32.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

[30 LET SAMOSTOJNE SLOVENIJE] Srbski imperializem, Milošević in njegove balkanske vojne

Piše: Dr. Ivan Klemenčič

Jugoslavija je bila umetna versajska in umetna komunistična tvorba na stiku treh civilizacij, Zahodne krščanske, pravoslavne in islama. Zato ni mogla obstati. Dokončno jo je uničil srbski imperializem, o katerem se ni smelo ne govoriti ne pisati. 

Razvojno zaostala Srbija, več kot 500 let pod turško nadoblastjo in dolgo brez evropske kulture je bila med zmagovalci prve svetovne vojne. Neevropska, zaostala, revna in avtokratska pravoslavna država je leta 1918 v Kraljevino Srbijo sprejela oba najrazvitejša naroda Slovenijo in Hrvaško, pripadnika zahodne krščanske civilizacije iz Srednje Evrope, kot vojni plen. Zavedajoč se njune razvitosti iz Habsburške monarhije si je prizadevala, da bi ju politično in nacionalno nadvladala.

Slovenska izkušnja s Srbijo v dveh Jugoslavijah je porazna: ekonomsko izkoriščanje in nacionalno zatiranje, od leta 1929 »šestojanuarska« diktatura in pred samo tridesetimi leti srbska vojaška agresija za okupacijo Slovenije in pred tem poskus rušitve njene oblasti z »jogurtno revolucijo«. Če kdo, je Srbija največja sovražnica Slovenije.

To ni oviralo slovenskih komunistov niti legitimnih naslednikov do danes, da ne bi hoteli prijateljsko sodelovati prav s to avtokratsko in še danes revno državo. Revno? V Srbiji s triinpolkrat več prebivalci kot v Sloveniji (dva milijona nasproti sedmim) je bil leta 2018 bruto družbeni proizvod v absolutnem znesku celo manjši kot v Sloveniji! (42,2 milijarde nasproti 45,8 milijarde evrov; najnižja pokojnina je 85 evrov in povprečna 225 evrov). V srbski Jugoslaviji je Slovenija z osmimi odstotki prebivalcev prispevala v skupno blagajno kar četrtino denarja, to je približno trikrat več na prebivalca od povprečja.

Miloševićeva tretja balkanska vojna so štiri srbske vojne

V prvi balkanski vojni (1912–1913) je Srbija okupirala Kosovo in Metohijo ter Albanijo, a je slednjo na zahtevo velesil morala zapustiti. V drugi balkanski vojni (1913), vojni za plen, je imela vojaško pobudo. Spopadu z Bolgarijo (prvič jo je napadla leta 1885) sta sledila napad in okupacija Makedonije, ki jo je razglasila za »Južno Srbijo«, čeprav tam ne živijo Srbi. Svojo edino zaveznico Črno goro je okupirala leta 1918 in januarja naslednje leto v njej krvavo zatrla protisrbski upor. Pri ustanovitvi Kraljevine SHS je srbska država razglasila Črnogorce za Srbe. Črni gori je odvzela državnost in status kraljevine, zato samo Kraljevina SHS. Že leta 1908 so v Cetinju organizirali bombni napad, da bi odstranili člane dinastije Petrović-Njegoš in Črno goro pridružili Srbiji.

Pred tretjo balkansko vojno (1991–1999) je takratni srbski vodja in balkanski krvnik Slobodan Milošević – na oblast je prišel z veliko podporo srbskega naroda 8. maja 1989 – napovedal »moderno federacijo«. Bila bi vse prej kot to. Če je bila prva Jugoslavija ječa narodov in je bila druga komunistična Jugoslavija ječa narodov na deseto potenco, bi bila Miloševićeva »moderna federacija« ječa narodov na stoto potenco. Smrt narodov.

Članek si lahko  v celoti preberete v posebni izdaji revije Demokracija, ki jo lahko kupite na več kot 1.000 prodajnih mestih ali jo naročite na: [email protected], telefon: 01/24 47 200.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine