13.4 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

Okrogla miza ob 75. obletnici padca fašizma in obletnici kapitulacije Italije

Vabimo Vas na okroglo mizo ob 75. obletnici padca fašizma in obletnici kapitulacije Italije, ki bo v ponedeljek, 17. septembra 2018, ob 11. uri, v prostorih Študijskega centra za narodno spravo, Tivolska 42, Ljubljana.

O dogodkih, ki so usodno zaznamovali 20. stoletje, bodo razmišljali  dr. Mira Cencič, dr. Matevž Tomšič in dr. Renato Podbersič.

Letos mineva petinsedemdeset let, odkar je v južnem delu Evrope prišlo do zelo pomembnih dogodkov, to sta padec fašizma 25. julija in kapitulacija Italije 8. septembra 1943. Temu je na Slovenskem sledil razmah partizanskega gibanja in obračun s političnimi in vojaškimi nasprotniki. Pripadniki Jugoslovanske vojske v domovini (slovenski četniki) so bili uničeni v Grčaricah, pripadniki vaških straž pa poraženi na Turjaku.

Oba dogodka sta zaključila obdobje, ko se je spričo velikega preobrata na svetovnih bojiščih, hudih porazih sil osi v Rusiji in v Afriki ter velikega porasta osvobodilnih gibanj v vseh slojih italijanske družbe vedno bolj krepilo nezadovoljstvo nad Mussolinijem in njegovim zavezništvom z nacistično Nemčijo. Samo odstranitev Mussolinija so izpeljali trije: italijanski kralj Viktor Emanuel III., visoki predstavniki vojske in odpadli fašistični krogi. Slednji so predvsem nasprotovali Mussolinijevi osebni diktaturi, ki se je z leti večala, vendar so želeli hkrati reševati zavoženo pot fašizma.

Vljudno vabljeni!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine