19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Act Tank glede napadov na dr. Roka Svetliča poziva javnost k dostojnosti in odprtosti duha

Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka objavila “Poziv k dostojnosti in odprtosti duha”, v katerem se odzivata na napade na dr. Roka Svetliča, kandidata za ustavnega sodnika. Pismo objavljamo v celoti. 

Že več tednov zgroženi spremljamo srdite napade na kandidata za sodnika Ustavnega sodišča izr. prof. dr. Roka Svetliča. Poglavitni razlogi za nasprotovanje njegovi izvolitvi so (kot kaže namerno) narobe razumljena izjava o nasilju nad migranti na mejah, sodelovanje pri evidentno satirični skladbi Rasist (dr. Svetlič niti ni njen avtor) ter očitek, da je za diplomo na Pravni fakulteti potreboval sedemnajst let – pri čemer se zamolči, da je vmes diplomiral, magistriral ter doktoriral iz filozofije prava ter izdal dve strokovni knjigi.

 Navedeni očitki več kot o dr. Svetliču povedo o tistih, ki so jih lansirali oz. jih razširjajo, posredno pa žalijo tudi predsednika republike kot predlagatelja kandidatk in kandidatov za ustavne sodnike ter poslance Državnega zbora, ki jih izvolijo.

 Podpisana že dalj spremljava publicistično dejavnost dr. Svetliča ter njegove javne nastope in sva mnenja, da gre za človeka, ki z intelektualno disciplino ter široko erudicijo pronicljivo in empatično komentira javno dogajanje in zelo natančno opredeljuje njegov politični (v klasičnem pomenu “polisa” kot skupnosti državljanov – ne kot današnjih brezkompromisno polariziranih “politik”) horizont ter moralne dileme, s katerimi nas sooča. Pri tem se prodorno naslanja tako na svojo pravno kot filozofsko izborazbo.

 Prepričani smo, da bi osebnost Svetličeve širine ter moralnega kompasa – o obojem se lahko prepriča vsak, ki bere njegova lastna besedila, ne pa iztrganih ali celo dokazano potvorjenih “izjav” – obogatila raven razprav na Ustavnem sodišču in s tem dobrodejno vplivala na še kako potrebno uveljavljanje razsvetljene pravne države v Sloveniji.

 V imenu Act Tanka, 

 Marko Voljč in Žiga Vavpotič

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine