20.5 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

(AKTUALNO) Generalni sekretar IDC-CDI: Golobova vlada se je z odlokom postavila proti stališču EU

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Vladna ukinitev dneva spomina na žrtve komunizma bo odmevala tudi izven meja Slovenije. “V evropskih institucijah so bile sprejete resolucije, ki obsojajo zločine, storjene s strani komunizma in nacizma. Z odlokom se je Vlada RS postavila nasproti teh resolucij in s tem nasprotuje stališču Evropske unije,” je na nedavnem zasedanju izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI) na Bledu kritično izpostavil generalni sekretar Antonio Lopez-Isturiz.

Uvodoma je Antonio Lopez-Isturiz pojasnil, da kot generalni sekretar organizacije običajno govori z vsemi člani pred sestankom, in da mora povedati, da je vladna odločitev povzročila šokantno presenečenje za vse člane. “Ta mednarodna organizacija ima danes v imenu centrist (sredinsko), ampak korenine ima v krščanski demokratski internacionali, ki se je desetletja borila proti komunizmu in obsojala zločine, ki jih je ta zagrešil. Uspeli smo,” je izpostavil.

Spominja na preteklost, ki se ne ujema z Evropo ali Slovenijo leta 2023
Sedaj imamo po njegovih besedah drugačno Evropo. “Zato je bilo posebej za evropske goste šokantno in negativno izvedeti, da vlada te države poskuša s pomočjo odloka pozabiti na zgodovino,” je izpostavil Lopez-Isturiz in dodal, da je to zelo zaskrbljujoče in spominja na preteklost, ki se ne ujema z Evropo ali Slovenijo leta 2023.

V nadaljevanju je spomnil, da so bile v evropskih institucijah sprejete resolucije, ki obsojajo zločine, storjene s strani komunizma in nacizma. “V Evropskem parlamentu. Z odlokom ste se postavili nasproti teh resolucij in s tem nasprotujete stališču Evropske unije. Mislim, da bi morala vaša vlada resno premisliti o tem, saj si žrtve komunizma zaslužijo biti ohranjene v spominu, prav tako pa je treba ohraniti spomin na družine in ljudi iz Slovenije, ki so trpeli,” je poudaril in dodal, da je pomembno, da se tudi oni, kot zunanji opazovalci, spomnijo njihovega žrtvovanja za to državo.

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša, ki je bil prisoten na dogodku, je glede odzivov na vladno odločitev povedal, da ko so se pogovarjali s kolegi, so bili vsi izjemno presenečeni, kako je možno, da se kaj takega zgodi v državi, kjer imamo več kot 700 morišč, kjer so zgodovinarji dodobra raziskali neko obdobje in kjer živi na desettisoče potomcev žrtev, ki so umrle oziroma trpele v času komunističnega režima. “Še posebej pa so vsi zaprepadeni, ko slišijo, da je bil sklep vlade sprejet nekaj ur pred tem, ko bi ta dan moral biti obeležen, sredi žalne slovesnosti z molitvami in prižiganjem sveč in to brez kakršnekoli realne utemeljitve,” je izpostavil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine