13.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

[30 LET SAMOSTOJNE SLOVENIJE] 2. Dan; hudi spopadi na mejnih prehodih

Piše: dr. Tomaž Kladnik

V petek, 28. Junija, je nasprotnik z letali vojaškega letalstva izvajal intenzivne napade na civilne objekte in na telekomunikacijske oddajnike, tako da je bilo med civilnim prebivalstvom ter tujimi novinarji in vozniki tovornjakov, ki so bili ustavljeni pred barikadami na cestah, kjer so prodirale enote JLA, več ranjenih in mrtvih.

 Vendar so se po drugi strani njegove enote začele razkrajati, saj so bili prebegi in vdaje njegovih pripadnikov vse pogostejši.

Vzpostavljanje ravnotežja na bojišču

Slovenskim obrambnim silam pa je kljub intenzivnemu bojnemu delovanju nasprotnika uspelo vzpostaviti ravnotežje na bojišču in prevzemati pobudo, tako da so bili nekateri mejni prehodi znova v slovenskih rokah. Z nasprotnikom so se začela pogajanja glede nepotrebnih žrtev na obeh straneh, ukazana je bila prekinitev ognjenega delovanja zoper JLA, začelo se je organizirano reševanje problematike vojnih ujetnikov, prav tako pa je bila uspešna slovenska »vojna« na medijskem področju. Lokacije pomembnih dogodkov oziroma spopadov: Medvedjek, Gibina, Brnik, Rožna dolina–Vrtojba, Črniče, Holmec, Bukovje, Karavanški predor, Šentilj, TV-oddajnika Kum in Nanos, Štrihovec.

Članek si lahko  v celoti preberete v posebni izdaji revije Demokracija, ki jo lahko kupite na več kot 1.000 prodajnih mestih ali jo naročite na: [email protected], telefon: 01/24 47 200.

Naslovnica posebne izdaje revije Demokracija. (Slika: arhiv Demokracije)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine