29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Alarm v UKC! Ilegalni migrant iz Pakistana naj bi imel tuberkulozo, zelo nalezljivo bolezen! Preberite, kaj je odgovorila policija!

V petek smo poročali, da so policisti v četrtek zvečer prostost odvzeli Albancu, ki je v vozilu prevažal pet Pakistancev. Omenjeni voznik je povzročil prometno nesrečo, v kateri so se poškodovali trije tujci. Eden izmed njih naj bi imel tuberkulozo.

Policisti so v Cerknici poskušali ustaviti vozilo francoskih registrskih oznak. Vozil ga je Albanec, ki se na znak policije ni ustavil, ampak je še pospešil. Zaradi prehitre vožnje je v Cerknici zapeljal s ceste in trčil v betonsko ograjo.

Prevažal je pet Pakistancev, trije so se v prometni nesreči poškodovali. Reševalci so jih odpeljali v ljubljanski klinični center.

Za enega Pakistanca naj bi po naših neuradnih informacijah ugotovili, da ima tuberkulozo. 

Tuberkuloza, imenovana tudi jetika ali sušica, je sicer zelo nalezljiva bolezen, ki najpogosteje prizadane pljuča. Povzroča jo bacil, imenovan Mycobacterium tuberculosis, bolezen pa se prenaša kapljično po zraku. Bolezen je tako nalezljiva, da se lahko drugi okuži še s pogovorom z obolelim.

S PU Ljubljana so odgovorili:

»Pojasnjujemo, da je zdravstveno stanje posameznika varovan osebni podatek, zato o konkretnem primeru iz vidika spoštovanja določil Zakona o varstvu osebnih podatkov, ne moremo podajati pojasnil.

Na splošno pa pojasnjujemo, da je v Policiji izdelan protokol, v okviru katerega se izvajajo ukrepi za zmanjšanje tveganja pred okužbo z nalezljivimi boleznimi kot tudi ukrepi za primere, ko so bili policisti že izpostavljeni osebam s kužnim bolezenskim stanjem.

Navodila so usklajena z ureditvijo v 5. členu Zakona o nalezljivih boleznih, sladno s katero izvajajo naloge RS na področju varstva pred nalezljivimi boleznimi, ministrtvo pristojno za zdravje, Nacionalni inštitut za varovanje zdravja RS in območni zavodi za zdravstveno varstvo.«

Odgovor na vprašanje, če ima eden pakistanskih migrantov tuberkulozo, so pred nekaj minutami poslali tudi iz službe za stike z javnsotjo UKC Ljubljana:

“Zaradi varstva osebnih podatkov konkretnega primera ne moremo komentirati. Lahko pa pojasnimo, da so preiskave izključile tuberkolozo pri vseh sprejetih pacientih v UKC Ljubljana  v obdobju, ki ga omenjate”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine