13.2 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) Da bi spregledal!

Piše: Blagovest.si

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 10,46-52): Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho. Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe, je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedél ob poti. In ko je slišal, da je to Jezus Nazaréčan, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skôčil pokonci in pohítel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Takoj je spregledal in šel po poti za njim.

Jezusovi čudeži – evangelisti jih imenujejo tudi znamenja – potrjujejo, da je Jezus ne samo z besedami oznanjal Božje kraljestvo, pač pa ga z dejanji tudi potrjeval. Toda to je bila šele priprava na tisti največji dogodek, ki je obrnil tok zgodovine, namreč Jezusova smrt in vstajenje. Jezus je že usmerjen proti Jeruzalemu, kjer bo njegova daritev za grešnike dopolnjena. Mesto Jeriha ni katerokoli mesto. V tem mestu se je stoletja prej zgodilo nekaj nezaslišanega. Ko je namreč izraelsko ljudstvo, ki je na poti iz Egipta že osvajalo obljubljeno deželo, prišlo do Jerihe, so mesto obkolili in v tihi molitvi sedem dni krožili okoli mesta. Sedmi dan pa zavpili in obzidje se je zrušilo. Malo pred tem sta do mesta na skrivaj prišla dva hebrejska oglednika, ki ju je skrila poganka in spreobrnjena prostitutka Rahaba. Slednja je nato postala žena Salmónu, predniku kasnejšega kralja Davida, ki je bil njegov prapravnuk.

Jeriha je tako postala hebrejska utrdba, kjer je oznanjal tudi Jezus, po judovskem pravu potomec kralja Davida. Kar je bilo tudi mesijansko znamenje. Mnogi so zaradi čudežev prepoznali, da je Jezus obljubljeni Mesija. Med njimi tudi slepi Bartimaj (kar je zgolj priimek, pomeni namreč, da je sin Timája). Ni mogel videti, verjetno pa je od koga slišal, da je v Jerihi čudodelnik, za katerega se govori, da je Mesija. Evangelist tu sicer Jezusa opiše še, da je Nazarečan, kar je bilo sicer pohujšanje za pismouke, ki so bili prepričani, da iz Galileje ne more iziti noben prerok, kaj šele Mesija. Jezus je bil sicer rojen v Betlehemu, a se nikoli ni skliceval na kraj rojstva, da bi potrjeval svojo mesijansko identiteto. Slednjo je razodeval drugače.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine