10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(ALARM) Alkohol je prepovedan za mladoletnike, prek spleta pa ga brez težav nakupujejo!

Piše: Slosolar.si

V Sloveniji vlada t. i. »mokra kultura«, v kateri je pitje alkohola postalo samoumeven del našega vsakdana. Po porabi čistega alkohola na prebivalca spadamo v sam svetovni vrhto velja tudi za mlade. Mladi pogosto uživajo alkohol iz različnih razlogov, med drugim zaradi radovednosti, eksperimentiranja in zato, da bi se vključili v izbrano skupino. Medtem ko so faze raziskovanja za najstnike normalne, pa lahko tvegano pitje vodi tudi do resnih posledic. Najstnikom je težko preprečiti eksperimentiranje z alkoholom, vendar lahko starši in skrbniki s svojim zgledom naredimo veliko, dodatno pa je treba stremeti k okolju, kjer alkohol ni preprosto dostopen, in ozaveščati o problematiki pitja alkoholnih pijač.

Prav dostopnost alkohola je bila v ospredju spletnega pregleda prodaje alkoholnih pijač. Spletno nakupovanje je čedalje bolj priljubljeno, tudi Tržni inšpektorat RS v svojem letnem poročilu 2022 navaja, da se prodaja in oglaševanje alkoholnih pijač vse bolj selita na spletna in družbena omrežja, saj to ponuja preprost in priročen dostop do najrazličnejših izdelkov. A ima tudi mnoge pomanjkljivosti. Pregled, izveden julija letos pri desetih spletnih trgovcih, je pokazal, da lahko mladi na spletu brez težav kupijo alkoholne pijače. Res je, da večina spletnih strani opozarja na starostno omejitev in poudarja nevarnosti rabe alkohola, vendar lahko mladi ta varovala in opozorila preprosto zaobidejo in kljub temu kupijo alkohol. In čeprav Zakon o omejevanju porabe alkohola določa, da sme prodajalec oziroma ponudnik od vsake osebe, za katero domneva, da ni polnoletna, zahtevati, da predhodno izkaže svojo starost z javno listino, tega nihče od desetih trgovcev ali pogodbenih dostavljavcev ni zahteval od mlade, 19-letne osebe, ki je prevzela alkoholno pijačo na domu.

Rezultati pregleda so v celoti prosto dostopni na povezavi.

Alkohol je za vse škodljiva snov. 0,0 je zato najboljša izbira. Sploh pa ni primeren za otroke in mladostnike, za katere je edina sprejemljiva možnost popolna abstinenca od alkohola. »Mednarodna raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC), ki jo od leta 2002 v Sloveniji izvajamo vsake štiri leta, pa je pokazala, da je alkoholne pijače v življenju že kdaj pilo 15 odstotkov 11-letnikov, 40 odstotkov 13-letnikov, 71 odstotkov 15-letnikov in 86 odstotkov 17-letnikov. Vsak četrti 15-letnik in vsak drugi 17-letnik pa je bil v življenju že vsaj dvakrat opit. Delež pitja alkohola med mladostniki v Sloveniji sicer upada, a še vedno presegamo mednarodno povprečje. Mladostniki v Sloveniji odraščajo v okolju, kjer so alkoholne pijače lahko dostopne, pitje teh pijač pa je razširjeno tudi med odraslimi, pri katerih tvegano ali škodljivo pitje alkohola celo narašča. Svetovna zdravstvena organizacija omejevanje dostopnosti prepoznava kot učinkovit ukrep, ki uspešno zmanjšuje porabo alkohola in škodo zaradi pitja alkohola,« je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ.

Alkohol je mladim v Sloveniji preprosto dostopen ne le na fizičnih prodajnih mestih in spletu, temveč tudi doma. Zato je pomembno izpostavljati na dokazih podprto dejstvo, da odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola pomembno vpliva na mlade in na njihovo pitje. Za izboljšanje stanja je ključno učinkovito ozaveščanje vseh relevantnih ciljnih skupin. To je glavni cilj s strani Ministrstva za zdravje RS financiranega programa »Veš, kaj piješ?«, ki ga skupaj izvajajo Inštitut za nutricionistiko, ZPS, IJS in NIJZ. Vodja programa doc. dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko je ob tem izpostavila, da k reševanju alkoholne problematike med mladimi lahko prispevamo samo s skupnimi prizadevanji, ki vključujejo ustrezne preventivne ukrepe (med drugim preprečevanje spletnega dostopa alkohola otrokom in mladoletnikom), in z ozaveščanjem o nevarnostih pitja alkohola. »Zato so v brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš vključene tudi alkoholne pijače. Aplikacija s preprostim skeniranjem črtne kode vsem uporabnikom omogoča vpogled v sestavo pijač, po drugi strani pa tudi informira o škodljivosti pitja alkohola,« je dodala.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine