11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

27 let po ukinitvi komunističnega sistema v Sloveniji ponovno ukinjanje svobode govora in zbiranja

Duhovniku dr. Tadeju Strehovcu sodijo zaradi njegovega zavzemanja za molitev za nerojene otroke pred kliniko, kjer opravljajo umetne splave. Njegovo zavzemanje sodi v pravico do svobode veroizpovedi, svobode govora in svobode zbiranja. V obtožnici je okrožni državni tožilec njegovo delo poimenoval “spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti”. 

Zagovorniki abortusa in njihovi aktivisti so zaradi gneva nad molilci, ki so v Ljubljani spomladi leta 2016 v okviru mednarodne pobude 40daysforlife molili pred ginekološko kliniko, hoteli s peticijo preprečiti nadaljevanje molitve. Peticijo so naslovili na tedanjo vlado in policijo, ki pa sta lahko ugotovila le, da poteka miroljubno shajanje po vseh predpisih (pridobljeno dovoljenje, ki ga sodelujoči niso nikoli prekršili) in da je takšna aktivnost ustavno zagotovljena pravica državljanov Slovenije. Povod za obtožnico je bila objava imen podpisnikov te peticije na strani 24kul.si, sicer po predhodni objavi spiska imen v tedniku Mladina. Ta del je okrožni državni tožilec v obtožnici brez kakršnih koli dokazov označil kot “nevarnost za javni red in mir”.

Podpisniki peticije so javnosti znane osebe s Fakultete za družbene vede UL, Filozofske fakultete ter različne nevladne organizacije, vsi pa zagovorniki lgbt ideologije, evtanazije, redefinicije družine in zakonske zveze ter izraziti kritiki judovsko- krščanskega vrednotnega sistema. Slednje so tudi prejemnice nekaj milijonov evrov davkoplačevalskega denarja in denarja različnih Sorosevih fundacij.

Pater Tadej Strehovec pravi: “Z objavo peticije in njenih podpisnikov smo želeli javno okrepiti mnenje, da so takšni pozivi neprimerni in uperjeni zoper temeljne ustavne pravice, v tem primeru, katoličanov.”

Po mnenju bivšega sodnika Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, prof. dr. Boštjana M. Zupančiča, je proces, ki teče proti frančiškanu dr. Tadeju Strehovcu, montiran ter da sta njegova namena instalacija strahu in prenehanje uveljavljanja svobode izražanja in združevanja v javnosti. Kajti, tako dr. Zupančič, “ovaditeljem ni bila kršena nobena človekova ali ustavna pravica oziroma pravica do dostojanstva, časti itd” in še “izrazito post-komunistična mantra abortivnih lobbyjev ‘pravica ženske do lastnega telesa’ je za pravo irelevantna”.

V Ljubljani se ob vsaki obravnavi pred Okrožnim sodiščem zbere množica več sto ljudi, ki priznanemu predavatelju moralne teologije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in priljubljenemu duhovniku izkazuje podporo. Na shodih jih obtoženec nagovori, svoje nagovore pa prispevajo tudi bivši politični zapornik David Tasić, ljubljanski škof dr. Anton Stres, voditeljica zavoda Božji otroci, ki je organizator molitev v prid nerojenim otrokom, Valentina Pikelj ter ustanoviteljica zavoda Živim Katarina Nzobandora ter drugi.

Nada Žgur

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine