26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

(AKTUALNO) Poklukarjeva policija terorizira udeležence protivladnega protesta – je ukaz prišel s samega vrha?

Piše: Ž. N. (Nova24TV.si)

“Mojo mami Silvo Šivec, ki zbira prijave za prevoz na pomladni shod 21. 3., je pravkar obiskala policija. Zanimale so jih vse podrobnosti,” je preko družabnega omrežja X sporočila Katja Šivec in ob tem dodala, da vladajoči prestopajo meje dopustnega in se poslužujejo metod, ki spominjajo na neke druge čase. “Dovolj!” je bila ob tem jasna. Pri tem se poraja vprašanje, ali je ukaz prišel z vrha politike? 

Odločili smo se stopiti v kontakt z gospo Silvo Šivec, ki nam je bolj podrobno pojasnila dogajanje v zvezi s policijskim obiskom. Kot je povedala, jo je eden od policistov poklical po telefonu in jo povprašal, če jo lahko v službi obišče v zvezi z eno zadevo. “Nekako sem razumela, da je bolj poslovne narave, da nekaj raziskuje. Najavil se je tukaj in jo vprašal, če organiziram prevoz na kmečki shod, ki bo 19. marca.”

Kdo je poslal policiste?
Policistu je pojasnila, da zbira prijave za shod, ki bo 21. marca in da morajo glede protesta, ki bo 19. marca povprašati kmete. Povedal je, da so jih že vprašali in da je bilo nekako rečeno, da gredo oni s traktorji, ona pa zbira za avtobus. “Rekla sem, da zbiram za 21. marca, da če bo potrebno iti 19. marca, pa bodo tudi šli. Potem je vprašal, če to pomeni, da še ni organizirano za 19. marca. Nič nisem rekla, sem pa rekla, da če bo potrebno, bomo tudi tam.” Ob tem je dodala, da udeležba na shodu vendarle ni prepovedana in je nekaj povsem normalnega. Seznanila ga je s tem, da to nedvomno ni njen prvi protest, ki se ga bo udeležila. Udeležila se je namreč tudi protesta proti ruski vojni nad Ukrajinci, ko pa ji je dopuščal čas, je šla tudi na upokojenske proteste.

Policist ji je zastavil vprašanje, če organizira protest v okviru Območno obrtno-podjetniške zbornice Cerknica, kjer je tudi zaposlena. Ona mu je pojasnila, da to nima prav nič z zbornico in da je bila očitno njena telefonska številka, kamor se lahko ljudje prijavijo, objavljena, s čimer pa sicer sama nima problemov, saj se nikogar ne boji in se nikogar tudi ne bo bala. Povprašal jo je, če bodo prišli tudi obrtniki in podjetniki. “Rekla sem mu, da upam, da bo na Kongresnem trgu čim več obrtnikov in podjetnikov, ker konec koncev ti tudi polnijo državno blagajno. Od tega pa so konec koncev plačani tudi policisti kot javna uprava, ki so pomembni, da skrbijo za varovanje javnega reda in miru.”

 

Je policija preverjala Jenulla in Niko Kovač?
“Sem pa rekla, da me zanima, če bi katerakoli druga politična stranka ali kdorkoli organiziral kakšen protest, vključno z Niko in Jenullom in tako naprej, ali bi se tudi tako angažirali, pa je rekel, da skrbijo za red in mir na področju njihove občine,” je povedala gospa Šivec in dodala, da to razume, ampak da ji ni jasno, kaj je ona narobe naredila, da jo je mogel obiskati. “Rekla sem, da tudi nima/nimajo namena na tem shodu početi nekaj, kar so počeli tisti, ki so se vozili s kolesom in pljuvali ter z nekimi škropilnicami škropili policistom v obraz,” je dejala in dodala, da so vsi protesti izvedeni na nekem nivoju. “Bomo pa imeli s seboj zastavo. To pa vsekakor. Vsak bo šel z zastavo,” mu je napovedala.

Potem jo je policist opozoril, da se ne bi naredilo isto kot v Ilirski Bistrici, ko je ena gospa z zastavo tolkla po tleh. “Rekla sem mu: Veste kaj, mi SDS-ovci nosimo zastavo s ponosom in pokončno, da vam bo to jasno. Rekla sem mu, da bi bilo prav, da bi tudi policija, vsak ponosni Slovenec 21. marca stal na Kongresnem trgu.” Seznanila ga je, da se ji zdi žalostno, da ji je ravno en dan nazaj ena gospa rekla, da si želi iti na protest, a da si ne upa, ker je zaposlena v javni upravi, da ne bi naslednji dan ostala brez službe. “Rekla sem, da bi bilo prav, da bi tudi policisti, iz katerih se norčuje in krade denar, stali na Kongresnem trgu. In rekel je, da je njihov policijski sindikat sklenil dogovor z vlado, da ne bodo štrajkali.” Odvrnila mu je, da ne govori, da bi morali na Kongresnem trgu stati v uniformi, saj lahko tam stojijo v civilni obleki, ker imajo na vratu nasajeno glavo, s katero lahko mislijo.

Gospa je še povedala, da policiste razume, da ob opravljanju dela mislijo tudi na svoje družine in na svoj dohodek. “Dejansko smo prišli do faze, ko si tisti, ki so zaposleni v javnih službah ne upajo dvigniti glave. To je ta žalost,” je zaključila.

Si bo Poklukar prislužil interpelacijo
Na omenjeno vest se je odzval vodja opozicije Janez Janša“Ali to drži policija in kdo vam je to ukazal? Se bo KNOVS pod taktirko Nove Slovenije zganil? Bo potrebna interpelacija zoper Poklukarja? Lahko pa ga 21. 3. 2024 obiščemo na sedežu MNZ ali njegovega šefa, če potrebuje dodatne informacije o številu udeležencev.”

Pojasnila o popisovanju udeležencev protesta smo zahtevali tudi z ministrstva za notranje zadeve. Odgovore še čakamo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine