7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

11. julij 1995 – dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Piše: C. R.

dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici je opozorilo, da ponovno obudimo in ohranimo spomin na žrtve ter grozote, ki so se zgodile v času vojne v Bosni in Hercegovini. Srebrenice ne bomo in ne smemo pozabiti – sprava je možna le, če se spominjamo in priznamo trpljenje ter bolečino ljudi. Zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov sta nesprejemljiva. Regija Zahodnega Balkana je še vedno močno obremenjena s spomini in bolečo zgodovinsko izkušnjo. Procesi sprave morajo biti pospešeni saj lahko le na ta način vse generacije uresničijo svoje potenciale in prispevajo k dobrobiti, stabilnosti in varnosti regije.

11. julij 1995 – dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. (foto: posnetek zaslona)

Dogodki v Srebrenici pred 26 leti predstavljajo najhujše kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. Nedavna potrditev obsodbe Ratka Mladića je potrdila močno sporočilo in podkrepila zavezo mednarodne skupnosti, da nihče ni nad zakonom ter da bodo storilci tovrstnih grozodejstev odgovarjali za svoja dejanja. Nekaznovanost ni dopustna in učinkovit boj proti njej prispeva k preprečevanju grozodejstev ter h krepitvi mednarodnega miru in varnosti.

Krepitev sprave in sodelovanja sta velikega pomena za napredovanje vseh držav v regiji na njihovi evropski poti. Slovenija si v okviru svojih zunanjepolitičnih prioritet ter kot predsedujoča Svetu Evropske unije prizadeva za proces pomiritve za stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Vir: V fokusu.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine