14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

(AKTUALNO) Proizvajalec cevi za kanal C0: Nimamo nobenih certifikatov požarne ali potresne varnosti

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

“Predstavnik proizvajalca cevi za C0, ki so proizvedene v Romuniji, je izjavil, da nimajo nobenih certifikatov požarne ali potresne varnosti izdelka, ter da je on sam zgolj prodajalec gradbenega materiala,” je v nujnem pozivu policiji in tožilstvu preko družabnega omrežja Twitter opozoril pravnik Blaž Babič, ki velja za enega največjih kritikov gradnje kanala C0 skozi vodonosno območje. 

Cevi bi morale biti po besedah Blaža Babiča povezane (vtaknjene) na popolnoma določen način po navodilih proizvajalca (lesena pokrovka prek celotne cevi, nato previdno vtikanje). “Navodila za domačega podizvajalca pa so bila, da lahko to opravljajo kar z rovokopačem,” ob tem opozarja.

Andrej Čufer je v stiku s proizvajalcem in od njega čaka podrobnejše podatke o vseh tehničnih podrobnostih,” poudarja Babič in dodaja, da so domačini že sedaj opazili, da je bil pri opazovanih stikih med gumama stičnih cevi prisoten pesek. Zaradi tega je naslovnike nujnega poziva pozval, naj nemudoma zaprejo območje izvajanja hudodelske gradnje kanala C0, zavarujejo dokaze in na teren pošljejo ustrezne strokovnjake, ki bodo lahko ocenili nastalo škodo zaradi izgube garancij za cevi in povzročeno splošno nevarnost.

Pravnik in politični aktivist Blaž Babič (Foto: Polona Avanzo)

Ko bo en manjši potres to stresel, bo zadrževalnik puščal
Strokovnjak Čufer, ki je že pripravil simulacije, kaj se lahko zgodi na tem kanalu, je v nedavni oddaji Aktualno na Nova24TV poudaril, da je predlagal bolj varne cevi, “cev v cevi”, pa tudi vodovodne cevi, ki jih uporabljajo na Japonskem v potresnih območjih, a pravi, da ni bilo odgovora. Prišel je tudi do ugotovitve, da je cev sedemkrat predimenzionirana, kar v praksi pomeni, da je v njej veliko zraka in lahko pride tudi do eksplozijske mešanice; metan namreč nastaja v samih izplakah. Prav tako pa lahko v cev zaidejo tudi tekoča goriva. Po njegovih besedah primeri iz tujine pričajo, da je bilo zaradi tega porušenega tudi pol mesta. Čufer je izpostavil tudi nevarnost potresa in učinka na kanal. “Ko bo en manjši potres to stresel, bo zadrževalnik puščal,” je opozoril.

Po izsledkih Čuferja prelomnica trikrat seka ta traso. “Ob zadnjem večjem potresu naj bi bile celo razpoke na teh njivah – se ve po izročilu prednikov,” izpostavlja.

Vir: Andrej Čufer

Čufer v zvezi s potresno ogroženostjo vodonosnika opozorja, da potresi sicer pretrgajo tudi kovinske cevi, kot sta cevovod in plinovod. “Kanal C0 pa je samo ‘suhi zid’ sestavljen iz vtaknjenih cevi in kinet.” Po njegovih besedah ni niti trdnih spojev, kot so vijačene prirobnice in varjene cevi. “Projektant bi moral svojo zasnovo cevovoda dokazati na potresni mizi, ne samo z besedičenjem,” je prepričan. Glede projekta Čufer ocenjuje, da je ta milo rečeno “šušmarsko projektiran, slabo in nestrokovno izvajan, da niti ne govori o nadzoru.” Dva ključna razloga, da se ta gradnja takoj ustavi in se poišče bolj varne rešitve, sta po njegovih besedah požarna nevarnost in strateška nevarnost z bližino vojaškega konflikta. Strokovnjak se sprašuje, ali bodo uprava in inšpektorji zadevo ustavili sedaj ali pa “bodo tlakovali hude težave ob potresu ali pa v naslednjih 20 letih, ko bodo popustila gumijasta tesnila … Na cevi zaradi napačne vgradnje ne bo nekakšnih garancij, vsi bodo bežali stran od zafušanega projekta,” je prepričan.

Zoper ljubljanskega župana je bila vložena kazenska ovadba
Babič je sicer ne dolgo nazaj zaradi nezakonitih postopkov pri gradnji kanala C0 vložil kazensko ovadbo zoper župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića in “njegove pomagače“, kot jih sam imenuje. Ljubljanskega župana je v luči gradnje ovadil tudi za genocid in terorizem. V povezavi s tem je izpostavil, da je potrebno zavedanje, da Ljubljana predstavlja glavno mesto edine države slovenskega naroda, ogrožanje čiste pitne vode za večino prebivalcev tega mesta pa bi pomenilo “naklepno izpostavljanje slovenskega naroda življenjskim razmeram, ki bi gotovo privedle do delnega fizičnega uničenja, zdravstvenih težav torej, tudi bolezni in smrti.” Meni, da je nujno potrebno, da se tovrstni poskus prepreči. V primeru, da bo delovanje državnih organov državotvorno, je prepričan, da bodo ti poskrbeli za zavarovanje temeljne pravice Slovencev, da preživimo in se razvijamo. “Tudi elementi terorizma, navedeni v KZ-1, so jasni. Meščani so ustrahovani do te mere, da si svojo podrejenost raje tolmačijo z lastnim konformizmom. V resnici pa se ljudje bojijo za službe. Že nedavni posek častivrednih dreves v Tivoliju je bil zame dramilo, da je Janković sposoben zabresti v različne vrste uničevanj,” je med drugim pojasnil.

V kazenski ovadbi je tudi izpostavljeno, da gre pri gradnji za sum goljufije na škodo Evropske unije. Ker vse kaže, da so bile v postopku storjene številne nepravilnosti in opustitve dolžnega ravnanja, veliko pa je tudi tveganje za morebitno ekološko katastrofo, se je evropski poslanec Milan Zver odločil, da zahteva vpogled v interne dokumente Evropske komisije.

Čeprav je znano, da vodonosnik, kjer se gradi kanalizacija, z vodo oskrbuje 315 tisoč prebivalcev, ljubljanski župan navkljub številnim opozorilom strokovnjakov in nevladnih organizacij, ki opozarjajo pred morebitno ekološko katastrofo, vztraja pri svojem. Kot kaže, mu ni mar, kaj se lahko zgodi denimo čez 50 let. Po besedah kmetovalca Blaža Škerla je dal namreč vedeti, da njega čez 50 let ne bo več. Kot kaže, se dobro zaveda, da ima podporo vladajoče strukture, ki je sicer pred volitvami trdila, kako pomembno naj bi ji bi bilo varovanje okolja. Eno so besede, drugo pa dejanja in prav slednja so tista, ki največ povedo o človeku samem. A dejstvo je, da brez vode ni življenja, ne glede na politično usmerjenost posameznika ali katerokoli drugo okoliščino, zato bi morale odgovorne institucije nedvomno odreagirati in ustaviti gradnjo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine