28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

26. junij 1991: JLA napadla Slovenijo, Kučanov svetovalec Neven Borak alias Veno Karbone se v Dnevniku bril norce iz slovenske osamosvojitve

V času slovenske osamosvojitve je imel svojo rubriko v Dnevniku tudi kolumnist Veno Karbone. Šlo je za psevdonim, njegovo pisanje pa je bilo usmerjena proti odcepitvi Slovenije od Jugoslavije in gospodarsko protislovensko naravnano. Na koncu se je izkazalo, da se za psevdonimom skriva Neven Borak, takratni svetovalec predsednika predsedstva Slovenije Milana Kučana. Njegovo pisanje v medijih je zgolj eno izmed mnogih nasprotovanj osamosvojitvi in postavlja na laž tezo, ki jo te dni postavljajo osrednji mediji, da je šlo pri osamosvojitvi Slovenijo za enotnost takratne politike.

“Nekomunizem? Ne, hvala,” je Veno Karbone alias Neven Borak pisal zgolj šest dni pred zgodovinskim trenutkom osamosvojitve Slovenije v svoji kolumni, v kateri je opisoval, kako se ruši jugoslovansko gospodarstvo, ki je že stopilo na pot liberalne in tržne ekonomije. V komentarju z naslovom Katastrofa pa je za Demosove voditelje, ki so pripravljali osamosvojitev, dejal, da “bo samo še vprašanje časa, kdaj nam bo Washington Post sporočil, da smo kljub vsem tako imenovanim dosežkom v bistvu samo ena od balkanskih mutacij”. 

Borak je dandanes še vedno univerzitetni profesor ekonomije na Fakulteti za komercialne in poslovne vede (FKPV), Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) in Fakulteti za družbene vede (FDV). Prav tako je bil direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in svetovalec nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, ki ga je v svojih kolumnah sicer rad kritiziral.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
 

26. Junija 1991 se je Kučanov svetovalec Neven Borak v ljubljanskem Dnevniku pod lažnim imenom Veno Karbone ponorčeval iz osamosvojitve, dan kasneje pa je v istem glasilu še grozil Slovencem. https://www.facebook.com/32585228571/posts/10158501984253572?s=1227544534&sfns=mo …

 

Nekdanji publicist Financ Stanislav Kovač je Kranjca in Boraka označil za sprevržen par, “saj je Kranjec jeseni 2009 soglašal z imenovanjem neučinkovitega direktorja ATVP Boraka za svetovalca za bančni nadzor, medtem ko Borak kot vodja ATVP ni nikoli javno razkril neustreznega nadzora centralne banke nad bančnim kreditiranjem prevzemnih poslov”.

Sin srbskega radikalca

Kot je razvidno iz dokumentov vojaške obveščevalne službe, je Neven Borak sin jugomajorja Obrada Boraka in je bil takrat zaposlen v predsedstvu republike Slovenije, kjer je svetoval Milanu Kučanu. Po ugotovitvah vojaške obveščevalne službe je bil Obrad Borak redno – večkrat na dan – v kontaktih s svojim sinom, ki mu je izdajal politične informacije o namerah vlade in predsedstva, ta pa jih posredoval in obveščal preostalo JLA.

(Vir: Twitter)

Družina Borak naj bi prišla v Slovenijo okoli leta 1970. Obveščevalna služba je preko vira ugotovila, da je Obrad Borak znan kot srbski skrajnež, ki “v okviru družine ne dopušča drugačnega jezika kot srbskega in govori striktno srbsko tudi s svojim vnučkom”.

(Vir: Twitter)

Obrad Borak je bil v času osamosvajanja Slovenije od doma pogosto odsoten, “ko pa pride domov, izkazuje ogorčenje in razočaranje nad razvojem političnih dogodkov v Sloveniji. V teh ocenah ga podpira tudi njegov sin Neven”, so ocenili v vojaški obveščevalni službi.

(Vir: Twitter)

(Vir: Twitter)

R. O.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine