14.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 28 oktobra, 2024

Generalni sekretar zveze Nato: Prisotnost severnokorejskih sil v Kursku kaže na Putinov obup

Piše: C. R.

Generalni sekretar Nata Mark Rutte je po današnjem sestanku s predstavniki Južne Koreje na sedežu zavezništva v Bruslju potrdil, da so severnokorejski vojaki že nameščeni v ruski regiji Kursk, kjer potekajo spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko. To po Ruttejevih besedah kaže, da je ruski predsednik Vladimir Putin vse bolj obupan.

“Danes lahko potrdim, da so bile severnokorejske sile poslane v Rusijo in da so že nameščene v regiji Kursk,” je po srečanju veleposlanikov članic Nata s predstavniki Južne Koreje in drugih partnerskih držav iz indijsko-pacifiške regije sporočil Rutte.

“Namestitev severnokorejskih sil v Kursku kaže na to, da je Putin vse bolj obupan,” je še povedal generalni sekretar zavezništva. Po njegovih besedah je bilo v ruski agresiji na Ukrajino ubitih ali ranjenih že več kot 600.000 ruskih vojakov. Dodal je, da Putin agresije ne more več izvajati brez tuje podpore.

Sodelovanje vojakov iz Severne Koreje poleg tega pomeni bistveno okrepitev vpletenosti Pjongjanga v rusko agresijo na Ukrajino in novo kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov, je poudaril Rutte.

Moskvo in Pjongjang, ki je po njegovih besedah Rusiji dobavil že več milijonov kosov streliva in balističnih raket, je pozval, naj takoj končata svoje aktivnosti.

“Poglabljanje vojaškega sodelovanja med Rusijo in Severno Korejo predstavlja varnostno grožnjo indijsko-pacifiškemu in evroatlantskemu prostoru. Poleg tega spodkopava mir na Korejskem polotoku ter krepi rusko vojno proti Ukrajini,” je še povedal generalni sekretar zavezništva.

Ukrajini je zagotovil nadaljnjo podporo zaveznic. O potrebi po nadaljnji krepitvi vojaške podpore Kijevu so govorili tudi na dopoldanskem zasedanju Severnoatlantskega sveta.

Danes pa bo o ruski agresiji na Ukrajino po telefonu govoril še z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom in ukrajinskim obrambnim ministrom Rustemom Umerovom.

Ukrajinske in južnokorejske oblasti od sredine meseca opozarjajo, da je Severna Koreja v Rusijo poslala več tisoč vojakov, ki naj bi se urili za boj v vojni proti Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v petek opozoril, da bo Moskva že v nedeljo ali danes vpoklicala severnokorejske vojake na fronto v boju proti Ukrajini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine