13.3 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

(PREJELI SMO) Zbor za republiko: Javna pobuda predsedniku vlade dr. Robertu Golobu glede izvajanja vodne diplomacije v Republiki Sloveniji in zaščite pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika

Piše: Zbor za republiko

Spoštovani g. predsednik,

Z zanimanjem smo spremljali Vaš nedavni nastop na vrhu Združenih narodov. Predstavili ste  »koncept vodne diplomacije, ki povezuje različne oblike tehnologij, med drugim trikotnik umetne inteligence, napredne satelitske in digitalne tehnologije, da bi lahko z večjo natančnostjo spremljali in modulirali vodne vire ter upravljali ekosisteme”. V luči Vašega nastopa nas zato zanima Vaše mnenje glede izgradnje kanala C0 preko enega večjih vodonosnikov v naši državi.

Prepričani smo, da se tako kot mi, zavzemate za ohranitev pitne vode – naravnega bogastva, ki ga imamo v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, zaenkrat dovolj. Kot ena redkih držav na svetu, se lahko pohvalimo, da smo že leta 2016 vpisali pravico do pitne vode v ustavo. Ne gre za samoumevno dobrino, pač pa za naravno bogastvo, česar se v luči podnebnih razmer verjetno vsi zavedamo. Vodni viri predstavljajo skladno z ustavo, javno dobro v upravljanju države ter služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago.

Čista pitna voda, ki je na voljo Ljubljančankam in Ljubljančanom, predstavlja v ustavo zapisano pravico, ki pa je z gradnjo kanalizacijskega kanala C0, ogrožena. Podpisani smo ogorčeni zaradi nadaljevanja del izgradnje kanala C0, ki se nadaljuje kljub jasnim opozorilom stroke. Nedopustno je, da kanalizacijo umestimo na področje ljubljanske podtalnice oziroma na vodovarstveno območje. Vodonosnik namreč spada pod kritično infrastrukturo, ki omogoča čisto pitno vodo 400. 000 prebivalkam in prebivalcem Slovenije.  Strokovnjaki gradbenih, okoljevarstvenih in zdravstvenih strok so si enotni, da je gradnja in obratovanje kanala C0, ki poteka čez vodonosnik, zelo tvegana in ogrožujoča za javno zdravje. Če se bo z gradnjo nadaljevalo do končnega cilja – torej obratovanja, bo to prej ali slej vodilo v katastrofo in izgubo pitne vode za Ljubljančanke in Ljubljančane vseh generacij. Podpisniki nikakor ne nasprotujemo izgradnji kanalizacije, vendar ne sme potekati nad vodovarstvenim zajetjem Kleče. Obstajajo alternativne rešitev izgradnje kanala na območjih z manj strogim vodovarstvenim režimom, s čimer se zagotovi ustrezna zaščita vodnih virov glavnega mesta Ljubljana.

Podpisniki menimo, da ste Vlada RS in zlasti Vi, dr. Golob kot njen predsednik, dolžni nemudoma ukrepati in takoj zaustaviti vsa nadaljnja dela na kanalizacijskem vodu. Zavedamo se, da bo s tem sicer nastala materialna škoda, vendar pa bi bila škoda, ki bi nastala, če bi prišlo do uničenja pitne vode za Ljubljano, neprimerljivo večja, s posledicami za več generacij. Pozivamo Vas, da zato, v skladu z načeli Združenih narodov in tudi Evropske unije, upoštevate previdnostno načelo, ki pravi, da se načelo gradnje z nižjimi stroški ne sme uporabiti tam, kjer obstaja tveganje nepopravljive škode.

Zato Vas sprašujemo, kaj boste storili, da v okviru svojih pristojnosti, zagotovite v praksi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode v Ljubljani danes in tudi v bodoče, za prihodnje rodove?

Zbor za Republiko (ZzR), zanj predsednik Janez Remškar

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine