16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

London in Dublin razpravljala o kompromisu glede začasnega dogovora o brexitu

Britanska premierka Theresa May in irski premier Leo Varadkar sta danes v telefonskem pogovoru razpravljala o možnem kompromisu glede meje med državama, ki je ena od najbolj težavnih točk dogovora o brexitu, so sporočili iz Dublina.

Mayeva je tako med drugim predlagala možnost mehanizma revizije v začasnem dogovoru o brexitu, po katerem bi ostala meja med Irsko in Severno Irsko odprta. Varadkar je dejal, da bo razmislil o predlogu, a nasprotuje možnosti, da bi lahko Velika Britanija enostransko odstopila od začasnega dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije so med drugim zastala glede vprašanja meje na Irskem, saj se želijo ogniti popolnemu mejnemu nadzoru. Strani sicer zagovarjata začasni dogovor, ki bi veljal, dokler se ne bi dokončno dogovorili glede trgovanja.

London in Bruselj sta sicer omilila poročila, ki so se pojavila konec tedna, da sta strani dosegli preboj v pogajanjih. Tiskovni predstavnik Mayeve je pojasnil, da pogajanja napredujejo, da pa je pred njimi še veliko dela. Iz Bruslja pa so sporočili, da še niso dosegli napredka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine