20.6 C
Ljubljana
sreda, 1 maja, 2024

V novi reviji Demokracija: Na sodnike pritiskajo, mar ne? Ohlajanje nemškega gospodarstva že vpliva na slovenskega! Intervjuja: France Cukjati in Lovro Sodja

V novi reviji Demokracija razkrivamo globoko državo v sodstvu, ki izvaja politično montirane sodne procese. Pišemo o ohlajanju nemškega gospodarstva, kar že vpliva na Slovenijo. Sprašujemo se, ali je naša civilizacija pred propadom, in razkrivamo napade na katoliške cerkve. Pogovarjali smo se s predsednikom Zbora za republiko Francetom Cukjatijem, ki pravi, da je Evropa in z njo Slovenija na razpotju. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

Statistični podatki kažejo, da se je nemško gospodarstvo ob koncu leta 2018 za las izognilo recesiji. Letos se ohlajanje gospodarske rasti nadaljuje, nemška vlada pa je napovedi o rasti že prepolovila, na 0,5 odstotka. Nemčija je najpomembnejša slovenska izvozna partnerica. Slovenska podjetja se že srečujejo z manjšim obsegom naročil. Šarčeva vlada pa je kot »goslač na strehi«, nič ne vidi, nič ne sliši in pelje voz pogube dalje …

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Ustavite konje, kočijaž Marjan Šarec!

Svoj čas so ljudje potovali s konjskimi vpregami in na ta način prevažali tudi tovor. Zelo pomembno je bilo, da je konjsko vprego vodil usposobljen kočijaž, ki je znal ravnati s konji in jih usmerjati ter jim narekovati terenu primeren tempo. Iz tistega časa izvira tudi vzklik: Ustavi konje! Šlo je za navodilo kočijažu, če je ta izgubil nadzor nad hitrostjo ali smerjo dirjanja konj in je s tem ogrozil tovor ali ljudi, ki jih je prevažal.

Od lokalnih medijev plačeval samo pomurske

Predsednik SD Dejan Židan je kot minister za kmetijstvo izbranim medijem – posebej izstopa Pro Plus, izdajatelj programov POP TV in Kanal A, ki je pol milijona evrov prejel samo v akciji Naša super hrana – plačeval milijonske promocijske kampanje. Skozi promocijske kampanje naj bi bil po mnenju naših informatorjev denar odtekal tudi za promocijo Židanove stranke SD. Za to pa so morali denar prispevati tudi kmetje, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo. Zakon kot zavezanca za plačilo prispevka opredeljuje tako kmeta kot kupca.

Intervjuja: France Cukjati in Lovro Sodja

O Sloveniji, Evropski uniji in svetu smo se pogovarjali s Francetom Cukjatijem, ki je diplomiral iz filozofije v Zagrebu in teologije v Frankfurtu. Po končanem študiju medicine v Ljubljani je dolga leta deloval kot splošni zdravnik. Tri mandate je bil na listi SDS poslanec državnega zbora in ga v letih 2005 do 2008 tudi vodil. Je predsednik Zbora za republiko. Pogovarjali pa smo se tudi s prof. Lovrom Sodjo, ki je letošnji prejemnik častnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljane, že 18 let organizira koroške glasbene prireditve v Ljubljani in je predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva.

Na slovenske sodnike pritiskajo, mar ne?

Odločitev sodnika Zvjezdana Radonjića, da dr. Milka Noviča oprosti, ni presenetila. Tako odločitev smo vsi, ki smo spremljali postopek od začetka, pričakovali že v prvem sojenju. Presenetilo pa je sodnikovo razkritje pritiskov, ki jih je v času sojenja doživljal. Da je kazenski sodnik Okrožnega sodišča v Ljubljani Zvjezdan Radonjić prvi sodnik, ki je poleg vrhovnega sodnika Jana Zobca javno spregovoril o hudih pritiskih nanj, kako naj sodi in koga naj obsodi, je v svojem zapisu spregovoril tudi nekdanji celjski sodnik, danes pa odvetnik Milko Škoberne. Dodal je, da je ime, ki se zadnje dni vrti po vseh informativnih medijih, ime, ki je med zaporniki na Dobu pri vrhu lestvice najbolj osovraženih slovenskih kazenskih sodnikov. In kaj je o pritiskih dejal sodnik Radonjić?

Ali je naša civilizacija pred propadom?

V zgodovini so propadle vse civilizacije, četudi so se zdele še tako močne in nezlomljive. Zgodovinarji, ki se ukvarjajo s propadom civilizacij, so že davno ugotovili, da se pred propadom vedno pojavijo okoliščine, ki so si kljub različnosti civilizacij podobne. Kako blizu propada je naša civilizacija? Ko govorimo o naši civilizaciji, imamo seveda v mislih zahodno, evropsko-ameriško civilizacijo, utemeljeno na vrednotah krščanstva in razsvetljenstva oz. sodobne znanosti, kateri pripada tudi naš narod oz. naša država.

Napadi na katoliške cerkve postajajo del vsakdanjika

Medtem ko se ves svet, ki temelji na klasični evropski civilizaciji, literaturi, znanosti in umetnosti, še poskuša zbuditi iz nočne more, v kateri je pred našimi očmi v živo gorela Naša Gospa, gotska katedrala v mestu ljubezni, in je kot nekakšna reminiscenca prenosa v živo, ko sta se nam pred očmi podirala newyorška dvojčka, ogenj goltal osemsto let evropske pa tudi krščanske zgodovine, medtem ko se Parižani zbirajo pred pogoriščem in molijo za svojo – našo odrešitev, se med nami, na istih tleh, mirno sprehajajo ljudje, ki so ob pogledu na to gorečo cerkev slavili svojega preroka, na socialnih mrežah razširjali veselje in zadovoljstvo ob uničenju simbola, ki predstavlja ne samo našo vero, našo zgodovino in našo umetnost, temveč in predvsem predstavlja nas same, predstavlja Evropo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine