1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(AKTUALNO) Bomo imeli NEK2 šele čez dvajset let?

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Predsednik vlade je včeraj nastopil na posvetu o prihodnosti jedrske energije v Krškem. Napovedal je, da bo Slovenija ostala jedrska država ter, da bo po trenutni zakonodaji gradnja končana nič prej kot leta 2047. Napoved izgradnje drugega bloka nuklearke daleč v prihodnosti je še dodatno podžgala govorice, da jedrska energija ni prioriteta vlade Roberta Goloba, temveč solarni paneli. “Njegov” GEN-I je namreč ponudnik sončnih elektrarn “na ključ”. Dokončno odločitev o gradnji bo vlada sprejela d 1. avgusta. 

Namigi, da želi vlada Roberta Goloba čim bolj zakasniti izgradnjo jedrske elektrarne, ali pa je sploh ne, so se najprej pojavili v državnem zboru, ko so poslanci in poslanke Gibanja Svoboda jasno nastopali kot nasprotniki jedrske energije, prednjačila sta Tamara Vonta in Miroslav Gregorčič.

Sledilo je sosledje izjav ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra, ki je dejal, da ni nič narobe, če se časovnica za NEK2 zamakne, saj naj bi na evropskem trgu vladalo veliko povpraševanje po jedrskih elektrarnah. Nato pa je vendarle v medijih, nekaj mesecev kasneje vendarle priznal, da projekt izgradnje pravzaprav stoji. Zastoj naj bi se zgodil pri investitorju in ne na ministrstvu. Investitor pa je seveda Gen Energija, ki jo vodi Dejan Paravan, dolgoletni partner Roberta Goloba v državnem GEN-I. Več – TUKAJ.

Naposled pa je prišlo zadnje afere, povezano z državno sekretarko ministrstva za okolje, podnebje in energijo Tino Seršen, ki je sodelovala pri pripravi zakonodaje, ki omogoča ekskluzivno pravico pri postavitvi balkonskih solarnih panelov podjetju njenega svaka Marka Seršena. Več – TUKAJ.

Bomo imeli NEK2 šele čez dvajset let?
No, to je podlaga, na kateri je potekal včerajšnji posvet. Robert Golob je povedal, da je pot do drugega bloka nuklearke dolga in ni nujno, da je brez povratka. “Hočem biti realen, saj je projekt preveč kompleksen, da bi temeljil na obljubah politika,” je dejal. STA poroča, da je predsednik vlade še dejal, da je najbolj realen scenarij izgradnje drugega bloka nuklearke ta, ki predvideva končanje projekta do leta 2047. Ob tem je napovedal možnost sprejemanja novega zakona o NEK2, kot tudi potencialnega referenduma.

Na posvetu sta sodelovala tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Kumer napoveduje nadgradnjo Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, kjer se bodo zavezali rabi nuklearne energije, kjer pa se ne bodo omejili zgolj na drugi blok, temveč na “širšo rado jedrske energije”. Po drugi strani je Brežan napovedal sprejetje Strategije prostorskega razvoja do 2050, kjer bo zabeležena tudi možnost umestitve druge jedrske elektrarne.

 

Tako dolgotrajno časovnico je komentiral profesor in jedrski fizik Leon Cizelj, ki je opozoril, da bi se lahko zaradi tako dolgotrajne časovnice lahko soočili z begom možganov v države, kjer se gradnje lotevajo hitreje.

Šele začeli bi z razpravo
Generalni direktor Gen energije Dejan Paravan je napovedal razširitev projekta. Nameravajo začeti s postopkom umeščanja novega objekta do 1600 megavataov, poroča STA. Po počitnicah bi šele začeli z razpravo z deležniki, študija o projektu pa naj bi bila končana do konca naslednjega leta. “Vlada bo podpirala mešane investitorske modele, tudi zato, ker se s tem razpršijo tveganja,” je k temu dodal predsednik vlade.

Krški župan Janez Kerin medtem pričakuje, da bo občina aktiven partner pri vseh postopkih za Jek 2.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine