23.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V soboški tretji volilni enoti zavrnili listo kandidatov stranke Zelenih

Občinska volilna komisija Mestne občine Murska Sobota je v volilni enoti številka 3 na lokalnih volitvah v celoti zavrnila listo kandidatov stranke Zeleni Slovenije za člane občinskega sveta. Odločitev je potrdilo upravno sodišče.

Kot so sporočili z občine, komisija kot razlog za zavrnitev liste navaja, da sta dve kandidatki na listi v pisni izjavi navedli, da sta bili zavedeni in v zmoti, ker sta mislili, da s podpisom dajeta le podporo stranki in ne soglasje h kandidaturi, zato tudi nepreklicno odstopata od kandidature.

“Pri eni kandidatki obstaja tudi utemeljen sum kaznivega dejanja ponareditve njenega podpisa. Na podlagi navedenih dejstev je občinska volilna komisija ugotovila, da pri navedenih kandidatkah ne gre za resnično voljo, zato sta soglasji nični in po mnenju komisije ni bilo podanega soglasja kandidatk, kot to določa 72. člen zakona o lokalnih volitvah,” je zapisala komisija.

Ob upoštevanju teh dejstev je volilna komisija še ugotovila, da lista kandidatov za volitve v občinski svet Zelenih Slovenije v tej enoti ne izpolnjuje kriterija spolne kvote, kot to določa zakonodaja o lokalnih volitvah, zato je omenjeno listo kandidatov zavrnila.

Upravno sodišče Republike Slovenije je odločitvi občinske volilne komisije pritrdilo in pritožbo stranke Zeleni Slovenije kot neutemeljeno zavrnilo. Sodba je tako pravnomočna, kar pomeni, da Zeleni Slovenije v tej enoti nimajo liste za člane občinskega sveta.

Očitkov Zelenim Slovenije, da so na svoje kandidatne liste uvrstili ljudi, ki tega niso vedeli, je bilo več. Očitki, da so ponaredili podpise, so se pojavili tudi v Mariboru, a so jih v stranki Zeleni Slovenije Andreja Čuša ostro zavrnili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine