26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Afera Fotopub: po enem letu kazenska preiskava še vedno poteka, očitno za prvorazredne ni kazni

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Že leto dni je minilo, odkar je policija začela preverjati sume domnevnih kaznivih dejanj spolnega nasilja na podlagi anonimnih izpovedi, ki so bremenile vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja. Ljubljanski kriminalisti so oktobra lani končali preiskavo kaznivih dejanj, maja je zadevo prevzelo okrožno sodišče, kazenska preiskava še poteka. Medtem pa je  “napad” na Niko Kovač dobil epilog zelo hitro, v nekaj mesecih so napadalca našli, opravili preiskavo in obsodili. Očitno za prvorazredne ni kazni. Spomnimo tudi, da so v Fotopub hodili znani pomembneži iz leve politične scene, predvsem Levice.

Kot so sporočili iz urada Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je 29. maja zoper osumljenca Dušana Smodeja, proti kateremu očitki segajo od spolnega nasilja do hudih telesnih poškodb, uvedlo kazensko preiskavo, je ta še vedno v teku. Tako sta bili v torek kot priči vabljeni dve oškodovanki, od katerih je na narok pristopila ena, so pojasnili. Ljubljanska policija, ki je oktobra lani končala preiskavo kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in je na državno tožilstvo podala kazenske ovadbe, že dlje časa preiskuje tudi kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete. Že marca je tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec pojasnila, da zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Več informacij še danes ni znanih, iz ljubljanske policijske uprave so tokrat za STA odgovorili, da predkazenski postopek še poteka, zato več informacij o tem ne morejo podati. Smodej naj bi med drugim dolgoval številnim upnikom. Fotopub je pod drobnogled vzelo tudi ministrstvo za kulturo Aste Vrečko, a hujših kršitev niso ugotovili. Smodej sicer pozna veliko ljudi, ki so se hodili v Fotopub “zabavat”, predvsem iz leve politične scene. V Fotopub so hodili tako minister Luka Mesec kot ministrica Vrečko.

 

Po slabem letu dni, ko je okrožno sodišče uvedlo kazensko preiskavo pri njem, je Smodej, ki je vmes zamenjal telefonsko številko, v odzivu za STA dejal, da do zaključka postopka izjav oziroma komentarjev ne bo dajal. Zahteva za preiskavo zoper osumljenega Smodeja zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe je bila sicer vložena že januarja.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine