14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

33. Černetova nagrada Zulejki Devetak

Piše: L.K.

Letošnjo Černetovo nagrado so 10. januarja podelili pri maši v župnijski cerkvi v Rojanu pri Trstu, prejela pa jo je Zulejka Devetak za delo na področju slovenskega liturgičnega petja. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Komisijo za podelitev nagrade je imenoval upravni odbor Knjižnice Dušana Černeta, sestavljajo pa jo predsednik Tomaž Simčič ter člana Erika Jazbar in Ivo Jevnikar. Na seji 20. decembra se je omenjena komisija soglasno odločila, da 33. Černetovo nagrado za leto 2020 podeli Zulejki Devetak, akademski glasbenici, pianistki, pevovodkinji in organistki. S tem je komisija izrazila  priznanje nagrajenki in njenemu delu na področju slovenskega liturgičnega petja zlasti zato, »ker v času pandemije in prepovedi zborovskega petja sama s svojim glasom in orglanjem umetniško dovršeno spremlja sv. mašo, ki se po valovih Radia Trst A vsako nedeljo prenaša iz župne cerkve v Rojanu. S praznega kora prisotnim v cerkvi in poslušalcem slovenske radijske postaje tako pomaga, da mašne obrede doživijo na še lepši, pristnejši in globlji način in da se v teh težkih časih pomanjkanja medosebnih stikov čutijo manj same.«

Skromna podelitev

Nagrado so Zulejki Devetak zaradi razmer, ki ne dopuščajo večjih prireditev, izročili v nedeljo, 10. januarja 2021, kar po maši v Rojanu, ki jo je skupaj z vikarjem za slovenske vernike v Goriški nadškofiji, od koder prihaja nagrajenka, Karlom Bolčino in v navzočnosti rojanskega dušnega pastirja msgr. Franca Vončine daroval vikar za slovenske vernike v Tržaški škofiji g. Tone Bedenčič. Utemeljitev za nagrado je prebral predsednik komisije Tomaž Simčič, izročila pa sta jo člana komisije Ivo Jevnikar in Erika Jazbar ter ministrica Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki je s svojo navzočnostjo še posebej počastila nagrajenkino delo. Nagrajenki je v imenu slovenske skupnosti v Rojanu in zlasti domačega cerkvenega pevskega zbora čestitala še gospa Dorica Žagar.

Vsestranska glasbenica

Zulejka Devetak je vsestranska glasbenica, ki je pouk klavirja začela obiskovati pri SCGV »Emil Komel« v Gorici, natančneje na podružnici v Jamljah, je zapisal predsednik komisije za podelitev Černetove nagrade Tomaž Simčič in nadaljeval, da se je po univerzitetni diplomi, ki jo je dosegla na leposlovni fakulteti v Vidmu, vpisala na Konservatorij »G. Tartini« v Trstu, kjer je diplomirala iz klavirja leta 2006 s tezo o Mariju Kogoju in z izvajanjem njegovih skladb. Prav na Tartinijevem konservatoriju je kot stranski predmet študirala orgle in ta inštrument še posebej vzljubila. Nekaj let je študirala še oboo in se odločila tudi za študij zborovodstva. To pa predvsem zato, da bi svoje delo na področju zborovskega petja podprla s še bolj sistematičnim in dovršenim znanjem, saj je na področju posvetnega in cerkvenega zborovskega petja med Slovenci v Italiji aktivna že veliko let.

 Pevovodkinja in organistka

Zulejka Devetak vodi kar pet posvetnih pevskih sestavov: žpz  Rupa-Peč, mpz Skala (Gabrje),  mpz Jezero (Doberdob), mepz Štandrež in Lovski pevski zbor Doberdob, hkrati pa je že vrsto let organistka v cerkvi v Zgoniku. Tu je pobliže spoznala liturgično glasbo in njena pravila, vezana na bogoslužje in cerkveno leto. Ko je leta 2012 rojanski cerkveni pevski zbor ostal brez dirigenta, jo je predsednica Rojanskega Marijinega doma Dorica Žagar povabila na mesto pevovodkinje in organistke pri slovenskem bogoslužju v rojanski cerkvi, kar je Zulejka tudi sprejela. Delo je zahtevno, saj se slovenska maša iz te cerkve vsako nedeljo prenaša po valovih Radia Trst A, kar za pevce in zborovodjo predstavlja veliko odgovornost. Zulejka Devetak se je poleg tega vključila tudi v življenje slovenske skupnosti v Rojanu ter sodeluje pri vseh njenih pomembnejših verskih in kulturnih pobudah. Od leta 2019 je v odboru društva Rojanski Marijin dom, kjer ji je bil zaupan glasbeni del društvenega delovanja, leta 2020 pa je bila izvoljena še v odbor Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.

Sama na koru

Nagrajenka Zulejka Devetak se je s Černetovo nagrado posredno že srečala 7. januarja 2017, ko je vodila rojanski cerkveni zbor na podelitvi Černetove nagrade društvu Rojanski Marijin dom. Njeno delo pevovodkinje in organistke je v času pandemije novega koronavirusa zelo drugačno kot pred njo, zato je o svoji izkušnji liturgičnega petja v času pandemije napisala naslednje: »Sedaj sem sama na koru. Ko so meseca marca napovedali zaprtje cerkva, me je takoj zaskrbelo to, da bo maša po radiu brez petja. Takoj sem jim predlagala, da poskusimo s tem, da pojem sama. Vsi so bili zadovoljni, predvsem poslušalci, ki so lahko tako sledili sv. maši po radiu in zraven tudi peli. Veselila sem se tega, čeprav mi je bilo zelo lepo, ko sem septembra spet videla svoje pevce, kako so hodili gor po stopnicah. Žal le do zahvalne maše. Spet sem sama na koru, a sedaj lahko pevci vsaj pojejo v cerkvi

Černetova nagrada

Z izbiro nagrajenke za leto 2020 je komisiji javnosti uspelo posredovati sporočilo o pomenu duhovnih vrednot v današnjih težkih časih, pa tudi o mestu, ki ga ima slovenska cerkvena pesem v kulturni in verski tradicijo slovenskega ljudstva, je še zapisal Tomaž Simčič. Sicer pa se nagrada v spomin na časnikarja, publicista, javnega delavca, narodnjaka in politika Dušana Černeta (1916−1975) podeljuje vse od leta 1976, ko jo je kot prvi prejel beneškoslovenski verski časopis Dom. Pravilnik določa, da se nagrada podeljuje Slovencu oz. Slovenki ali slovenski organizaciji kot priznanje za zasluge v boju za ideje, za katere se je boril Dušan Černe, se pravi za slovenstvo, demokracijo, krščanstvo. Do leta 2019 je bila podeljena dvaintridesetkrat, med prejemniki pa so bili posamezniki in organizacije, ki delujejo v vseh treh zamejskih pokrajinah, nazadnje pa jo je prejela časnikarka in javna delavka Erika Jazbar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine