5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

(AKTUALNO) Nagrada Saharov Mahsi Amini in iranskemu protestnemu gibanju

Piše: C. R., STA

Nagrado Saharov za svobodo misli je Evropski parlament letos namenil Jini Mahsi Amini in iranskemu protestnemu gibanju Ženske, življenje, svoboda, je naznanila predsednica parlamenta Roberta Metsola. Kot je dejala, dobro leto po smrti Amini parlament še naprej stoji ob strani tistim, ki se v Iranu bojujejo za enakost, dostojanstvo in svobodo.

22-letna Iranka kurdskega porekla Jina Mahsa Amini je septembra lani umrla v policijskem pridržanje, potem ko jo je zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab aretirala iranska moralna policija.

Njena smrt je sprožila večmesečne množične proteste v islamski republiki pod geslom Ženska, življenje, svoboda. Ti so bili sprva usmerjeni proti islamskim pravilom oblačenja za ženske, nato pa so prerasli v protivladne demonstracije in odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v Iranu.

V protestih je bilo ubitih na stotine ljudi, na tisoče pa aretiranih. Nekatere od teh so kasneje tudi usmrtili.

Kot je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala Metsola, je bil umor Amini prelomnica, ki je sprožila gibanje na čelu z ženskami, ki sedaj piše zgodovino.

“Evropski parlament ponosno stoji ob strani pogumnim in kljubujočim, ki se še naprej bojujejo za enakost, dostojanstvo in svobodo v Iranu,” je zagotovila in dodala, da stojijo tudi ob tistih, ki celo iz zapora ohranjajo gibanje Ženske, življenje, svoboda pri življenju.

S tem ko so jih izbrali za prejemnike Saharove nagrade za letošnje leto, se parlament spominja njihovega boja in še naprej izkazuje čast tistim, ki so “za svobodo plačali najvišjo ceno”, je dejala glede odločitve, ki jo je sprejela skupaj s predsedniki političnih skupin v parlamentu.

V Evropskem parlamentu so ob tem spomnili, da so poslanci že večkrat obsodili slabe razmere na področju človekovih pravic v Iranu in spodbujali k dodatnim sankcijam.

Te je EU doslej zaradi nasilnega zatiranja protestov in množičnih aretacij sprejela že v več svežnjih. Niso pa članice doslej dosegle soglasja o morebitni razglasitvi iranske revolucionarne garde za teroristično organizacijo, k čemur so med drugim pozvali evropski poslanci.

Evropski parlament nagrado Saharov podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prejmejo priznanje in 50.000 evrov. Lani je nagrado prejelo ukrajinsko ljudstvo.

Nagrado bodo letos podelili 13. decembra v Strasbourgu.

Tudi Nobelova nagrada za mir je pred nekaj manj kot dvema tednoma počastila boj za pravice v Iranu, šla je v roke iranske borke za pravice žensk Narges Mohamadi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine