2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

15. maj 1991 dan Slovenske vojske nas opominja, da je potreba po obrambi še kako pomembna

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Slovenska vojska (SV) danes praznuje svoj dan. Osrednja slovesnost bo v Ljubljani, kjer bo zbrane slavnostno nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Načelnik Generalštaba Robert Glavaš je ob dnevu zapisal, da se v SV vse bolj zavedajo, zakaj je pomembno, da so dobro opremljeni in usposobljeni, predvsem pa enotni ter povezani.

Slovenska vojska obeležuje svoj praznik v spomin na 15. maj 1991, ko se je na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prve generacije nabornikov. Danes pripadniki SV izvajajo poslanstvo obrambe nedotakljivosti in celovitosti državnega prostora. Slovenska vojska je zato eden izmed temeljev državotvornosti, samobitnosti in identitete države, naroda in družbe ter njihove varnosti, so v vojski zapisali v vabilu na osrednjo slovesnost ob prazniku.

S postrojem pripadnic in pripadnikov bo dopoldne slovesnost potekala v ljubljanski vojašnici Edvarda Peperka. Slavnostni govornik bo predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Ob tej priložnosti bo tudi slovesno povišal namestnika načelnika Generalštaba SV brigadirja Romana Urbanča v čin generalmajorja. Slovesnosti se bo med drugim udeležil tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, zbrane pa bosta nagovorila minister za obrambo Matej Tonin in načelnik generalštaba SV Robert Glavaš.

Slovenija postala zanesljiv partner 
Glavaš je v nagovoru pripadnicam in pripadnikom SV, ki so ga objavili na spletni strani SV, zapisal, da se ob letošnjem prazniku ozirajo v preteklo leto, leto pandemije in spremenjenega varnostnega okolja na stari celini. V zvezi s slednjim sta nove poglede na strateške varnostne izzive podala tako EU kot zavezništvo. “Ker smo enakovreden in zanesljiv partner, smo svoje napore v zadnjem letu usmerili v pridobivanje novih kadrov, posodabljanje opreme in zmogljivosti, infrastrukturo, usposabljanje ter različne vojaške vaje z mednarodno udeležbo,” je navedel in omenil tudi vojaško pomoč policiji in vlogo v sistemu zaščite in reševanja. Ob tem pa opozoril, da se tudi v SV vse bolj zavedajo, “zakaj je pomembno, da smo dobro opremljeni in usposobljeni, predvsem pa enotni ter povezani“.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš (Foto: STA)

Dan SV so že v petek zaznamovali z večernim koncertom orkestra Slovenske vojske v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

S 15. na 16. maj 1990 so začeli Slovenijo razoroževati. Natančno leto kasneje se je tu začelo usposabljanje prve generacije. Vmes je bilo dolgo leto strahu in poguma, leto velikih tveganj in leto neizmerne volje, ki je prispevala k temu, da se je na tem in na drugih mestih po Sloveniji vzpostavila sila, ki je zavarovala slovensko osamosvojitev. Prisega takrat ni bila pomembna le z vojaškega vidika, je pa to bilo silnega moralnega pomena za Slovenijo. To je bil namreč zadnji dokaz Slovenkam in Slovencem, da je država, ki šele nastaja, pripravljena na najpogumnejši korak v svoji zgodovini, da je pripravljena najusodnejši korak narediti resno, ne operetno, ga zavarovati, braniti in vztrajati do konca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine