9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Vladarji golf igrišč v Sloveniji so levi tranzicijski tajkuni in sumljivi poslovneži z ruskim in srbskim kapitalom!

Piše: Luka Perš (Nova24TV)

Za srbskega poslovneža Dragana Šolaka na medijski trg smo odkrili, da je lastnik dveh golf igrišč v Sloveniji. Zato smo se odločili, da raziščemo lastništvo še preostalih desetih golf igrišč v Sloveniji. A kot smo odkrili, nekatera golf igrišča poleg Šolaka, obvladujejo poslovni krogi tajkuna Bojana Petana, nekdanjega spornega bančnika v NLB Mateja Narata, kadri Janeza Zemljariča in nekdanjega direktorja Taluma Danila Topleka. To je le prvi del zgodbe, saj bomo v prihodnje raziskali sporne posle slovenskih podjetij z gradnjo golf igrišč v Dubrovniku, Fratarski šumi in v Savudriji.

V Sloveniji lahko igrate golf na dvanajstih lokacijah. Užitke golfa si lahko privoščite v Moravskih Toplicah, na Bledu, v Lipici, Arboretumu Volčji Potok, na Golf igrišču Ljubljana Smednik, v ljubljanskem Trnovem, v Mokricah, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Olimjah in na Otočcu. So pomemben dejavnik pri širjenju športnega turizma v Sloveniji, saj zaradi lepih in urejenih igrišč privabimo več premožnih in petičnih gostov iz tujine. A upravljanje golf igrišč razkriva, da se za večino lastnikov in zastopnikov, skrivajo kadri sil bivšega režima in tranzicijski tajkuni, velikokrat povezani s sumljivim ruskim in srbskim kapitalom, ki ga nadzoruje omrežje Janeza Zemljariča.

V našem mediju smo pred časom zapisali, da je lastnik golf igrišč na Bledu in v Moravskih Toplicah sumljivi srbski poslovnež Dragan Šolak. Gre za najbogatejšega Srba, ki je obogatel s podarjeno več milijonsko donacijo finančnega špekulanta Georga Sorosa. Šolak je eden najmočnejših kabelskih operaterjev na območju nekdanje Jugoslavije. Z njim je tudi povezana največja zasebna slovenska televizija, POP TV.  Pred leti je bil prav Telemach med osrednjimi vzroki, zaradi katerih je popustil šefom iz Kranjčeve, ki so vsilili v ponudbo pogoj, da mora vsak uporabnik plačati štiri evre za ogled televizijskih programov  POP TV in Kanal A. Povezanost med največjo komercialno televizijo in Šolakom najdemo tudi pri kreiranju Šolakove televizije N1. Sedaj sta v ekipi že uradno nekdanji novinarki in urednici na 24ur  Suzana Perman in Katja Šeruga ter nekdanji novinar informativne oddaje Miha Orešnik. Vendar celotna shema Šolakove televizije temelji na sumljivi poslovni hobotnici, ki ima končni naslov v Luksemburgu.

V Mokricah vlada poslovno omrežje tajkuna Bojana Petana
Naključje ali ne, poleg Šolakovih golf igrišč se v ozadju zastopstva in lastništva preostalih golf igrišč v Sloveniji skrivajo posamezniki z močnimi poslovnimi vezmi s tranzicijsko levico. Eno izmed golf igrišč – v Mokricah – obvladuje poslovno omrežje Bojana Petana. Tam deluje Golf klub Grad Mokrice. V čudovitem naravnem okolju lahko elitni domači in tuji gostje že trideset let uživajo v igranju na osemnajst lukenj. Vodstveno strukturo sestavljajo predsednik Blaž de Costa in člani upravnega odbora Barbara IsteničMarijan Volonder, Samo Ošina in Stane Ilc.

Bojan Petan (Foto: STA)

Predsednik De Costa je lastnik podjetja BLACOS, investicijski inženiring d.o.o in je tesno povezan s poslovnim imperijem tajkuna Bojana Petana. Na spletni strani De Costovega podjetja lahko vidite, da oddaja mobilne hiške v Termah Čatež in Marini Portorož, v dveh pomembnih poslovnih stebrih Petanovega poslovnega omrežja. Povezanost med Petanom in de Costo se tukaj ne preneha. Prav šef golfa v Mokricah je trenutni predsednik nadzornega sveta krovne družbe Bojana Petana, DZS. Med manjšimi lastniki DZS-ja pa opazimo tudi Petanovo ženo Ado Petan de Costa. Slovenski mediji so poročali, da je imperij Petana tik pred zlomom. To kažejo tudi uradni podatki. Subjekt v svoji celotni zgodovini ni imel blokiranih transakcijskih računov, po zadnji bilanci posluje z izgubo. Poslovanje je izrazito odvisno od tujih virov financiranja. Izkazan presežek kratkoročnih obveznosti nad kratkoročnimi sredstvi vodi v nelikvidnost. Posledica relativno nizkega izida iz poslovanja je podpovprečna stopnja donosnosti sredstev. Obrat celotnih sredstev je podpovprečen. Po podatkih sodeč mu De Costa predstavlja enega izmed ožjih sodelavcev, saj mesto predsednika nadzornega sveta zaseda tudi v Petanovem podjetju Del naložbe d.o.o.

Golf igrišče Ptuj obvladuje vidni gospodarstvenik SD
Naslednje golf igrišče, ki ima zanimivo zgodovino je na Ptuju. Tam se je lastniško povezala gospodarska elita najpomembnejših štajerskih podjetij. Dolgoletni direktor Taluma Danilo Toplek je največji posamični lastnik družbe Golf Invest. Preostali večji lastniki z deležem nad deset odstotkov so poslovni partner Taluma, direktor podjetja Silkem Janez Bedrač, ki je drugi največji lastnik. Sledijo še večinski lastnik podjetja CPIN promet, investicije d.o.o Ferdinand Veingerl, polovična lastnica gradbenega podjetja Gradex Milena Škobrijin in nekdanji dolgoletni predsednik Zavarovalnice Maribor in sedanji predsednik NK Maribor Drago Cotar. Manjši lastniki so še Rok Resnik, delna lastnika podjetja Tames Danica Šegula in Franc Šegula, lastnik podjetja Repriza Radoslav Simonič ter  Matej in Zlatka Zupanič.

Vidni član SD Danilo Toplek. (Foto: STA)

V Slovenskih Konjicah se nahaja Golf klub Zlati grič. Kot zastopnik je zapisan znan podjetnik na tistem območji Robert Grah. Le ta je bil večinski lastnik podjetja SG AUTOMOTIVE, d.o.o. Gre za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo svetilnih sistemov za avtoindustrijo. Podjetje se je znašlo v prisilni poravnavi. A kot kaže, upnike razburja dejstvo, da je nekatere terjatve podjetja odkupovala družba ECP Tac Op v lasti Ugurja Yildrima in finančnega ministra v vladi Alenke Bratušek, Uroša Čuferja. Dobri poznavalci pa vedo povedati, da naj bi Čufer in Yildrim odkupovala terjatve za Graha, ki bi tako ohranil podjetje v svojih rokah.

Ne mine golf biznis brez Mateja Narata, znanega banksterja, ki je kopal bančno luknjo
Bogato zgodovino ima tudi Golf Arboretum. Lastniško ga upravljajo podjetje ROD d.o.o. iz Radomelj. Lastniško ga obvladujeta Aleš Ocepek in Janez Narat. A v preteklosti so slovenski osrednji mediji poročali o malverzacijah v Arboretumu. Janez Narat je oče znanega poslovnega igralca Boruta Jamnika in nekdanjega bančnika v NLB, Mateja Narata. Po poročanju Dnevnika se je NLB v letu 2005 odločil prodati večinski delež na razpisu. Predkupno pravico pa je izkoristila druga največja lastnica, Zavarovalnica Triglav. NLB se je hotela naložbe znebiti, saj ji je leta 2005 prinesla kar 213 milijonov takratnih tolarjev izgube.

Matej Narat (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Velikansko izgubo pa so v NLB plačali predvsem zaradi visoke najemne pogodbe, ki so jo imeli sklenjeno s podjetjem Rod. Aleš Ocepek pa je bil tudi direktor ROD-a in dolgoletni tesni sodelavec Janeza Narata. Zelo sumljivo je predvsem to, da Ocepek ni znal odgovoriti na preprosto vprašanje novinarjev Dnevnika, koliko plačuje mesečno najemnino Golfa Arboretum njegovemu podjetju ROD. A je veliko boljši spomin imel Janez Narat, ki je povedal, da je letna najemnina dobrih 38 milijonov tolarjev. Narat je imel odlično računico, saj je hotel, da bi državna NLB ali Zavarovalnica Triglav odkupili zemljišča v lasti podjetja ROD. Kot so nam povedali poznavalci, pa je šlo le za t.i. izčrpavanje podjetja Arboretum golf, v katerem je sodelovalo poslovno omrežje Mateja in Janeza Narata. Aleš Ocepek pa je tudi dolgoletni direktor Arboretuma Volčji Potok, ki je v stoodstotni lasti države.

Golf igrišče Ljubljana Smlednik je zelo blizu poslovnim igralcem Janeza Zemljariča
Posebna zgodba se vrti okrog znanega golf igrišča v predelu Smlednik v Ljubljani. Kot so nam povedali dobri poznavalci, se okrog podjetja Cubo gibljejo ljudje blizu nekdanjega prvega moža represivnih organov nekdanje Jugoslavije Janeza Zemljariča. Pred kratkim so omenjeno podjetje prodali Rusom, ki naj bi bili del udbovskega omrežja iz tujine. Edini lastnik je bil dolgo časa odvetnik Tomaž Petrovič. Deluje v znani odvetniški pisarna Fabiani, Petrovič, Jeraj, Rejc d.o.o. Po podatkih Erarja je omenjena odvetniška pisarna od leta 2012 prejela že več kot tri milijone evrov, od tega samo od občine Kranj 1.966.237,34 evrov. Prav ta odvetniška pisarna in notar Miro Košak predstavljata enega izmed ključnih členov v delovanju poslovnega omrežja ljudi blizu Janeza Zemljariča. Ambiciozni projekt je zaradi  “ambicioznosti” in drugih ciljev nenadoma končal v stečaju.

Janez Zemljarič (Foto: STA)

Sberbanki, ki je konec leta 2017 iz stečaja družbe Golf Projekti Marka Štirna prevzela golfsko igrišče v Smledniku, je že nekaj mesecev pozneje uspelo najti novega lastnika. Od aprila je lastnica golfišča družba Cubo Golf, ki je povezana z ruskimi lastniki ljubljanskega hotela Cubo, je pisal časnik Finance. Ruski lastniki ljubljanskega hotela Cubo so se kot potencialni kupci omenjali že med stečajnim postopkom družbe Golf Projekti, a se dražbe na koncu niso udeležili. Kot je povedal direktor hotela Cubo Sandi Kovačevič, jih je nakup stal okoli 5,9 milijona evrov, kar je nekaj nad ceno, po kateri je Sberbank prevzela igrišče iz stečaja (5,78 milijona evrov). Posel so deloma financirali sami, deloma pa s posojilom Sberbank. Kot pravi Kovačevič, so najprej želeli golfišče prepustiti komu drugemu, vendar so se na koncu odločili, da ga kupijo sami, saj s tem svojim gostom lahko ponudijo nov produkt in v skladu s svojo turistično strategijo razvijajo petzvezdični turizem, navaja poslovni časnik.

Po pisanju Financ imajo novi lastniki v načrtu, da v treh letih golf igrišče spravijo na še višjo raven, kot je zdaj. Odkar so lastniki, so v igrišče vložili že 300 tisoč evrov, do konca leta nameravajo še 150 tisoč evrov. “Koliko bomo še v prihodnje, je v tem trenutku težko napovedovati,” je povedal Kovačevič. Za slovenski medij je še povedal, da so se zaradi sprememb, malenkostno zvišale cene letnih kart in dnevnih kart, a se to po njegovem mnenju na koncu ne občuti, saj cena dnevne karte vključuje tudi dodatne storitve za igralce.

Tako so sedaj lastniki mondenega golf igrišča na obrobju Ljubljane ruski državljani Sergev Vorožejkin, Valerij Iljenko in Vladimir Semov. Kot so nam še povedali naši žvižgači, je prav izpostava ruske podružnice Sberbank bila v preteklosti poligon za posle tranzicijskih tajkunov, saj so jim velikodušno delili kredite. Vloga Rusov naj bi bila popolnoma slamnata, saj v ozadju vse niti vlečejo ljudje iz Zemljaričevega kroga. A poznavalci slovenskega bančnega trga so nam zatrdili, da je Sberbank s krediti sodelovala skoraj pri vsaki večji gradnji nepremičnin v Ljubljani. Kredite pa kasneje preko več procesov mirno izbrišejo. Se še spomnite zgode o projektu Šumi, kjer je izginilo vsaj 38 milijonov evrov. Pri tem poslu je sodelovala tudi ruska podružnica v Sloveniji.

Še en Zemljaričev golfist
V Ljubljani obstaja še eno igrišče za sproščanje. Nahaja se v Plečnikovem Trnovem. Na tem igrišču za golf lahko igrajo vsi ljubitelji golfa, saj za igro ne potrebujete dovoljenja za igranje. Ima devet polj in na vseh so umetna udarjališča za začetnike. Dobra stran tega igrišča je tudi ta, da je v prestolnici, zato preostanek dneva lahko preživite med ljubljanskimi ulicami, je bilo pred leti zapisano na Siolu. Golf klub Trnovo zastopa Aleš Babnik. Gre za starosto slovenskega golfa. Je lastnik podjetja SPM Elektronika, Signa in lastniško povezan s podjetjem Signalco. Ob tem deluje še kot prokurist v podjetju Kmečki hram in zastopnik omenjenega golf kluba v Trnovem. Kot smo izvedeli, gre za uspešnega poslovneža, ki se po zagotovitvah naših virov, tudi pogosto suka v Zemljaričevem krogu.

Golf igrišče na idiličnem Otočcu upravljata podjetje Golf grad Otočec v lasti Term Krke in društva Golf klub Grad Otočec Novo mesto, ki ga zastopa Simona Mele. Je 80-odstotna lastnica Kompasa Novo mesto d.d. in manjša lastnica podjetja GlobalCore d.o.o. Sama pa je tudi predsednica podjetja MK založba d.d. Toda nobena skrivnost ni, h kateremu poslovnemu omrežju je pripadala Krka, najbolj uspešno državno slovensko podjetje. 

Dnevnik pisal o navzkrižju interesov Aleksandra Čeferina v primeru lastnika golf igrišča v Lipici, Branka Florjaniča
Še eno igrišče se nahaja v Olimju, ki ga že dlje časa lastniško obvladuje družina Amon. Zelo zanimiva pa je zgodba v Lipici. Le tam je že dlje časa vodja golf kluba kdo drug kot Branko Florjanič, nekdanji dolgoletni vplivni funkcionar na Nogometni zvezi Sloveniji. Tako se je leta 2012 znašel v aferi Bonifika. Takrat je Dnevnik odločno zahteval reakcijo vseh vpletenih, Aleksandru Čeferinu pa je očital navzkrižje interesov, ker je zastopal Mestno občino Koper, Florjanič pa je napako v projektu Bonifika storil kor direktor občinskega zavoda za šport.

Po pregledu lastništev golf igrišč smo ugotovili, da jih v veliki meri obvladujejo posamezniki blizu tranzicijski levici. V njem tako najdemo lastnike in zastopnike, ki so blizu poslovnim krogom Bojana Petana, Mateja Narata in kot zatrjujejo naši žvižgači, Janeza Zemljariča. Ne smemo pa pozabiti Srba Dragana Šolaka, ki v državo vstopa s svojim novim medijem N1 Slovenija. Zanj smo dokazali, da ima kopico afer in spada v ligo spornih lastnikov levo liberalnih medijev kot so Martin Odlazek, Stojan Petrič, Uroš Hakl ter skrivnostni sklad York. Ob tem še spomnimo, da so v preteklosti odmevale tuje afere, povezane z golf igrišči v tujini. Ena od teh je sporna prodaja počitniškega doma policijskega sindikata v Savudriji, s katero se je takrat ukvarjala skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Kot je poročal Dnevnik, je izginilo več milijonov evrov, denar pa končal v podjetjih v Lihtenštajnu. V težavah se je zaradi golf projektov v Dubrovniku znašla NLB, ko je na njen račun, enako kot v prvem primeru, bogatel nekdanji lastnik Energoplana Zlatko Sraka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine