17.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 28 oktobra, 2024

(ANKETA) Žvižganje Tarče je sesulo Svobodo in Goloba

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

“Stavimo lahko, da bo raziskava Mediane danes na POP TV pokazala velik upad popularnosti Svobode in vzpon Levice, ki ne bo več povsem na dnu.”

To sem zapisal včeraj v kolumni Žvižgi Tarče Golobu in zvečer se je uresničilo. V primerjavi z meritvijo Mediane za Delo pred dvema tednoma je meritev za POP TV pokazala dramatičen padec podpore Svobodi, izgubila je skoraj tretjino volivcev ali 6,6 odstotne točke. Za skoraj cel NSi volivcev. Robert Golob sam pa je pristal na 20. mestu, torej povsem na dnu POP TV lestvice najbolj popularnih funkcionarjev. Napoved se je uresničila tudi pri Levici Aste Vrečko, ki se je okrepila in prehitela NSi. Ni več povsem na dnu med parlamentarnimi strankami.

Golobu k večji popularnosti ni pomagal niti delovni obisk pri predsedniku ZDA, na katerem ga je čez lužo spremljala Tina Gaber in iz katerega se je pravkar vrnil.

Tina Gaber in Robert Golob na večerji med obiskom v ZDA, kjer je bilo tudi delovno srečanje s predsednikom ZDA. Foto: vlada

SDS Janeza Janše se je po POP TV, če primerjamo z Delom, nekoliko okrepila, kar je nenavadno glede na velik trud medijev, da bi jo diskreditirali z žvižganjem z Levico, pa tudi sodstva, ki praviloma vedno začne zelo hitro soditi Janši, ko zadiši po volitvah, na katerih bi lahko zmagal. Mediji pa o tem obsežno poročajo. V preteklosti se je to počelo v primeru Patria, vse sodbe pa je ustavno sodišče na koncu soglasno razveljavilo kot pravni diletantizem in primer nepoštenega sojenja. Zdaj se dogaja v primeru Trenta. Je pa Janša zgrmel proti dnu, kjer je Asta Vrečko pred Robertom Golobom, po lestvici popularnosti POP TV, a te lestvice, na vrhu je Matjaž Han, so precej brez veze. Rezultat Svobode pri meritvi strank je najnižji sploh v zadnjih letih:

Nekoliko drugačno sliko pokaže primerjava z Ninamedio Za Dnevnik, ki je anketiranim v izbiro ponudila tudi Stranko Anžeta Logarja, ki še ne obstaja, bi se pa po Ninameii že uvrstila v državni zbor. Ne meri pa Ninamedia nekaterih drugih strank, ki pa obstajajo. Denimo, Resni.ce. Tudi po primerjavi Mediane z Ninamedio pred tednom daleč največ izgubi Svoboda, nekaj pa tudi NSi, Levica in SDS. Edina, ki ohrani svoj delež, je SD. Ninamedia Nikole Damijanića poslovno in sicer sodi v omrežje Zorana Jankovića.

Raziskavam javnega mnenja ne smemo verjeti, kažejo le trende, in včasih cilje in dogajanje v ozadju, rezultat volitev pa velikokrat povsem zgrešijo še nekaj dni pred volitvami. Nazadnje so ga pred Evropskimi volitvami, ko so dramatično podcenile SDS.

V grafikah in članku v Spletnem  časopisu so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so praviloma tiste, ki anketiranim niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse  preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine