne rušili svoje nasprotnike. Zelo dobro orkestrirana kampanja s tehniki, specializiranimi za manipuliranje z javnim mnenjem s pomočjo prirejenih anket, lažnih novic, mnenjskih trendov itd. Četrti vidik je vpliv trgovine z drogami, ki v velikem obsegu kupuje volilne kampanje in kandidature. Najbolj skrajen primer je Venezuela, katere predsednik je vodja kartela Suns in za njegovo prijetje je razpisana nagrada v višini petnajst milijonov dolarjev. Zato je Gustavo Petro takoj po zmagi na volitvah spodbujal legalizacijo drog, celo v Združenih narodih, saj je s tem plačal uslugo. Ne smemo pozabiti, da je skupina M19, ki ji je Petro pripadal, v službi preprodajalcev drog napadla in zažgala sodno palačo.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine