-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Agent ruske varnostne službe zapisal: Rusiji do poletja sledi propad

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

V javnost je pricurljalo domnevno pismo žvižgača Zvezne varnostne službe Ruske federacije, v katerem agent obsoja rusko vojaško delovanje v Ukrajini in napoveduje katastrofo za Rusijo v naslednjih tednih in mesecih. Pismo je objavil ruski aktivist, Vladimir Osečkin, ki je prav tako borec za človekove pravice in ustanovitelj nevladnega projekta, katerega glavna dejavnost je bil boj proti mučenju, korupciji v ruskem zapornem sistemu in zaščita pravic zapornikov v ruskih kazenskih ustanovah.

Vladimir Osečkin, ustanovni vodja javnega projekta Gulagu.net, ki je namenjen boju proti mučenju in korupciji v ruskem zapornem sistemu in zaščiti pravic zapornikov v ruskih kazenskih ustanovah, je na svoji spletni strani nedavno objavil pismo enega od notranjih virov Zvezne varnostne službe Ruske federacije, ki je izredno obsežno, v njem pa vir hudo obsoja ruski napad na Ukrajino in meni, da bodo posledice katastrofalne.

Pandorina skrinjica je odprta
V pismu uvodoma analitik varnostne službe zapiše, da se mu to, kar se dogaja, zdi neresnično in da zaradi vsega že več dni ni spal. Po njegovih besedah je “Pandorina skrinjica odprta”, svet pa je na pragu lakote, zaradi v vojno vpletenih dveh največjih proizvajalk pšenice, Ukrajine in Rusije. Ne zna pojasniti razlogov, da so se vodilni odločili za napad in to potezo, posledično pa naj bi krivili analitike, od katerih so tako vneto stalno zahtevali poročila, čeprav naj o vojni niti oni sami ne bi bili obveščen, “nihče ni vedel, da bo taka vojna – vsem je bila prikrita”.

foto: EPA

Niso bili pripravljeni na sankcije
V nadaljevanju je pojasnil, da so vodilni ruski uradniki od vseh analitikov zahtevali analize različnih izidov in posledic sankcij s strani zahoda, vendar bi ob vsakem morebitnem negativnem izidu za Rusijo pritisnili nanje in zahtevali, da mora biti izid za Rusijo pozitiven v vseh primerih in če to ne bi bilo tako, je odgovornost na plečih analitika, češ da ne opravlja dobro svojega dela. Poudaril je, da so imeli vse potrebne ukrepe za izničenje učinkov določene vrste napada, vendar se je večkrat izkazalo, da teorija ni vzdržala prakse. Ker pa niso vedeli, da bo do take vojne prišlo, niso vedeli niti, da obstaja možnost sankcij, zato se nanje ni nihče pripravil. To je razburilo tudi Ramzana Kadirova, čečenskega vodjo, ki je bil nezaupljiv do Zvezne varnostne službe (ZVS), saj naj bi Ukrajinci trdili, da so od ZVS dobili podatke o njegovi enoti v Kijevu, “Kadirov vod je bil popolnoma uničen, še preden so imeli priložnost za boj, in razstrelili so jih na koščke. Nimam informacij, da je šlo za uhajanje FSB v Ukrajino, zato bi ji dal 1-2-odstotno možnost – vendar te možnosti ne morem popolnoma izključiti.”, je zapisal.

Ruska vojska nima potrebne infrastrukture
Načrt o hitri “vojaški operaciji” je po mnenju analitika propadel, saj tudi če bi bila situacija idealna, in bi res v prvih dneh prišli do vodstva Ukrajine in zasedli vsa mesta, pri čemer bi bil morda upor Ukrajine minimalen, se pisec v nadaljevanju sprašuje, kaj bi sledilo, če po odstranitvi vodilnih ne bi bilo nasprotne stranke pogajanj, pri čemer omeni, da bi sporazum sicer namesto Zelenskega podpisal tudi kdo od ostalih vodilnih v Ukrajini, vendar naj bi ukrajinski poslanec Viktor Medvedčuk pobegnil, Jurij Bojko pa zavrnil, “želel sem vrniti Tsariova, a tudi naši fantje so proti njemu tukaj v Rusiji. Vrniti Janukoviča? Ampak kako?”.

foto: EPA

Ob zavedanju, da bi tudi ob okupaciji mest in minimalnem ukrajinskem odporu potrebovali za uspešen izid absolutno več ljudi in močnejšo logistično okrepitev, nadaljuje, da niti mobilizacija ni možna, saj bip politične, gospodarske in družbene razmere v Rusiji implodirale, logistika naj bi bila že več kot preobremenjena, prav tako pa za vse to nimajo potrebne infrastrukture. Podatkov o številkah o ruskih vojaških izgubah nimajo že od prvih dni.

 

Odpor Ukrajincev se bo le še povečal
“Zdaj, tudi če ubijemo Zelenskega ali ga zapremo, se ne bo nič spremenilo. Stopnja sovraštva do nas je podobna Čečeniji. In zdaj so tudi tisti, ki so nam zvesti v Ukrajini, javno proti nam, to pa je bilo vse načrtovano na vrhu (v Rusiji), ker so nam rekli, da se tak scenarij ne bo zgodil (invazija Ukrajine), razen če bodo prvi napadli nas.”, je zapisal in dodal, da so bila navodila povečati grožnje, da bi dosegli mir, omenil pa tudi, da so v Ukrajini že pripravljali proteste proti Zelenskemu, ne vedoč o tem, kaj bo sledilo. Izgube civilistov v Ukrajini naj bi po njegovem zapisu sledile geometrijskemu vzorcu, odpor Ukrajincev se bo povečal, ruska vojski vojska pa bo morda pri okupaciji le začasno uspešna, pri čemer se sklicuje na Srbijo, ki je bila oblegana več let, humanitarni konvoji iz Evrope v Ukrajino pa so le vprašanje časa.

Rusko gospodarstvo bo do junija propadlo
Analitik napoveduje tudi propad gospodarstva v Rusiji junija. Do takrat naj bi bil njihov pogojni rok, napovedal pa je tudi kolaps v prihodnjih dneh, saj naj bi bile trenutne napetosti v Rusiji nevzdržne.

foto: EPA

Z gotovostjo trditi ne more ničesar, saj ničesar ni možno predvideti v tem trenutku, meni pa, da Rusija možnosti za zmago nima, pri čemer se sklicuje na ponavljanje napake iz zgodovine, ko so napadli Japonsko, vendar so situacijo tudi takrat precenili, saj je bila ruska vojska pogubljena, saj je bil tudi moralni duh vojske negativen zaradi takratnega vojnega vpoklica političnih zapornikov in socialno nezaželenih.

Mobilizacija Rusije ne bo dolgo zdržala
Rusi naj bi bili že v načinu popolne mobilizacije, v katerem pa ne morejo ostati, pričakovali so, da se bo zadeva hitreje odvila, vendar to ni tako, vse skupaj traja dlje, kot so pričakovali. Kljub vsemu pa meni, da Putin ne bo šel tako daleč, da bi pritisnil na “rdeči gumb”, saj naj o tem ne bi odločal le on, sploh pa se pojavlja tudi vprašanje, ali je sploh funkcionalno orožje, s katerim grozi. Putin naj bi bil zelo navezan nanj, vendar pisec pisma ni prepričan, da deluje v skladu z deklariranimi podatki, saj je plutonijevo gorivo treba zamenjati vsakih 10 let in o tem, ali se je menjalo, ni prepričan.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine