11.3 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

Odločen upor Möderndorferjevi propagandi: SDS še naprej vztraja pri širitvi parlamentarne preiskave na financiranje SMC in SD

Jani Möderndorfer (SMC) je pri vodenju komisije DZ, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje SDS, po mnenju poslanca SDS Dejana Kaloha odkrito pristranski, saj neupravičeno ščiti SMC in SD. Kot je pojasnil, je Möderndorfer v petek že drugič zavrnil širitev dela komisije na sume nezakonitega financiranja SMC in SD. SDS se ne bo vdala, je dodal.

 

Kaloh je na današnji novinarski konferenci v DZ povedal, da SDS še tretjič predlaga širitev dela preiskovalne komisije na financiranje SMS in SD.

Kot je ponovil, je treba razkriti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v SMS in SD. “Obstajajo močni sumi, da so ti dve stranki in z njima povezane pravne in druge osebe vplivale na poskuse domnevnega pranja denarja in domnevnega nezakonitega financiranja strank in tudi same politične kampanje iz let 2014 in 2018,” je poudaril.

V tej luči je v zvezi s SMC spomnil na afero s čez 130.000 evrov vredno maketo drugega tira, ki je z mesta ministra za okolje odnesla Jureta Lebna, oziroma na sodelovanje z agencijo Futura.

Znova je omenil tudi morebitno politično odgovornost za posle z “enormnimi zneski” na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na čelu katerega je bil tedaj Dejan Židan (SD). Gre za promocijo slovenskih izdelkov, ki jo je izvajala Futura, posel pa je bil vreden čez tri milijone evrov.

Prav tako jih v SDS še vedno skrbi 340.000 evrov vreden posel z agencijo Pristop, ki so ga v okviru reorganizacije centrov za socialno delo izpeljali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ko ga je vodila ministrica Anja Kopač Mrak (SD).

Skupni imenovalec teh poslov je po njegovih besedah ta, da ožja državna uprava Futuri in Pristopu “omogoča ogromen vir zaslužka”. “Ključno vprašanje pa je, če ta denar davkoplačevalcev pride nazaj kot nezakonito financiranje političnih strank,” je izpostavil Kaloh.

Sumi po njegovem mnenju “vpijejo do neba”, a je Möderndorfer v petek na seji parlamentarne komisije znova zavrnil širitev preiskave, saj da za to ni podlage, ker bi moralo najprej priti do revizije računskega sodišča. “Seveda gre za namerno zavlačevanje. Sumi so jasni, potekajo policijske preiskave, Leben je že moral odstopiti. Gre za namerno pokrivanje SMC in SD,” je bil oster poslanec SDS.

Parlamentarna komisija DZ, ki predstavlja “lov na čarovnice, beri – SDS”, je bila medtem ustanovljena na podlagi časopisnih člankov, “kar je smešno”, je dejal Kaloh. Izpostavil je, da je njihova stranka ravnala v skladu z zakonodajo, da je računsko sodišče ugotovilo le manjše nepravilnosti in da sploh ni zahtevalo odzivnega poročila, ker so popravljalni ukrep izvedli že v času revizijskega postopka.

SDS se zato ne bo vdala, je napovedal. Če širitve preiskave komisije ne bo, bodo razmislili o nadaljnjih korakih, je napovedal. Kaj bi v tej luči lahko prišlo v poštev, pa ni želel povedati.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v DZ v letu 2018 je bila ustanovljena decembra lani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine