20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

30. obletnica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem

Piše: C. R.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila slovesnosti ob 30. obletnici Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Predsednici in ostalim predstavnikom zveze je čestitala za ta pomembnem jubilej, to priložnost pa je izkoristila tudi za prijeten pogovor s številnimi predsedniki društev, ki združujejo Slovence na Hrvaškem.

Slovesnost se je pričela s slovensko in hrvaško himno, ki ju je doživeto odpel  tenorist Matic Zakonjšek, sicer tudi član Kulturnega prosvetnega društva Slovenski dom v Zagrebu ob spremljavi kitarista Natka Štiglića, člana Kulturnega prosvetnega društva Bazovica z Reke. Na dogodek, ki je potekal v Pomorskem in zgodovinskem muzeju hrvaškega Primorja Reka, so zbrane nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, reški župan Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, v imenu predsednika Republike Hrvaške odposlanka hrvaškega predsednika, svetovalka za človekove pravice in civilno družbo Melita Mulić ter predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbara Riman. Slovesnosti se je udeležila tudi poslanka hrvaškega sabora Barbara Antolić Vupora, sicer aktivna članica slovenske narodne manjšine na Hrvaškem. Predsednik Pahor je Zvezi ob tej priložnosti vročil tudi zahvalo za njihovo delo in požrtvovalnost ter skrb za ohranjanje slovenskega jezika in kulture.

V kulturnem programu sta v prisrčnem skeču ljubezen med muho in psičkom prikazala mlada nadobudna igralca, učenca dopolnilnega pouka slovenščine v Splitu Duje Domljanović in Danira Brkljaća. Pesem Nezakonska mati Franceta Prešerna je recitirala Danica Avbelj iz Slovenskega kulturnega društva Istra Pulj. S svojim klarinetom pa je v svet Bachovih kompozicij povabljene popeljal Mihael Plazibat, član slovenskega društva z Reke, ob spremljavi Borjane Pantelić Skladany na klavirju.

Po zaključku dogodka si je ministrica dr. Jaklitsch v atriju muzeja skupaj z gosti ogledala razstavo »Sosedje Slovenci – Slovenci na Hrvaškem«. Razstava, ki je nastala v sodelovanju Narodne in univerzitetne knjižnice in Inštituta za narodnostna vprašanja, prikazuje, kje Slovenci na Hrvaškem živijo, kakšna je njihova povezanost in aktivnost v društvih ter izpostavlja nekaj vidnih pripadnikov slovenskega naroda, ki so živeli in delovali na Hrvaškem. Praznovanja se je udeležil tudi ravnatelj NUK-a Viljem Leban. Ministrica je priložnost izkoristila tudi za pogovor s številnimi predstavniki slovenskih društev na Hrvaškem in  slovenskih zamejskih organizacij iz drugih sosednjih držav, ki so se udeležili današnjega dogodka.

Zveza slovenskih društev na Hrvaškem je krovna organizacija vseh tamkajšnjih društev, ki združujejo Slovence. Njena osnovna naloga je organizacija, združevanje in povezovanje društev na Hrvaškem ter oblikovanje skupnih stališč do Republike Slovenije in Republike Hrvaške. Zvezo so leta 1992 zastavila tri društva: Slovenski dom iz Zagreba, Slovenski dom – Kulturno prosvetno društvo Bazovica z Reke in Kulturno društvo Slovenski dom iz Karlovca. Skozi leta so se ji pridružila še ostala, tako danes združuje šestnajst slovenskih društev v tej sosednji državi.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine