25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

UMOR SLOVENIJE: V Ljubljani protest domoljubov s slovenskimi zastavami pred Državnim zborom: Veleizdaja Šarčeve vlade Slovencev je nedopustna! Kaj so povedali poslanci na izredni seji!

V luči izredne seje, na kateri se bo razpravljalo o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah, za katerega je slovenska vlada prejšnji teden napovedala, da bo k njemu pristopila, se bo zaradi veleizdajalskega obnašanja vlade pred stavbo Državnega zbora RS z začetkom ob 10. uri odvijal protest. 

Glede današnjega protesta in izredne seje je javnost na družabnem omrežju Twitter prejšnji teden obvestil tudi prvak SDS Janez Janša in zapisal: “V sredo, 21. novembra, ob 10.00 se na našo zahtevo v DZ začne izredna seja, na kateri se bo odločalo o odstopu Slovenije iz #MarakeškaDeklaracija. Pridite in nas podprite. Protislovenska koalicija, kljub jasnemu nasprotovanju državljanov, zaenkrat ne popušča.”

Zaželene izključno slovenske zastave
Poslanec Branko Grims je preko Facebooka izpostavil, da bo prisotnost pred stavbo Državnega zbora RS predstavljala dragoceno podporo vsem, ki zavračajo Marakeško deklaracijo in hočejo ohraniti slovensko identiteto. Ob tem je poudaril, da nikakor ne gre za shod neke politične stranke, ampak za protest domoljubov proti Marakeški deklaraciji – to je Globalnemu sporazumu o varnih, zakonitih in urejenih migracijah. Poleg tega pa je pozval udeležence k temu, da naj bo srečanje dostojanstveno in mirno ter imajo s seboj izključno slovenske zastave in ne kakršnih koli drugih. “Ne nasedajte na provokacije. Skrajno nezaželena in nedopustna je uporaba kakršnih koli totalitarnih simbolov in pozivanje k nasilju!”  

Vedno več držav sprejetju dogovora nasprotuje
Medtem ko se je sprejetju Marakeške deklaracije odpovedala vrsta držav, med njimi tudi ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka, Poljska in Bolgarija, je slovenska vlada v četrtek prejšnji teden sporočila, da bo naša država pristopila k sprejemanju dogovora Združenih narodov o migracijah, ki naj bi prispeval varnejšemu in bolj urejenemu pretoku migrantov.

Poslanci iz vrst SDS, NSi in SNS so v zahtevi za sklic seje zapisali predlog, da naj državni zbor vladi poda priporočilo, da naj ta nasprotuje sprejetju migracijskega dogovora in javnost kot tudi državni zbor seznani z vsemi mednarodnimi akti o meddržavnih migracijah. Poleg tega pa se ji naj še priporoči, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev, ki bi prispevale k odpravi migracij. Odbor za zunanje zadeve pa je v petek zavrnil predloge priporočil, zato se o teh danes ne bo glasovalo, poroča STA.

Seja DZ

Na seji DZ je zunanji minister Miro Cerar  poudaril, da vlada enotno podpira dogovor Združenih narodov o migracijah. Janez Janša (SDS) pa je medtem v imenu predlagatelja seje od vlade zahteval, da se umakne iz dogovora ZN, ker da enači zakonite in nezakonite migracije.

Kot je še poudaril predsednik največje opozicijske stranke, je v dogovoru tako člen, ki zagotavlja suverenost držav, pa tudi člen, ki enači zakonite in nezakonite migracije. Pojem nezakonitih migracij po njegovih besedah sploh ni omenjen. V tem dokumentu je jasen namen, da se pravica do migracije naredi za človekovo pravico, je še poudaril predsednik SDS na seji o dogovoru ZN, ki so jo zahtevali skupaj z NSi in SNS.

Tudi Jernej Vrtovec (NSi) je povedal, da je v besedilu “zabrisana razlika med ilegalnimi in legalnimi migranti”. Piše, da so migracije temelj blaginje, pri čemer pa ne navaja nobene raziskave, ki bi to utemeljevala, je dejal. Migracije lahko po Vrtovčevih besedah prinašajo koristi, a ne vedno in povsod. Lahko prinašajo tudi varnostna in gospodarska tveganja. Izpostavil je še, da dogovor ne vsebuje akcijskega načrta za odpravljanje vzrokov migracij v izvornih državah.

Janša: Postopek potrjevanja tega dokumenta protiustaven in protizakonit.

Janša je tudi poudaril, da je bil postopek potrjevanja tega dokumenta protiustaven in protizakonit. Vlada je po njegovih besedah dokument podprla, ne da bi o tem potekala kakšna politična ali pravna razprava.

Izpostavil je še, da ima ta “akt lažen naslov, saj ne gre za globalni dogovor”. Če katerakoli stalna članica Varnostnega sveta ZN ne sodeluje v nekem dogovoru, potem to ni globalni dogovor, je poudaril Janša.

Zunanji minister Cerar je medtem v imenu vlade poudaril, da je ključno, da Slovenija s pristopom k temu dogovoru ostaja v skupini več kot 150 držav, “da bomo skupaj urejali tisto, česar ne more nobena država urejati sama, to so množične migracije in nezakonite migracije”.

Evropa želi ohranjati svoje vrednote, med katerimi je tudi varnost, je poudaril. Zagovornice dogovora ZN so tiste države, ki za temi vrednotami stojijo. To je glavnina jedrnega dela EU in tudi druge države, kot sta Švica in Sveti sedež, je dodal minister.

Cerar: Država ohranja suverenost

Zavrnil je navedbe opozicijskih poslancev, da dogovor ZN ne ločuje med migranti in begunci, da vzpostavlja novo kategorijo migrantov in pravico do migriranja kot človekovo pravico. Država ohranja suverenost pri določanju svoje migracijske politike, je izpostavil.

Dogovor medtem jasno opredeljuje vračanje nezakonitih migrantov v države izvora, za katere po Cerarjevih besedah prinaša tudi dodatne obveznosti. Naslavlja tudi vzroke za migracije v teh državah.

Izpostavil je še, da je bil postopek sprejemanja v skladu s pravili in ustaljeno prakso, kar je ugotovila tudi zakonodajno-pravna služba DZ. “Gre za politični dokument, ki ni pravno zavezujoč. Je pa politično zavezujoč,” je poudaril minister.

V izjavi za novinarje je Cerar ostro kritiziral opozicijo, da “straši ljudi z zavajanjem, številnimi neresnicami in namenskimi lažmi”, da bi pridobivala politične točke.

“V Sloveniji imamo nekaj sto beguncev. Naše meje so nadzirane. Slovenija je varna država in zato, da bomo lahko varni, sodelujemo s sosednjimi in drugimi državami v svetu, da bomo lahko tiste, ki res ilegalno skušajo priti v Slovenijo, še naprej učinkovito zaustavljali in jih vračali v države izvora,” je dejal zunanji minister.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine