10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

[30 LET SAMOSTOJNE SLOVENIJE] Postali smo enakopraven del mednarodne skupnosti

Piše: Andrej Sekulović

Slovenski narod se je 23. decembra leta 1990 na plebiscitu jasno opredelil za samostojnost. S tem je Slovenija pokazala svetu, da ne želi biti več del jugoslovanskega »bratstva in enotnosti«, ki so ga komunisti vsiljevali vsem narodom Jugoslavije, da bi izbrisali njihove nacionalne identitete in v svojem marksistično-multietničnem laboratoriju izumili nov, jugoslovanski narod.

 Po 45-letni izkušnji se je izkazalo, da se eksperiment komunistov ni obnesel, Slovenija pa se je odločila za svojo pot. Pol leta kasneje, 27. junija 1991, je pokazala svetu, da je tudi z orožjem pripravljena braniti svojo pravico do suverenosti in samoodločanja. Po desetdnevni vojni in porazu sil JLA pa se je star narod z mlado državo moral spoprijeti z uveljavljanjem svoje novonastale države na mednarodnem prizorišču, ki je seveda vključevalo priznanja drugih držav naši neodvisnosti in polaganje temeljev za prihodnje mednarodne odnose.

Prva priznanja slovenske neodvisnosti iz tujine

Prvo priznanje Republike Slovenije je prišlo iz Hrvaške 26. junija 1991, saj sta se obe državi, ki sta zapuščali Jugoslavijo, takrat vzajemno priznali. Sledila so priznanja prav tako novonastalih baltskih držav in držav, ki so bile solidarne s Slovenijo, saj so se tudi same tega leta osvobodile komunističnega jarma Sovjetske zveze. Prva od teh držav je bila Litva, ki je neodvisnost Republike Slovenije priznala že 30. junija. Zatem sta v avgustu našo državo priznali še Gruzija in Latvija, do konca leta pa so jo priznale še Estonija, Ukrajina in Belorusija. Od vplivnejših zahodnoevropskih držav sta zgodovinsko napoved priznanja slovenske samostojnosti in neodvisnosti 19. decembra 1991 napovedali Zvezna republika Nemčija in Švedska, pridružila pa se jima je še Islandija, ki je na ta dan Slovenijo tudi že priznala. Priznanje drugih dveh držav je začelo uradno veljati 15. januarja 1992, ko so Slovenijo priznale tudi članice Evropske skupnosti in nekatere druge evropske države. Takrat sta našo domovino priznali tudi naši sosedi Avstrija in Madžarska, dan kasneje pa jo je priznala še Italija. Pomembno vlogo pri mednarodnem priznanju Slovenije je imel tudi Sveti sedež v Vatikanu.

Pomembno priznanje iz Vatikana

Sveti sedež je 13. januarja 1992 med prvimi priznal neodvisnost in samostojnost Slovenije. Mnogi menijo, da je bilo prav to priznanje poglavarja Rimskokatoliške cerkve odločilnega pomena za priznanja drugih evropskih držav in Evropske skupnosti, ki so sledila 15. januarja. Takratni papež Janez Pavel II. , ki je kot Poljak tudi na lastni koži izkusil življenje pod železno peto komunizma, se je osebno zavzel za priznanje Slovenije, pri čemer je mimo običajnih diplomatskih postopkov sprejel odločitev, da prizna Slovenijo na omenjeni datum.

Članek si lahko  v celoti preberete v posebni izdaji revije Demokracija, ki jo lahko kupite na več kot 1.000 prodajnih mestih ali jo naročite na: [email protected], telefon: 01/24 47 200.

Naslovnica posebne izdaje revije Demokracija. (Slika: arhiv Demokracije)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine