17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Adam Starski: “Pobuda Tri morja je bila ustanovljena kot predsedniški forum, vendar se iz leta v leto povečuje.”

Piše: Kulturnimarksizem.si

Intervju z Adamom Starskim, strokovnjakom za pobudo Tri morja in novinarjem časopisa Poland Daily. Starski se je udeležil zadnjega vrha pobude, ki je potekal 20. in 21. junija v Rigi.

Kaj je Pobuda treh morij?

Pobuda treh morij je predsedniški forum, ki je bil ustanovljen leta 2016 v Dubrovniku in se od takrat sestaja vsako leto. Letos je potekal v Rigi v Latviji, prihodnje leto pa bo potekal v romunski prestolnici Bukarešti. Pobudo treh morij sta ustanovila poljski predsednik Andrzej Duda in nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, da bi odpravila infrastrukturne pomanjkljivosti v Srednji in Vzhodni Evropi. Zaradi zgodovinskih razlogov, železne zavese in sovjetske prevlade, so bile vse ceste zgrajene tako, da so vodile proti Moskvi, po padcu komunizma pa so vse te države želele, da bi njihove ceste vodile proti zahodu. Poleg tega so bile ceste med vsemi temi državami zelo slabe in potovanje med njimi je trajalo dvakrat ali trikrat dlje kot v zahodni Evropi. Pobuda Tri morja je bila oblikovana za reševanje teh podedovanih infrastrukturnih težav in zajema tri področja: promet, energijo in digitalizacijo. Projekt postaja vse bolj ambiciozen, razvojne banke pa ustanavljajo investicijske sklade. Ti skladi so namenjeni razvoju novih projektov na omenjenih področjih.

Na tem vrhu v Rigi je bila na primer napovedana velika naložba v Bolgariji, in sicer nakup dela pristanišča v Burgasu, ter da bo Mednarodna razvojna finančna korporacija Združenih držav Amerike zagotovila, verjetno do konca leta, 300 milijonov dolarjev za naložbeni sklad pobude.

Katere države sestavljajo Pobudo treh morij?

Dvanajst držav, od tega enajst nekdanjih držav ZSSR ali satelitskih držav: tri baltske države (Estonija, Latvija in Litva), Višegrajska skupina (Češka, Madžarska, Poljska, Slovaška in Češka), Bolgarija, Romunija, Slovenija, Hrvaška in Avstrija. Vse so članice Evropske unije.

Ali je Pobuda treh morij izključno gospodarsko usmerjena organizacija in ali obstaja kakšen politični vidik, kot v primeru Višegrajske skupine?

Ne, ni političnega usklajevanja pri zadevah, kot so obramba, migracije itd. Vendar pa so vedno prisotne nekatere politične komponente: ko države zaprosijo EU za naložbe v infrastrukturo, se usklajujejo, da bi lobirale za upoštevanje svojih načrtov. Na vojaškem področju, ki je zdaj tako pomembno zaradi vojne v Ukrajini, pa se je ponovil izraz “vojaška mobilnost” zaradi prisotnosti več Natove opreme in osebja, v primeru krize pa je seveda potrebna dobra infrastruktura za premik vojaških enot.

Več preberite TUKAJ 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine