15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

(AKTUALNO) Ministrica Asta Vrečko je z Žižkom povzročila pravi mednarodni škandal

Piše: Ž. N. (Nova24TV.si)

“Čas je, da sramota na dveh nogah na mestu ministrice za kulturo Asta Vrečko, odgovorna za to blamažo, odstopi,” je v zvezi s fiaskom na Frankfurtskem knjižnem sejmu prepričan nekdanji premier Janez Janša. Ministrica Vrečko je namreč veliko davkoplačevalskih sredstev namenila v dogodek, ki ga je pokvaril nastop slovenskega marksističnega filozofa dr. Slavoja Žižka. Ta je poleg kritik na sami prireditvi postal tarča nemških medijev. Nastal je pravi škandal, ki pa so ga pred slovensko javnostjo zadušili slovenski mediji.

Čeprav je bilo mogoče v slovenskih osrednjih medijih zaslediti poročanje v smislu, da je znan slovenski filozof dr. Slavoj Žižek le “začinil slovesno odprtje”, s čimer so ti poskušali zadevo zavrteti v smer, kot da vse skupaj ni bilo nič takega, je poročanje v nemških in drugih evropskih medijih pokazalo povsem drugačno sliko. Postavila so se namreč vprašanja in ostre kritike okrog nastopa, kjer je Žižek relativiziral napade in poboje nedolžnih civilistov, ki jih je izvedla teroristična organizacija Hamas na neodvisno državo Izrael. Zlorabljen dogodek za aktualne politično domačijske rabote. Plešejo: Žižek, Vujnović, Laibach, Kovač itn. Plačali bomo pa tako ali tako davkoplačevalci,” je v zvezi z Žižkovim govorom kritično izpostavila zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver

V časopisu Frankfurter Allgemeine se je v zvezi z dogodkom pojavil članek z naslovom “S Heydrichovim citatom je bila prestopljena meja”. “Slavoj Žižek je povzročil nemir z otvoritvenim govorom o Izraelu in Palestini”, so se razpisali pri nemškem uglednem časopisu Spiegel. Čeprav je znano, da se Frankfurtski knjižni sejem za strokovno javnost odpre v sredo zjutraj, je po poročanju omenjenega medija že pred tem prišlo do prvega razburjenja. “Slavoj Žižek, filozof iz države gostiteljice Slovenije, je sprožil ogorčenje s svojim govorom o bližnjevzhodnem konfliktu.”

Foto: Posnetek zaslona Frankfurter Allgemeine

Govor Žižka, ki je dejal, da obsoja Hamasove teroristične napade na izraelsko prebivalstvo, a da je po njegovo treba prisluhniti tudi Palestincem in upoštevati njihovo ozadje, če želimo razumeti konflikt, je po njihovih navedbah poskrbel za razburjenje. “Med govorom so nekateri gostje zapustili dvorano. Hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker je Žižku nasprotoval najprej pred in kasneje neposredno na odru.” Kot navajajo, je Becker Žižka obtožil relativiziranja Hamasovih zločinov, večkrat zapustil dvorano, a se je nazadnje vrnil v spremstvu lokalnih frankfurtskih politikov. Beckerja je po poročanju Spiegla poskušal pomiriti tudi direktor knjižnega sejma Juergen Boos.

Foto: posnetek zaslona Spiegel

Po dogodku je Uwe Becker za nemško tiskovno agencijo (dpa) povedal, da se lahko pogovarjamo o čemer koli, tudi o pravicah in trpljenju Palestincev, a ne v obliki enačenja s krivico, z množičnim nasiljem in terorizmom. “To ni mogoče,” je prepričan. “Tudi svoboda govora ima mejo, kjer stvari relativizira, banalizira in enači v kontekstu, kjer jih ni mogoče enačiti,” je še dodal.

Žižek je po mnenju ministrice iz zvezne dežele Hessen zlorabil svojo vlogo
“Škandalozen nastop na odprtju knjižnega sejma!” je poročal nemški Bild. “Razburjenje na otvoritveni slovesnosti – slovenski filozof Žižek s svojim govorom sprožil polemike,” je navajala nemška javna radijska postaja Deutschlandfunk. Frankfurter Rundschau se je v luči odprtja sejma, katerega začetek je ravno tako označil za škandaloznega, razpisal o razlogih, zakaj so med govorom Slavoja Žižka na Frankfurtskem knjižnem sejmu člani deželne vlade Hessen in frankfurtski sodnik zapustili dvorano. Komisar za antisemitizem Becker je za medij povedal, da če se pogleda na barbarske zločine Hamasa, medtem ko številne družine – vključno s številnimi Nemci – še vedno skrbi za življenja ugrabljenih in medtem ko se judovski starši v Nemčiji bojijo za svoje otroke zaradi Hamasovih pozivov k nasilju, in se omenjeni teror enači z izraelsko politiko, tak govor preprosto ne more biti neizpodbijan.

Ministrica za znanost zvezne dežele Hessen Angela Dorn je v znak kritike dejala, da se je Žižek, čeprav se je distanciral od Hamasa, dejanja te teroristične organizacije vedno znova enačil z dejanji Izraela. Zaradi kontradiktornosti v govoru se je tudi odločila za protestni odhod iz dvorane. “Svoboda govora velja in jo je treba spoštovati”, meni, a dodaja, da enako velja, ko gre za protislovje. Slavnostni govornik in “zvezda” iz Slovenije je po njenem mnenju zlorabil svojo vlogo. Frankfurtski župan Mike Josef je govor Žižka označil za motečega. “Pomembni sta svoboda izražanja in kultura razprave. Toda ko je Žižek citiral esesovca Reinharda Heydricha, je prestopil mejo, ki presega provokacijo”, je prepričan. Frankfurtsko podžupanjo Nargess Eskandari-Grünberg je zmotilo, da je Slavoj Žižek v svojem govoru povezal sedanji teror Hamasa z nerešenim konfliktom okoli Palestincev in ga s tem zrelativiziral. “To relativiziranje se mi zdi nevzdržno in neokusno.” Po njeno prav nič ne more opravičiti terorja.

Foto: posnetek zaslona Bild

Foto: p18/osnetek zaslona Deutschlandfunk

V nemškem Focusu so objavili zapis, ki navaja, da je škandal, da so Žižka sploh povabili na otvoritveni govor knjižnega sejma. V Die Weltu pa so med drugim navedli, da je Žižek podajal pogosto težko razumljive zgodovinske izjave. “Sam govorec je bil slišno vznemirjen in razburjen, kar je še dodatno oviralo razumevanje,” so dodali glede govora, ki ga je Žižek po njihovih informacijah napisal v zelo kratkem času.

“Slavoj Žižek povzročil razburjenje v Frankfurtu z govorom o vojni na Bližnjem vzhodu,” je poročal avstrijski Standard. Dogajanje pa ni bilo neopaženo niti pri avstrijskem Kurirju, ki je objavil članek z naslovom “Razburjenje na knjižnem sejmu: filozof Žižek izpostavil pravice Palestincev”. Članek z naslovom “Slovenski filozof Slavoj Žižek na frankfurtskem knjižnem sejmu sprožil proteste z izjavami o Izraelu in Hamasu” se je pojavil v švicarskem Neue Zürcher Zeitung. V Luxemburger Wortu, luksemburškem dnevnem časopisu v nemškem jeziku, pa se je pojavil zapis z naslovom “Nemir zaradi govora o Izraelu in Palestini na otvoritveni slovesnosti”.

Foto: posnetek zaslona der Standard

Foto: posnetek zaslona Kurier

Foto: posnetek zaslona Neue Zürcher Zeitung

Foto: posnetek zaslona Luxemburger Wort

Čeprav smo izpostavili le nekaj primerov poročanja različnih evropskih medijev, je več kot očitno, da je govor Žižka sprožil val negodovanja, s čimer si je Slovenija nakopala mednarodno sramoto. Na družabnih omrežjih so se temu primerno začeli ljudje spraševati, če bo ministrica za kulturo Asta Vrečko vendarle odstopila in s tem prevzela odgovornost. Med tistimi, ki meni, da bi slednja sicer morala odstopiti, je tudi poslanec SDS Branko Grims. A kot kaže, tega ne bo mogoče dočakati. Ministrica je namreč v odzivu za N1 povedala, da za odstop ne vidi razloga, saj se po njeno Slovenija s “svojimi avtorji in avtoricami” v Frankfurtu “odlično predstavlja”. “Slovenski paviljon je poln ljudi, dogodki izjemno dobro obiskani. Veliko napora je bilo vloženega, da smo projekt pripeljali do točke, da smo na knjižno predstavitev v Frankfurtu lahko ponosni prav vsi,” vztraja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine