0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Pirc Musarjeva za državnotožilski svet predlaga tudi Zvonka Fišerja in Vlasto Nussdorfer

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

V oči bode sporna izbira kandidatov Nataše Pirc Musar za člane Državnotožilskega sveta. Med njimi sta tudi Zvonko Fišer, ki naj bi v komunizmu kazensko preganjal duhovnike, in nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je podprla sporen odvzem koroških dečkov. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je državnemu zboru poslala listo kandidatov za člane Državnotožilskega sveta. Gre za predloge, kjer DZ med petimi kandidati izbere štiri. Kandidati so: Samo BardutzkyZvonko FišerMitja Jelenič NovakVlasta Nussdorfer in Ivan Žaberl. Volitve so sicer razpisane za 23. novembra, na njih pa se bo volilo osem članov sveta, od tega štiri, ki jih izvolijo državni tožilci med seboj in ki nimajo vodstvenih funkcij, štiri pa izvoli DZ na predlog predsednika republike, poroča STA.

Vsi naj bi veljali za pravne strokovnjake. Državnotožilski svet je sicer sestavljen iz devetih članov. Štiri izvolijo državni tožilci, enega določi pravosodni minister, štiri pa izvoli DZ na predlog predsednice, ki je predloge zbirala do 15. septembra. Izbrani člani imajo mandat, ki traja šest let. Po poteku mandata ne morejo biti takoj vnovič izvoljeni. Aktualni sestavi mandati potečejo 18. decembra. V oči sicer bode izbira nekaterih kandidatov, ki se zdijo sporni.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in nekdanji predsednik republike Milan Kučan. (Foto: STA)

Fišer je v 70. letih kazensko preganjal duhovnike!
Takšen je nedvomno Fišer, ki je v bivšem režimu zaslovel po kazenskem preganjanju duhovnikov (tukaj), in sicer v 70. in 80. letih. Med drugim je kazensko preganjal dva duhovnika, ki sta na mestu komunističnega pokola v Cerknem postavila križ. To sta bila duhovnika Janez Lapajne in Stanislav Medvešček, ki sta leta 1975 skupaj z Amalijo Jereb dostojno obeležila kraj smrti. Njihova krivda je bila zgolj ta, da so na kraju, kjer so bili ubiti domačini iz Cerknega, postavili križ. Glede predloga predsednice smo poslali novinarsko vprašanje, na odgovor še čakamo. Fišer je znan tudi po vpletenosti v kvazi afero Patria (tukaj in tukaj), ki je pozneje padla na Ustavnem sodišču (tukaj)

 

“Držala je štango” pri ugrabitvi koriških dečkov
V oči bode tudi predsedničina izbira Vlasta Nussdorfer. Predvsem je zaslovela kot soudeleženka pri razvpitem primeru odvzema koroških dečkov. Kot varuhinja človekovih pravic je izjavila, da socialne delavke CSD Velenje niso kršile pravic dveh dečkov, ki ju je CSD ugrabil v vrtcu, odpeljal od starih staršev in dal v rejniško družino (tukaj). Znano je, da je zaslovela tudi po drugih bizarnostih, denimo obisku velikega kršitelja človekovih pravic Vladimirja Putina (tukaj). Ravno tako se je javno borila proti varovanju državne meje pred ilegalci (tukaj).

Bardutzkyjega pa si bomo zapomnili po tem, da je v času vlade Janeza Janše sodeloval pri tožarjenju Slovenije v tujini glede domnevnih kršitev demokratičnih standardov ter se tako pridružil spornemu “politnovinarju” Blažu Zgagi (novinar, ki se mu je zaradi uspešnega udrihanja po Janševi vladi nasmihala sreča za nadaljevanje kariere pod okriljem Socialnih demokratov) (tukaj). O Žaberlu pa smo že poročali, da se je v času Janševe vlade udeleževal protivladnih protestov, da ga zelo cenijo osrednji mediji, zlasti pa Milan Kučan in nekdanji Forum 21. Povezan naj bi bil tudi s stricem iz ozadja Gregorjem Golobičem. (tukaj). Javnost ga sicer pozna kot strokovnjaka za varnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine