0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

(AKTUALNO) Hovnikova je v odstopni izjavi potrdila, da imamo prvo- in drugorazredne NVO

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Potrebno je ponovno poudariti, da afera Ajanović Hovnik razgalja modus operandi levega političnega pola, kjer javna sredstva delijo svojim (ne)vladnim organizacijam za financiranje lastne politične agende in propagande – pri tem ni problem samo ministričin zavod, ampak vsi tovrstni razpisi, na katere se prijavljajo ravno te organizacije, ki sedaj ministrico v boju za svojo korito pozivajo k odstopu,” je zapisal vidni predstavnik SDM Dominik Štrakl. 

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je včeraj odstopila. Kot je pojasnila, se je tako odločila, ker si ne želi, da bi ministrstvo in vlada nosili breme razčiščevanja, povezanega z njeno funkcijo. Na spletni  strani vlade je podala tudi odstopno izjavo. V njej so ključne naslednje besede: “Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri  v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili – koliko komu pripada. Če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni “naših” in “njihovih” nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, imajo pravico vse kandidirati za pridobitev javnih sredstev.”

S tem je dejansko razkrila, da imamo v Sloveniji prvorazredne nevladnike (NVO-je), ki imajo tako rekoč ekskluziven dostop do javnega denarja, in drugorazredne, ki ga nimajo. Katastrofa je, če finančna sredstva prejme Zavod Iskreni, ne pa tudi Inštitut Danes je nov dan Filipa Mukija Dobranića. To je pred časom nenazadnje potrdil tudi Sašo Slaček, partner kulturne ministrice Aste Vrečko, ki je dejal, da “obstajajo popolnoma različna pravila za tiste na vrhu in tiste na dnu”. Spomnimo, da je k odstopu ministrico med drugim pozvala tudi Nika Kovač oziroma Inštitut 8. marec.

Odlomek odstopne izjave bivše ministrice Sanje Ajanović Hovnik, ki je razgalila monopol NVO na področju trošenja javnega denarja. Imamo prvorazredne in drugorazredne NVO-je. (Foto: posnetek zaslona)

Partner Aste Vrečko je potrdil, da imamo prvo- in drugorazredne državljane. (Foto: družbena omrežja)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine