11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

(AKTUALNO) Janez Janša v nagovoru iranski opoziciji: Svetu moramo pokazati, da ima Iran možnost izbrati demokracijo

Piše: Nova24tv.si

Nekdanji premier Janez Janša je v soboto nagovoril voditelje iranske opozicije na svetovnem vrhu Free Iran 2023 v Parizu v Franciji, ki ga razdirajo nemiri. Povedal je, da je ključnega pomena svetu pokazati, da Iran ima možnost izbrati demokracijo. Poudaril je svojo podporo vodji Nacionalnega sveta odpora Irana Maryam Rajavi in pozval svetovne vlade, naj uvedejo sankcije proti iranskemu režimu. Vrha se je udeležilo več kot 500 zakonodajalcev, nekdanjih predsednikov, premierjev, ministrov in vladnih uradnikov iz ZDA, Evrope in Bližnjega vzhoda, nekateri, med drugim tudi Janez Janša, pa so prisotne tudi nagovorili.

Ugledni mednarodni voditelji in zakonodajalci so se 1. julija zbrali na sedežu Nacionalnega sveta odpora Irana v Auvers-sur-Oise. Cilj zasedanja in prisotnih je bil pokazati svojo neomajno podporo strateškemu načrtu NCRI za spremembo iranskega režima. Njegov cilj je vzpostavitev svobode in demokracije v državi. Svetovni vrh v Iranu je obravnaval ključne teme, kot so trajajoča vstaja v Iranu, grožnje obstoječega režima, izvedljiva alternativa in nujnost sprejemanja prave politike za uspešno prihodnost Irana. Vrha se je udeležil tudi nekdanji premier Janša, ki je bil tudi eden od govornikov svetovnega vrha Free Iran 2023.

Dogodka so se udeležila tudi druga velika imena, med njimi nekdanji podpredsednik ZDA Mike PenceStephen Harper, nekdanji kanadski premier Guy Verhofstadt, nekdanji minister za obrambo Združenega kraljestva general Wesley Clark, vrhovni poveljnik zavezniških sil Nata za Evropo senator Joseph Lieberman, kongresnik Lance Gooden iz Teksasa, nekdanja britanska premierka Liz Truss in Mike Pompeo, nekdanji državni sekretar ZDA do leta 2021, ki je nagovoril vrh prek spleta.

“V čast mi je bilo govoriti na svetovnem vrhu #FreeIran 2023 skupaj z 48. podpredsednikom #ZDA @Mike_Pence in najpogumnejšo žensko na svetu @Maryam_Rajavi,” je po nagovoru na Twitterju zapisal Janša.

 

Uvodoma je Janša v svojem govoru pozdravil vse prisotne, veliko čast pa izkazal tudi Maryam Rajavi in jo označil za “najpogumnejšo žensko na svetu”. Dejal, da je “izredno, da Nacionalni svet odpora Irana proti misoginističnemu režimu in za sekularno demokratično družbo vodi muslimanka”, poudaril je, da je vsem lahko za vzgled in inspiracijo.

Foto: zajem zaslona

Kot je večkrat poudaril v preteklosti, si iransko ljudstvo zasluži demokracijo, svobodo in človekove pravice, mednarodna skupnost pa bi ga morala trdno podpirati. Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic in mednarodna skupnost mora biti pri tem trdna. “Čeprav je pozornost sveta morebiti trenutno usmerjena na rusko agresijo v Ukrajini, je kljub temu zelo pomembno, da se zavedamo resnosti situacije v Iranu,” je poudaril in spomnil na to, da je bil tudi sam politični zapornik. Pozval je svetovne vlade, naj ne pozabijo na to, da so žrtve tudi družine zapornikov, ne le zaporniki sami, in s tem spomnil na tragično smrt 30 tisoč političnih zapornikov, ki so umrli v iranskem masakru leta 1988, hkrati pa poudaril, da se to ne sme pozabiti in da mora končno priti čas, da bo pravici zadoščeno.

“Spremembe v Iranu so neizogibne, ker Iranci ne želijo tega režima. Pokazali so, da zavračajo vse oblike diktature in tiranije. Pozivam zahodne demokracije, naj uvedejo celovite sankcije proti iranskemu režimu in IRGC uvrstijo na črni seznam kot teroristično organizacijo. Bistvenega pomena je, da dokažemo, da ima Iran opcijo za izbiro demokracije. Tako lahko pokažemo svojo solidarnost z iranskimi ljudmi in njihovo aspiracijo po svobodi,” je bil jasen Janša. “Načrt v desetih točkah gospe Rajavi si zasluži našo podporo. Ostal bom predan in angažiran pri tem perečem vprašanju. Lahko računate na mojo podporo. Vsem vam se zahvaljujem za vašo predanost cilju svobodnega Irana,” je zaključil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine