24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Agresija na Ukrajino, 25. dan: Ruska vojska v Mariupolju napadla šolo, spopadi se nadaljujejo tudi drugod

Piše: C. R.

Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupolj bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so danes sporočile mestne oblasti. Podatkov o žrtvah še ni. O smrtnih žrtvah medtem poročajo iz drugih ukrajinskih mest, ki so prav tako tarče silovitega ruskega obstreljevanja, med drugim iz Mikolajeva in Harkova.

Mariupoljske oblasti so na Telegramu sporočile, da je ruska vojska napadla šolo, kjer so se skrivali otroci, ženske in starejši.

Ukrajinski poslanci pa so danes sporočili, da je bila v ruskem obstreljevanju uničena ena največjih evropskih tovarn jekla, tovarna Azovstal. Da so zadeli tovarno, je potrdil tudi generalni direktor, vendar ni razkril, kakšna je razsežnost škode.

Lokalne oblasti v Mariupolju so sicer ruskim silam še očitale, da so proti njihovi volji v Rusijo evakuirale več tisoč civilistov, predvsem otrok in žensk, poroča britanski BBC, ki opozarja, da navedb še ni uspel preveriti.

Iz Mariupolja naj bi v soboto sicer uspelo zbežati 4100 ljudem, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika. Še okoli 2500 ljudi pa je po humanitarnih koridorjih zbežalo iz regij Kijev in Lugansk.

Ruska vojska je v soboto zvečer poročala, da je iz samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk ter drugih območij v Ukrajini v smeri Rusije zbežalo skoraj 16.400 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska je v svojem dnevnem poročilu ocenila, da si ruske sile skušajo opomoči po hudi izgubi in škodi, ki jo je utrpela njihova oprema v soboto. Obenem pa skušajo namerno ustvariti pogoje za humanitarno krizo na območjih pod njihovim nadzorom, tako med drugim humanitarni konvoj s pomočjo nima dostopa do Hersona.

Kasneje je ukrajinska vojska še zatrdila, da je uničila celoti 331. gardni padalski polk, ki naj bi bil vpleten v operacije v okolici Kijeva. Preživel naj bi le en pripadnik enote, poroča BBC.

Po raketnem napadu na vojašnico v Mikolajevu na jugu države poročajo tamkajšnje oblasti o najmanj 50 mrtvih, ki so jih izkopali iz ruševin. Skupno naj bi v času napada v stavbi spalo okoli 200 vojakov, okoli 60 ranjenih so prepeljali v bližnje bolnišnice.

Ruske sile so sicer v soboto nadaljevale obsežno obstreljevanje Mikolajeva, so sporočile regionalne oblasti. Napadi se dogajajo tako hitro, da niti nimajo časa sprožiti alarm, pojasnjujejo. Ob tem niso podali informacij o razsežnosti napadov ali nastali škodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obleganem mesto Harkov pa je doslej umrlo 266 civilistov, od tega 14 otrok, so sporočile lokalne oblasti v soboto. Mesto je še naprej tarča obstreljevanja, v soboto so ruske sile zadele več stanovanjskih hiš, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian. V obstreljevanju večnadstropne stanovanjske hiše davi pa je umrlo še najmanj pet ljudi, med njimi devetletnik, so sporočile lokalne oblasti.

O katastrofalnih razmerah poroča tudi župan Černigiva na severu države. Ruske sile še naprej obstreljujejo stanovanjska naselja, pri čemer umirajo mirni ljudje, je sporočil župan mesta Vladislav Atrašenko. Opozarja, da mesto nima elektrike, ogrevanja ali tekoče vode, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine