11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(AKTUALNO) ZRC SAZU z našim denarjem o 105-dnevni akciji nasilja in kršenja zakonodaje

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je včeraj presenetila slovensko javnost z objavo, da je njen Znanstvenoraziskovalni center založil knjigo, ki s slikovnim gradivom, pospremljenim z nereflektiranimi in propagandnimi zapisi o petkovih kolesarskih protestih. Izdaja tovrstnega gradiva s strani institucije, ki bi morala predstavljati vrh slovenske učenosti in modrosti hkrati, predstavlja poskus “normalizacije” političnega nasilja in sovraštva in degradacijo institucije. 

Skrunitev ugleda javne inštitucije je naletela na odziv v opoziciji, ki očitno tudi po sestopu z oblasti ostaja tarča pregona, tokrat akademskega. “Tole plačujete, spoštovani davkoplačevalci. Hvalijo se, kako so 105-krat kršili zakon, pozivali k smrti in zganjali nasilje. Sramota, ZRC SAZU. Zato ni denarja za usklajevanje pokojnin z inflacijo,” je zapisal Janez Janša.

Znanstvenoraziskovalnemu centru SAZU je očitno ušla lekcija, ki jo slišijo vsi študenti prvih letnikov, saj veste, tista o objektivnosti, nepristranskosti znanstvenega raziskovanja, preverljivosti trditev itd. Kako si sicer lahko razlagamo tovrstne propagandne zapise na spletni strani institucije, ki bi bolj sodile na pamflet kakšne nevladne organizacije: “Ob krajšem kulturno protestniškem programu bomo postregli tudi s “socialističnim kaviarjem” in “Janezovimi solzami”, predvsem pa se bomo skupaj spomnili, zakaj se je za svobodo, demokracijo in vladavino prava treba boriti tudi v prihodnje.” 

Degradacija inštitucije na nivo popreproščene politične propagande (Vir: zajem zaslona, ZRC SAZU)

Lekcija o objektivnem pridobivanju podatkov pa očitno ni ušla tudi mladim predstavnikom demokratične strani, Nejcu Brencetu, ki je zapisal: “ZRC SAZU je prejel že več kot 300 milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev. In kam ta denar usmerjajo? V promocijo nasilnih protestnikov, ki so zavestno kršili odloke in ogrožali ljudi. To je očitno višek raziskovalne dejavnosti. Zato pa smo, kjer smo.”

Politično nasilje bodo ovekovečili v posebni knjigi.

Mešanje znanstvenega in propagandnega gradiva
Hiter pregled gradiva, ki ga založba izdaja, postreže še z več presenečenji. Med resna znanstvena dela, ki jih institucija izdaja, je vsake toliko vnesen propagandni pamflet. Tako je moč med slovarji, antologijami in študijami najti eksplicitne politične naslove tipa Kako je Zahod pripeljal vojno v Ukrajino in Vojna (spomnimo, gre za stripovski roman o osamosvojitveni vojni iz perspektive vojaka JLA, več TUKAJ).

Pojasnila o knjigi smo od ZRC SAZU zahtevali tudi z novinarskimi vprašanji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine