2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

(AKTUALNO) Jože Tanko: Ustavna sprememba ne bo niti za milimeter dvignila zaupanja v sodstvo!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Osem članov Sodnega sveta bodo še vedno predlagali sodniki, sedem pa Državni zbor. Vprašanje je zgolj to, kako bo koalicija določila razmerje. V Skupni masi 15  sodnikov, bo imela skupna opozicija le dva člana. Pa še tadva bosta verjetno izbrana na predlog NSi,” je v včerajšnjih Odmevih dejal poslanec SDS Jože Tanko. 

V včerajšnjih Odmevih, je TV voditeljica Rosvita Pesek gostila poslanca SDS Jožeta Tanka. Peskova je uvodoma spomnila, da so poslanci DZ-ja podprli sklep o začetku postopka za spremembo Ustave RS. Če bo ustavna sprememba sprejeta, sodnikov na predlog sodnega sveta, ne bo več volil Državni zbor, ampak jih bo imenoval predsednik(-ca) republike. Sodni svet bi o predlogih za imenovanje sodnikov odločal z dvotretjinsko večino glasov vseh članov in bi imel namesto sedanjih enajstih 15 članov. Za sklep o začetku postopka za spremembo Ustave RS, je glasovalo 61 poslancev: Svoboda, SD, Levica, NSi, poslanca narodnih manjšin in Anže Logar (SDS). Logar zadevo vidi kot priložnost “za odprtje sestave Sodnega sveta”, zato nima težave z aktualno spremembo Ustave RS. Prav zato je v prvem delu podprl glasovanje oziroma odprtje razprave o spremembah Ustave RS na področju imenovanja sodnikov.

Ustavna sprememba ne bo dvignila zaupanja v sodstvo
Peskovo je uvodoma zanimalo, zakaj je za stranko SDS moteče, da bi sodnike imenovala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ne pa Državni zbor, kot je veljalo doslej. Tanko je spomnil, da predlagatelji ves čas ponavljajo potrebo po dvigu zaupanja v sodstvo. “Ta sprememba ne bo niti za milimeter dvignila zaupanja v sodstvo. Ključni problemi sodstva so sodni zaostanki, slabo sojenje, indična sojenja, ko se je marsikoga izločilo iz političnega življenja. Imamo tudi sodbe z realnimi dejstvi, ko sodniki dokaze izločajo in tako oprostijo marsikaterega velekriminalca, nekaterim dajo celo visoke odškodnine v postopkih itd. To so zadeve, ki jih je potrebno najprej rešiti!” V nadaljevanju je še poudaril, da je v primeru odločanja v državnem zboru, Sodni svet podal predlog za novega sodnika, parlament pa je vsak predlog prediskutiral, preverjal ali dejstva, ki jih je Sodni svet navedel v argumentaciji držijo, zatem pa sprejel odločitev.

Državni zbor je z veliko večino potrdil začetek ustavne spremembe glede postopka imenovanja sodnikov. (Foto: rtvslo, posnetek zaslona)

Postopek, ki je bil doslej javen, bo umaknjen v zakulisje
Posledično nekateri kandidati za sodnike niso prestali glasovanja v DZ-ju, česar odslej ne bo več, saj bo predsednica republike avtomatsko zgolj podpisala imenovanje novih sodnikov. Tanko meni, da bi bilo najbolje, da Sodni svet kar sam podpiše lasten predlog, namesto predsednice. Opozoril je še, da spremembe pri predlagateljstvu ne bo, saj bo to še vedno Sodni svet. Edina razlika bo ta, da Sodni svet ne bo potreboval obrazložitve, zakaj nekoga predlaga, kar je bil doslej primoran storiti zaradi Državnega zbora. Predsednici Sodni svet ne bo potreboval pojasnjevati, saj je “avtomatizem zagotovljen”. Slednja namreč izbiro zgolj podpiše. Zadeve ne more zavrniti, ker nima možnosti veta. Postopek, ki je bil doslej javen, se bo umaknil v zakulisje.

Le-ta bo anonimen, za imenovanje pa bodo izvedeli šele po imenovanju s strani predsednika(-ce). Spomnil je še, da bodo osem članov Sodnega sveta še vedno predlagali sodniki, sedem pa Državni zbor. Vprašanje je zgolj to, kako bo koalicija določila razmerje. V Skupni masi 15  sodnikov, bo imela skupna opozicija le dva člana. “Pa še tadva bosta verjetno izbrana na predlog NSi.” 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine