25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V ZDA zaradi kibernetskih napadov obtožili sedem ruskih obveščevalcev

Ameriško pravosodno ministrstvo je danes v povezavi s kibernetskimi napadi, za katere Zahod krivi Moskvo, obtožila sedem agentov ruske vojaške obveščevalne službe (GRU). Obtoženi so pranja denarja, uporabe kriptovalut, kraje identitete in zlorabe komunikacijskih sredstev.

 

Operacije, ki so jih izvajali obtoženci, so vključevale “prefinjen, trajen in nepooblaščen dostop do računalniških omrežij žrtev s ciljem kraje osebnih ali drugače občutljivih podatkov”, je pojasnil pomočnik ameriškega ministra za pravosodje, pristojen za nacionalno varnost, John Demers.

Med tarčami napadov so bile Mednarodna organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) ter mednarodne športne organizacije, vključno z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) in Svetovno protidopinško agencijo (Wada). Poleg tega so napadli tudi ameriško podjetje za jedrsko energijo Westinghouse, je dodal Demers.

Države, kot so Rusija in druge, ki izvajajo škodljive kibernetske napade, se morajo zavedati odločenosti ZDA in njenih zaveznic, da bodo preprečevale takšno neodgovorno ravnanje, je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Obtoženci v tem primeru se morajo zavedati, da je pravosodje zelo potrpežljivo, da ima dolg doseg, spomin pa še daljši,” je poudaril.

Povedal je še, da ta primer ni del preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller. Se pa z njim prekrivajo. Julija je Mueller vložil obtožnice proti 12 pripadnikom GRU zaradi vmešavanja v volitve. Trije od teh so bili obtoženi tudi danes.

Nizozemske oblasti so pred tem danes sporočile, da so nizozemski obveščevalci aprila preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu in izgnali štiri ruske agente. Pred tem pa sta že avstralska in britanska vlada obtožili GRU, da izvaja kibernetske napade na politične ustanove, poslovneže, medije in športne organizacije po vsem svetu. O ruskih napadih je poročala tudi Kanada. Nato, EU in zahodne države so Rusijo pozvale, naj preneha s takšnimi napadi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine