4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(AKTUALNO) Saj ni res, pa je! Premier bi manj kot leto dni po referendumu zmanjševal število ministrstev

Piše: A. G. (Nova24tv.si)

Indici so že nekaj časa kazali, da se Golobova hišica iz kart podira. Sedaj še bolj intenzivno. Predsednik vlade je na včerajšnji novinarski konferenci med drugim tudi ocenil, da je “čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razpravo o rekonstrukciji vlade”. Pri tem ni izključil radikalnega zmanjšanja števila ministrstev. Povečanje število ministrstev je bil namreč predlog njegove vlade, s katerim so šli celo na referendum in zanj zmetali na milijone evrov davkoplačevalskega denarja.

V zadnjem letu je očitno Robert Golob ugotovil to, kar so mu Janez Janša in stranka SDS skušali dopovedati – da povečevanje števila ministrstev ni premišljena poteza. V času prejšnje vlade smo namreč imeli 14 ministrstev, Golob je število povečal na 19 z argumentom, da bo “sprememba omogočila hitro in učinkovito odzivanje na prioritetnih področjih in da bo delo potekalo hitreje in učinkoviteje, vlada pa da bo zato bolj operativna in odzivna.”

Sedaj pa meni obratno: da medresorska usklajevanja med velikim številom ministrstev postanejo cokla za učinkovitost delovanja vlade. “Veliko število je vse, kar je večje od 12,” je pristavil. A sedaj ukinja ministrstva iz napačnega razloga, ne, ker je metanje davkoplačevalskega denarja, ampak ker bo manj ministrov očitno lažje krotil, hkrati pa jim vzbujal strah, kaj tudi njih čaka, če ne bodo plesali tako, kot on žvižga.

Da zakon o vladi, s katerim so šli na referendum, nepremišljeno povečuje število ministrstev, so jim v stranki SDS očitali že pred enim letom. Pomeni namreč višje stroške in breme davkoplačevalcev. S tem so želeli le zagotoviti funkcionarske stolčke in zagotoviti službe neizvoljenim politikom, ki so se utopili v Gibanju Svoboda. A do kdaj bodo tratili denar za ustanavljanje in ukinjanje ministrstev? “Kako se počutijo ljudje, ki so slepo sledili Golobu na referendumu. Okoli jih je prinesel pri vladi, češ da je več ministrov bolje, naokoli jih je prinesel pri RTV Sloveniji, češ da jo bo depolitiziral, na dolgotrajno oskrbo pa kar pozabimo“, je dejal Uroš Urbanija.
Koliko denarja so zmetali za še en neuspeli poskus?
Na temo o ponovni rekonstrukciji vlade se bo Golob po praznikih sestal s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorico Levice Asto Vrečko. Dejal je, da je odprto vse in da je čas za preverjanje uresničevanja koalicijskih zavez. Vlada je na oblasti že skoraj leto in pol, in če šele sedaj preverjajo, ali uresničujejo koalicijske zaveze, je to veliko prepozno. Vprašanje pa je, koliko denarja se je zmetalo za ta neuspeli poskus, za katerega so v vladi zatrjevali, da predvidena reorganizacija za proračun ne bo pomenila nobenih dodatnih stroškov. Po sprejetju spremenjenega zakona o vladi pa so dejali, da bo rebalans proračuna potreben zaradi novih zaposlitev na ministrstvih in drugih stroškov, ki jih njihova ustanovitev prinaša. Davkoplačevalce so tako novoustanovljena ministrstva drago stala. Poleg petih milijonov le za referendum tudi za vse nove zaposlitve (spomnimo se tudi novih imenovanj državnih in generalnih sekretarjev) in dodatnih prostorov za ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, kjer plačujejo drage mesečne najemnine (več kot 11 tisoč evrov mesečno).

Novoustanovljeno Ministrstvo za solidarno prihodnost (Foto: STA)

Čistka se bo nadaljevala – kateri ministri bodo še odšli?
Da je Svoboda v precejšnjih težavah, se je pokazalo, ker je premier v kratkem času odstavil kar tri ministre, skupaj pa doslej že pet. Prva je po pritiskih Goloba, kako mora kadrovati v policiji in koga odpuščati, odstopila notranja ministrica Tatjana Bobnar. Drugi je moral odstopno izjavo, ki mu jo je pomolil premier, pred poletjem podpisati minister za zdravje Daniel Bešič Loredan, odstopil je minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, premier pa je, ker ni bila pripravljena odstopiti sama, parlamentu predlagal še razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko. Sama je zaradi afere na koncu te serije odstopila še Sanja Ajanović Hovnik, poroča Peter Jančič.

Čistka se očitno nadaljuje, iz stranke Gibanje Svoboda včeraj izključili še poslanko Mojco Pašek Šetinc (ali se bo vrnila na RTV kot neodvisna in nepristranska novinarka?) in nekdanjega poslanca Roberta Pavšiča, s položaja podpredsednice stranke se umika Urška Klakočar Zupančič. Z najavo z “radikalnim zmanjšanjem števila ministrstev” pa se obeta nadaljevanje čistke.

Foto: STA

Po besedah Goloba pa je bilo sporočilo včerajšnje seje sveta jasno: “Ostajamo trdni in enotni, ker vemo, zakaj smo tukaj, ker nismo zaradi sebe, ampak smo zato, da uresničujemo voljo volivk in volivcev in ne bomo dovolili, da bi kdorkoli kot posameznik rušil stranko, ki je v resnici odpeljala Janeza Janšo z oblasti.” A vlada se ruši sama.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine