11.1 C
Ljubljana
petek, 4 oktobra, 2024

Je za kristjana sprejemljivo, da praznuje »noč čarovnic«?

»Ali veste, da je morala pri starih Keltih vsako leto na dan halloween ena družina v vasi darovati svojega otroka v ognju, da bi s tem umirili hude duhove? Otroka so živega zažgali, ostanke pa položili v izdolbeno repo ali bučo, na katero so izdolbli strašljive dele obraza!« je na spletni strani radia Ognjišče zapisal frančiškan br. Janez Papa.

 

»Halloween prihaja v zadnjih letih iz Amerike kot tržna, komercialna prevara, a vsekakor ni samo to! Sprašujem vas, ali se vam zdi primerno ohranjati spomin na ta grozljiv običaj, se ob takih spominih zabavati ob svojih živih in zdravih otrocih?! V 5Mz 18,10 Bog prepoveduje sežigati (moriti) otroke: »Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju!«

Mislimm da je – ne le za kristjane, ampak za vsakega človeka, ne glede na veroizpoved ali ne izpovedovanje vere – neprimerno obujati spomin na ta strašna poganska grozodejstva. Čarovniki/ce so zahtevali žrtvovanje, sežiganje živih otrok; od tod – noč čarovnikov/nic. Čudno, da v vrtcih in šolah otrokom ne povedo resnice. Na Irskem je morala vsaka vas žrtvovati v ognju enega otroka. Vsaka družina je zato v tej noči doživljala velik strah. Nihče ni vedel, koga bodo čarovniki izbrali. To se je dogajalo vsako leto, dokler ni prišlo krščanstvo,« je še zapisal.

Besedilo si lahko v celoti preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine