16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Generalni državni tožilec Šketa še kar sanja o uvedbi verbalnega delikta – kdaj bo pokazal rezultate boja proti organiziranemu gospodarskemu kriminalu?

Generalni državni tožilec Drago Šketa je ob prevzemu položaja med prednostne naloge zapisal pregon sovražnega govora. V letu dni na tem področju sprememb ni bilo, a Šketa je v pogovoru za tednik Mladina napovedal, da bo vztrajal, da se tožilstvo odreče omejitvam, ki so si jih postavili sami, in predlagal strožjo kazensko zakonodajo.

Precej nenavadno, glede na to, da v istem intervjuju prizna, da je tovrstnih primerov pregona sovražnega govora zelo malo. Sama uvedba bi pomenila selektiven pregon tistih dejanj, ki bi jih mnenjski voditelji in mediji označili za “sovražne.” A Šketa, če nas spomin ne vara, je ob imenovanju napovedal trd boj proti organiziranemu gospodarskemu kriminalu. Rezultat slabega tožilskega dela je tudi odmrznjeno premoženje razvpitega odvetnika Mira Senice.

Po prepričanju generalnega državnega tožilca bi bilo nujno treba spremeniti zakon o varstvu javnega reda in miru, da bi se jasneje opredelil tudi prekrškovni vidik sovražnega govora. “Niso vsi sovražni zapisi tudi kaznivo dejanje sovražnega govora, zagotovo pa jih je veliko med njimi blažjih kršitev, prekrškov. Poleg tega bo treba tudi kaj spremeniti glede spleta in družabnih omrežij, da bi administratorji lahko po nemškem modelu ažurno brisali najbolj sovražne ali žaljive zapise, ki pa ne pomenijo kaznivih dejanj,” je dejal.

 

Celoten članek je dostopen tu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine