19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

13 državljanov Slovenije, Srbije in BiH s tihotapljenjem migrantov zaslužilo več kot tri milijone evrov

Piše: C.R., STA

Slovenski policisti so v mednarodni akciji aretirali 13 državljanov Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki jih sumijo, da so pretihotapili vsaj 212 migrantov in s tem zaslužili prek 3,1 milijona evrov, so sporočili iz Europola. Migrante so prevažali iz Hrvaške prek Slovenije v Italijo ali iz Srbije prek Madžarske v Avstrijo.

V akciji, ki jo je koordiniral Europol, so sodelovali slovenski, hrvaški, avstrijski, madžarski, italijanski in romunski policisti.

Hrvaška policija je sporočila, da so organi pregona pri osumljencih našli avtomatsko puško, polavtomatsko pištolo, dušilnike, lovsko puško ter več kot 2300 kosov različnih vrst streliva, drog, dopinških sredstev, elektronske naprave in gotovino.

Po navedbah hrvaške policije so kriminalci svoje nezakonite dejavnosti reklamirali na družbenih omrežjih. V ta namen so objavljali tudi posnetke uspešnih tihotapljenj.

Migranti so za pot iz Srbije v Avstrijo plačali okoli 5000 evrov na osebo, za potovanje iz države izvora do Evropske unije pa od 15.000 do 20.000 evrov. Preiskovalci ocenjujejo, da so tihotapci z enim prevozom iz Srbije v Avstrijo zaslužili najmanj 100.000 evrov, skupno pa več kot 3,1 milijona evrov.

Migranti so na Madžarsko vstopali peš prek meje s Srbijo, nato pa so jih osumljenci pobrali z avtomobili ter jih odpeljali v bližino meje z Avstrijo, kamor so nato vstopili peš ter se predali policiji in zaprosili za azil. Preiskave so pokazale, da so tihotapci v istem vozilu prevažali tudi do 37 oseb, s čimer so ogrožali njihovo življenje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine